Νέο χρηματοοικονομικό περιβάλλον και νέα δεδομένα για τις ασφαλιστικές

Τις προκλήσεις των ασφαλιστικών εταιρειών μπροστά στο νέο χρηματοοικονομικό περιβάλλον», την εποπτεία από την Τράπεζα της Ελλάδος, τη ζημιά που υπέστη ο κλάδος από το PSI, τις αλλαγές στην κοινωνική ασφάλιση, αλλά και την υπόθεση της «Ασπίς», της οποίας η επίδραση δεν έχει ακόμα ξεπεραστεί και την εναρμόνιση με τη Solvency II, συζήτησαν οι συμμετέχοντες στο Insurance Money Conference 2012 κατά τη διάρκεια του πρώτου πάνελ. 

Ο κ. Ανδρέας Βασιλείου, Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Εθνικής Ασφαλιστικής, είπε ότι οι ασφαλιστικές πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν και να αναβαθμίσουν το επάγγελμα, παρέχοντας αξιοπιστία στην αγορά. «Οι πωλητές πρέπει να εκπροσωπούν τις εταιρείες καλά. Στο βαθμό που είναι αυτοί αξιόπιστοι, όλος ο κλάδος είναι αξιόπιστος», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Ο κ. Πάνος Ζαμπέλης, Αναλογιστής, μέλος της ΕΑΕ (Ένωση Αναλογιστών Ελλάδας) και Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Στο πάνελ συμμετέχουν οι ομιλητές (από αριστερά): κ. Λάμπρος Τσόλκας, Partner, Accenture, κ. Πάνος Ζαμπέλης, Αναλογιστής μέλος, ΕΑΕ (Ένωση Αναλογιστών Ελλάδας), Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος , AON Hewitt Ελλάδας, κ. Νικόλαος Μακρόπουλος, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Ευρώπη Ασφαλιστική, κ. Ανδρέας Βασιλείου, Αντιπρόεδρος Δ.Σ., Εθνική Ασφαλιστική, Συντονιστής: κ. Κωνσταντίνος Ουζούνης, CEO, Ethos Media S.AAON Hewitt Ελλάδας, τόνισε την ανάγκη προσαρμογής των ασφαλιστικών εταιρειών στο νέο περιβάλλον, ώστε να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις. «Αυτό που διαμορφώνει το περιβάλλον είναι η κρίση με τις συνέπειες να είναι άμεσες. Καταγράφονται απώλειες εργασιών ιδιαίτερα στον κλάδο ζωής, αλλά και στις γενικές ασφαλίσεις, ενώ ταυτόχρονα παρατηρείται πτώση της δραστηριότητας και στον όγκο εργασιών». 

Ο κ. Νικόλαος Μακρόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Ευρώπη Ασφαλιστική, ανέδειξε τη σημασία του ευέλικτου ασφαλιστικού σχήματος που μπορεί να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος στην αγορά τα επόμενα χρόνια. «Είχα μεγάλο δίλημμα πριν 20 χρόνια όταν αγόρασα την “Ευρώπη”. Διάλεξα το δύσκολο δρόμο, με μια εξειδικευμένη εταιρεία η οποία τώρα συμμετέχει στα μεγαλύτερα συμβόλαια, πάντα βέβαια με τη βοήθεια αντασφαλιστών. 

Ο κ. Λάμπρος Τσόλκας, Partner της Accenture, μίλησε για την αρνητική εικόνα που έχουν οι καταναλωτές διεθνώς για την ασφαλιστική αγορά και προέτρεψε τις εταιρείες να ξεχάσουν το παλιό επιχειρηματικό μοντέλο, όπου μια μεγάλη εταιρεία μπορούσε να ασφαλίσει τα πάντα, και να προσαρμοστούν στις συνθήκες κρίσης που τείνουν να μετατραπούν σε μια νέα φυσιολογική κατάσταση. 

Περισσότερες πληροφορίες για το συνέδριο θα βρείτε εδώ

Το video του πάνελ μπορείτε να δείτε εδώ (α’ μέρος)

Το video του πάνελ μπορείτε να δείτε εδώ (β’ μέρος)