Αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις

Την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προχωρήσει στην εναρμόνιση των κεφαλαιακών απαιτήσεων που ισχύουν για τα Επαγγελματικά Ασφαλιστικά Ταμεία με αυτές που θα ισχύσουν για τον κλάδο των ιδιωτικών ασφαλιστικών επιχειρήσεων, προανήγγειλε ο Προϊστάμενος Διοικητικής Μονάδας Ασφάλειες και Συντάξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υπεύθυνος για την οδηγία Solvency II κ. Karel Van Hulle, μιλώντας στη χθεσινή εκδήλωση της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια, παραβρέθηκε το σύνολο των επικεφαλής της ασφαλιστικής αγοράς, ενώ ομιλία απήθυνε και η γενική διευθύντρια της Insurance Europe (πρώην CEA – ομοσπονδία των ευρωπαϊκών ασφαλιστικών ενώσεων) κ. Michaela Koller.

Στην ομιλία του ο κ. Karel Van Hulle προανήγγειλε την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έκδοση Πράσινης Βίβλου εντός του 2013 για την εφαρμογή αυστηρότερων κεφαλαιακών κανόνων στη λειτουργία των Επαγγελματικών Ασφαλιστικών Συστημάτων. Η πρωτοβουλία εντάσσεται στην προσπάθεια να διασφαλιστούν αποτελεσματικότερα τα συμφέροντα των ασφαλισμένων, καθώς σύμφωνα με τον Προϊστάμενο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διαπιστώνεται έλλειμμα σε μια σειρά τομείς, που απαιτούν την παρέμβαση των ρυθμιστικών αρχών. Μεταξύ αυτών, οι ασφαλίσεις υγείας, ο κλάδος των συντάξεων και ο τομέας των φυσικών καταστροφών, στους οποίους σύμφωνα με τον κ. Hulle, απαιτείται περαιτέρω εναρμόνιση των συστημάτων που ισχύουν εντός των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εντάσσεται επίσης η αναθεώρηση της οδηγίας για την απευθείας πώληση ασφαλιστικών προϊόντων, τις πωλήσεις επενδυτικών ασφαλιστικών προϊόντων, αλλά και η ενίσχυση της διαφάνειας στα θέματα της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης και των πωλήσεων, με την αποτύπωση των αμοιβών.

Αναφερόμενος στο θέμα του Solvency II, ο κ. Hulle ανακοίνωσε ότι εντός του 2013 θα ολοκληρωθεί η άσκηση για την προσομείωση των επιπτώσεων (impact assessment) που θα έχουν τα προϊόντα μακροπρόθεσμων εγγυήσεων στα κεφάλαια του ασφαλιστικού κλάδου και μετά θα ακολουθήσει η έκδοση της οδηγίας Omnibus. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει την οριστικοποίηση των εφαρμοστικών διατάξεων για το δεύτερο και τρίτο επίπεδο της οδηγίας για τη Φερεγγυότητα εντός του 2014, με στόχο την εφαρμογή της Solvency II εντός του 2015, εκφράζοντας ωστόσο επιφυλάξεις για το κατά πόσο αυτό θα επιτευχθεί στον προγραμματισμένο χρόνο.

Από την πλευρά των επιχειρήσεων η κ. Koller εξέφρασε την ανησυχία του κλάδου για το ενδεχόμενο να οδηγηθούμε σε υπερύθμιση της ασφαλιστικής αγοράς, επεκτείνοντας τους κανόνες της τραπεζικής εποπτείας και στον ασφαλιστικό κλάδο. Σύμφωνα με την κ. Koller ο κίνδυνος αυτός θα οδηγούσε σε περαιτέρω κεφαλαιακές απαιτήσεις, ανησυχία που έσπευσε να καθησυχάσει ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Hulle, σημειώνοντας ότι πρόθεση της Επιτροπής είναι η ενίσχυση της προστασίας των καταναλωτών και η διαφάνεια στον κλάδο.