Έτοιμη να δράσει παραμένει η ΕΚΤ, σύμφωνα με τον Draghi

Όπως τόνισε στην έναρξη της ομιλίας του ο Mario Draghi, τα στελέχη της ΕΚΤ έχοντας εξετάσει όλες τις εξελίξεις που υπάρχουν στην ευρωπαϊκή οικονομία, αποφάσισαν ομόφωνα να διατηρήσουν αμετάβλητα τα επιτόκια του ευρώ. Μάλιστα, ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης τόνισε ότι στις συζητήσεις αποφασίστηκε ότι η ΕΚΤ θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που διαθέτει αλλά δεν θα προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων καθώς δεν κρίνεται κατάλληλο μέτρο.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό ο Draghi δήλωσε ότι θα παραμείνει πάνω από το 2,0% το 2012 και το 2013 θα πέσει κάτω από αυτό. Η ΕΚΤ δεν ανησυχεί από μια πιθανή αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων ενώ προκειμένου να καθησυχάσει τις γερμανικές ανησυχίες, τόνισε πολλές φορές, ότι στόχος της ΕΚΤ είναι η διατήρηση της σταθερότητας των τιμών.

Όσον αφορά τις προβλέψεις για την ανάπτυξη τόνισε ότι θα παραμείνουν αδύναμες και το 2013, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη συνέχεια των δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων καθώς εκτίμησε ότι μπορούν να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη. Σύμφωνα με το Draghi, η ΕΚΤ παρατηρεί μια ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου.

Όσον αφορά τις ενέργειες της ΕΚΤ, τόνισε ότι παραμένει σε θέση μάχης και είναι έτοιμη να δράσει χρησιμοποιώντας ότι εργαλείο είναι διαθέσιμο αλλά πάντα μέσα στους όρους που είναι ήδη γνωστοί. Αυτό σημαίνει ότι για να ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα ΟΜΤ θα πρέπει να ενεργοποιηθεί ο ESM, αλλά ακόμα και αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό.

Ο Draghi δέχθηκε συνεχόμενες ερωτήσεις για την Ισπανία και αναγκάστηκε να δηλώσει ότι ο σκοπός της ΕΚΤ είναι η σταθερότητα των τιμών και όχι να λέει στις χώρες τι να κάνουν. Το αν η Ιταλία και η Ισπανία χρειάζονται βοήθεια θα το κρίνουν οι ίδιες και όχι η ΕΚΤ.

Επίσης όσον αφορά την Ελλάδα, ο Mario Draghi τόνισε ότι θα γίνουν συζητήσεις την επόμενη εβδομάδα, την ώρα που από την ΕΕ δείχνουν να θέλουν να δώσουν μια ακόμα παράταση στο χρόνο που θα υπάρξουν συζητήσεις.