Επιφυλακτικότητα λόγω των αμερικανικών εκλογών-Εξαίρεση για το AUD

Η απόφαση της Τράπεζας της Αυστραλίας να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο 3,25% και η περισσότερο θετική εικόνα που παρουσίασε για την παγκόσμια οικονομία μπορεί να προκάλεσε έκπληξη στις αγορές που περίμεναν μια πτώση των επιτοκίων στο 3,00% αλλά έδωσε αφορμή για κέρδη στο δολάριο Αυστραλίας.

Η ισοτιμία AUDUSD ενισχύεται σχεδόν 0,6% και έχει σκαρφαλώσει έως και το 1,0437. Αντίστοιχα, το ζεύγος EURAUD διέσπασε τη στήριξη στο 1,2328 (άνοδος για το AUD).

Το ενδιαφέρον τώρα μετατοπίζεται στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές με την επιφυλακτικότητα να αποτυπώνεται και στις σημαντικότερες ασιατικές αγορές με τον δείκτη Nikkei στο Τόκιο να κλείνει με πτώση 0,4%.

Αναμένεται μεταβλητότητα σήμερα στις αγορές με τους αμερικανούς να προσέρχονται στις κάλπες. Το δολάριο εξακολουθεί να κρατά τις δυνάμεις τους σε σχέση με τα βασικά ανταγωνιστικά του νομίσματα, ενώ αντίθετα το ευρώ δέχεται πιέσεις.

Οι αγορές φαίνεται ότι πιστεύουν σε μια νίκη του Barack Obama με το εκλογικό αποτέλεσμα να κρίνεται από τους ανεξάρτητους. Μια νίκη του Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου Mitt Romney εικάζεται ότι θα έχει θετικό αντίκτυπο στις μετοχές και στο πετρέλαιο, αφού έχει ρίξει το βάρος της προεκλογικής του εκστρατείας στα θέματα ενεργειακής πολιτικής.

Όποιος και να αναλάβει θα βρεθεί αντιμέτωπος με το δημοσιονομικό ζήτημα των ΗΠΑ.