Με ζημιές 10 δις ο Sandy πλήττει τις ασφάλειες

Στα 10 δις δολάρια ανεβάζουν το ύψος των καταστροφών που μπορεί να προκαλέσει ο τυφώνας Sandy στην ασφαλιστική βιομηχανία της Αμερικής, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ενός καταστροφικού μοντέλου, που εφαρμόζει η εταιρεία Eqecat.

Οι εκτιμήσεις για το ύψος των ασφαλισμένων καταστροφών δεν περιλαμβάνουν τις ζημιές που θα προκληθούν από τις πλημμύρες, οι οποίες είναι ασφαλισμένες από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και θα μπορούσαν να ανεβάσουν το ύψος των ζημιών στα 20 δις δολάρια, ενώ άλλος οικονομολόγος εκτίμησε ότι ο Sandy θα προκαλέσει ζημιές 35 έως 45 δις δολάρια, ενώ θα χρειαστούν επιπλέον 36 δις δολάρια για την αποκατάσταση των προβλημάτων.

Η κατάσταση στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης μετά το πέρασμα του τροπικού κυκλώνα Σάντυ χαρακτηρίζεται χαοτική. Δρόμοι και σταθμοί του μετρό πλημμύρισαν, όπως και το Χρηματιστήριο, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα κύματα της θάλασσας, ενώ συνολικά σε όλη την πολιτεία της Νέας Υόρκης 1.374.312 άνθρωποι είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, δήλωσε στο Twitter ο κυβερνήτης Άντριου Κουόμο. Σύμφωνα με την εταιρεία διανομής Con Ed, θα χρειασθεί “μέχρι και μία εβδομάδα” για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στο σύνολο της πόλης.

Μέχρι στιγμής 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσά τους και τρία παιδιά. Επίσημα στοιχεία έχουν δοθεί μόνο για πέντε από τα θύματα. Ο κυκλώνας προκάλεσε επίσης το ναυάγιο του αντιγράφου του ιστορικού ιστιοφόρου Bounty ανοικτά της Βόρειας Καρολίνας. 

Ο δήμαρχος Μάικλ Μπλούμπεργκ διέταξε την εκκένωση 375.000 ατόμων από τις περιοχές με μεγάλη επικινδυνότητα.H σούπερ καταιγίδα Sandy προσέγγισε την αμερικανική ακτογραμμή στο Ατλάντικ Σίτι περίπου στις 20:00 ώρα ανατολικής ακτής (0000 GMT), σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο για τους Τυφώνες (NHC) με ανέμους που είχαν εξασθενήσει ελαφρώς στα 130 χιλιόμετρα την ώρα.

Λόγω του τυφώνα έχουν τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης 10 αμερικανικές πολιτείες, γεγονός που σημαίνει ότι θα έχουν επιπτώσεις στην οικονομία του τρέχοντος τριμήνου, ακόμη και αν ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος αποδειχθεί μικρότερος του αναμενόμενου.

Συναγερμός έχει σημάνει στον πυρηνικό σταθμό του Νιου Τζέρσι, λόγω της επικίνδυνης ανόδου του επιπέδου νερού. Η Ρυθμιστική Επιτροπή Πυρηνικής Ενέργειας των ΗΠΑ προειδοποίησε ότι περαιτέρω άνοδος του επιπέδου νερού είναι πιθανόν να καταστήσει αναγκαία τη χρήση των αποθεμάτων νερού που προορίζονται για πυρόσβεση για την ψύξη των χρησιμοποιημένων ράβδων ουρανίου.

Ο σταθμός είναι εκτός λειτουργίας για προγραμματισμένη ανατροφοδότηση, ωστόσο, εάν το επίπεδο του νερού ξεπεράσει τα 7 πόδια, τότε είναι πολύ πιθανόν να πλημμυρίσει το σύστημα των αντλιών που εξασφαλίζουν την τροφοδοσία της δεξαμενής του χρησιμοποιημένου καυσίμου με νερό.

Πάντως, η Ρυθμιστική Επιτροπή Πυρηνικής Ενέργειας θεωρεί ότι το ύψος του νερού στον πυρηνικό σταθμό θα αρχίσει να μειώνεται εντός των προσεχών ωρών.

Εκτός λειτουργίας τέθηκε και ο πυρηνικός αντιδραστήρας Nine Mile One, στη πόλη Όσγουεγκο της πολιτείας της Νέας Υόρκης, λόγω προβλήματος τροφοδότησης του δικτύου.

Ο Sandy ξεκίνησε ως τροπική καταιγίδα, και για μικρό χρονικό διάστημα υποβαθμίστηκε εκ νέου σε καταιγίδα, αλλά πλέον κινείται με ταχύτητα 140 χλμ. την ώρα, και απειλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες έχοντας ήδη προκαλέσει ζημιές εκατομμυρίων δολαρίων αλλά και το θάνατο δεκάδων ανθρώπων.

Είναι ενδεικτικό ότι στο καταστροφικό διάβα του έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής το θάνατο τουλάχιστον 60 ανθρώπων στις ΗΠΑ, στην Τζαμάικα, στις Μπαχάμες, στην Αϊτή, στην Κούβα και στην Δομινικανή Δημοκρατία.