Ελέγχονται οι ενδομιλικές ασφαλιστικές τοποθετήσεις

Στο στόχαστρο της Τράπεζας της Ελλάδος τίθενται οι τοποθετήσεις μερίδας ασφαλιστικών εταιρειών σε εταιρικά ομόλογα και κρατικούς τίτλους υψηλού κινδύνου, για τις οποίες διατυπώνονται σοβαρές επιφυλάξεις για το κατά πόσο ικανοποιούν τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχουν τα στοιχεία του ενεργητικού που περιλαμβάνονται σε ασφαλιστική τοποθέτηση. 

Πρόκειται για επενδύσεις που γίνονται στο πλαίσιο της υποχρέωσης των εταιρειών να καλύψουν τις κεφαλαιακές απαιτήσεις που προέκυψαν μετά τη συμμετοχή του κλάδου στο πρόγραμμα PSI και οι οποίες δεν διασφαλίζουν τα χαρακτηριστικά της ασφάλειας, της επαρκούς εμπορευσιμότητας, της διασποράς κινδύνου και την αναγκαία αποδοτικότητα για να συνυπολογιστούν ως μέρος της ασφαλιστικής τοποθέτησης. 

Η τάση κάλυψης των κεφαλαιακών απαιτήσεων με αμφίβολες επενδύσεις, παρατηρείται κατά κύριο λόγο από πολυεθνικές εταιρείες και θυγατρικές ομίλων, οι οποίες όπως διαπιστώνει η Τράπεζα της Ελλάδος, «μεταφέρουν στο ενεργητικό ασφαλιστικών επιχειρήσεων κινδύνους από άλλες μονάδες του ομίλου, μέσω της επένδυσης σε ομόλογα εταιρειών του ιδίου ομίλου, τιτλοποιήσεις ευνπόθηκων δανείων ή τίτλους με υψηλό κίνδυνο χώρας, που ήδη κατέχουν άλλες εταιρείες του ομίλου». 

Αυτή η πρακτική των ομίλων, επισημαίνει η εποπτική αρχή σε επιστολή που έχει αποστείλει προς όλες τις εταιρείες, «αποσκοπεί στον περιορισμό του κινδύνου εξάπλωσης ενός προβλήματος σε άλλες μονάδες του ομίλου, με την απομόνωση χρηματοοικονομικών στοιχείων με αυξημένο κίνδυνο στις χώρες έκδοσής τους και οπωσδήποτε εκτός της έδρας του ομίλου».

Οι επενδύσεις σε εταιρικά ομόλογα, ορισμένα από τα οποία έχουν εκδοθεί από τους ίδιους ομίλους, έχουν εκτιναχθεί τον τελευταίο χρόνο στα 1,5 δις ευρώ και αποτελούν τη μεγαλύτερη επενδυτική κατηγορία, μετά τα ξένα κρατικά ομόλογα, οι τοποθετήσεις στα οποία έχουν φτάσει τα 2 δις ευρώ. 

Αρκετές ασφαλιστικές εταιρείες εισφέρουν εταιρικά, προκειμένου να καλύψουν τις γενναίες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, στις οποίες έχουν υποχρεωθεί να προχωρήσουν, προκειμένου να καλύψουν τη ζημιά από το PSI. Στην ίδια λογική εντάσσεται και η μεταφορά κρατικών ομολόγων από χώρες υψηλού κινδύνου σε θυγατρικές των μητρικών ομίλων – εκτός έδρας – πρακτική που υπονομεύει ουσιαστικά την αποτελεσματικότητα της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της ενίσχυσης των ιδίων κεφαλαίων τους, οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις έχουν προχωρήσει μέχρι σήμερα σε αυξήσεις ύψους 1,5 δις ευρώ, μεγάλο μέρος των οποίων έχει υλοποιηθεί με εισφορά εταιρικών ομολόγων ή ξένων κρατικών τίτλων. 

Τα ξένα κρατικά ομόλογα ανέρχονται πλέον στα 2 δις ευρώ στο σύνολο του επενδυτικού χαρτοφυλακίου των εταιρειών και αποτελούν τη μεγαλύτερη επενδυτική κατηγορία, ενώ την ίδια στιγμή τα ελληνικά ομόλογα δεν ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ.