Φήμες στήριξαν το ευρώ

Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι προσπαθούν να κατευνάσουν τις εντάσεις και τους φόβους που δημιουργούν διάφορες εξελίξεις και ειδήσεις. Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για το πρόβλημα ρευστότητας της Ελλάδας και τα ερωτηματικά γύρω από το αν η Ισπανία θα ζητήσει επίσημα βοήθεια, το ευρώ έχει σημειώσει πτωτική πορεία, αν και σταθερή. 

Αντίθετα, οι πρόσφατες θετικές εξελίξεις και προσδοκίες έστρεψαν τους επενδυτές στο ευρώ. Η Ελλάδα φαίνεται ότι θα μπορέσει να καλύψει την λήξη των ομολόγων της Παρασκευής μετά και τη χθεσινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων. Από την άλλη πλευρά, κυκλοφορούν φήμες ότι η Ισπανία θα καταφύγει σύντομα στη διάσωση. Ούτε το EURUSD ούτε το EURAUD όμως έκλεισαν με θετικό πρόσημο για το ενιαίο νόμισμα. Ίσως η αγορά να περιμένει τη σημερινή ανακοίνωση των ΑΕΠ τρίτου τριμήνου σε Ελλάδα και Πορτογαλία.

Η στερλίνα ενισχύθηκε μετά τον πληθωρισμό – επέστρεψε προς το 1,5850.

Σε ήρεμες επενδυτικές συνθήκες, οι παραδοσιακές θεμελιώδεις ανακοινώσεις μπορεί να ασκήσουν μεγαλύτερη επιρροή στο νόμισμα. Αυτό συνέβη χθες με τη στερλίνα και τα στοιχεία πληθωρισμού. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή τον Οκτώβρη ενισχύθηκε στο 2,7% σε ετήσια βάση-άνοδος από τη χαμηλότερη μέτρηση από το Νοέμβρη του 2009. Το GBPUSD ανταποκρίθηκε με άνοδο, χωρίς, όμως, να διαρκέσει. Η BoΕ δεν πρόκειται ακόμα να αυξήσει τα επιτόκια.