Οι αντασφαλιστές «στηρίζουν» την ασφαλιστική αγορά

Δίχως δυσάρεστες εκπλήξεις για την Ελληνική πλευρά ολοκληρώθηκαν στο Baden Baden της Γερμανίας οι φετινές διαπραγματεύσεις με τους διεθνείς αντασφαλιστικούς οίκους σχετικά με τις ανανεώσεις των συμβάσεών τους για το 2013.

Πηγές του iw αναφέρουν ότι η στάση τους ήταν ουδέτερη, διατηρώντας επί της ουσίας και σε μέσα επίπεδα τα αντασφάλιστρα για το 2013 στα ίδια επίπεδα με το 2012, ενώ σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων προχώρησαν μάλιστα και σε μειώσεις περιορισμένης έκτασης, της τάξης του 3 με 5%.

Παράγοντες της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς είχαν αρχικά προσέλθει στις διαβουλεύσεις φοβούμενοι ότι οι αντασφαλιστές θα ζητούσαν μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγιά τους λόγω κυρίως των απωλειών που έχουν υποστεί από τις επενδύσεις τους σε κρατικά ομόλογα του ευρωπαϊκού νότου, αλλά και της πολύ κακής εικόνας που εκπέμπει στο εξωτερικό η χώρας μας.

Ωστόσο, η στάση τους ήταν ουδέτερη, τουλάχιστον σε ότι αφορά την τιμολόγηση των καλύψεών τους, διότι παρουσιάσθηκαν εξαιρετικά αυστηροί σχετικά με τη στρατηγική των εταιρειών στην Ελλάδα σε θέματα ανάληψης κινδύνων.

Αξίζει μάλιστα να τονιστεί ότι αυξήσεις δεν καταγράφηκαν ούτε στον κλάδο Ασφάλισης Αυτοκινήτων όπου πλέον ισχύουν αυξημένα όρια στις ελάχιστες υποχρεωτικές καλύψεις Αστικής Ευθύνης. Πρόκειται για εξέλιξη η οποία διευκολύνει τις ασφαλιστικές εταιρείες στην άσκηση ανταγωνιστικής τιμολογιακής πολιτικής.

Πάντως, όπως τονίζουν κύκλοι της αγοράς, με δεδομένο ότι οι διαπραγματεύσεις του Baden Baden έγιναν πριν το καταστροφικό πέρασμα του κυκλώνα Σάντι από τις Ανατολικές ακτές των ΗΠΑ, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο οι αντασφαλιστές να επανέλθουν με κάποιες «διορθώσεις» στα τιμολόγιά τους, τουλάχιστον σε ότι αφορά τους καταστροφικούς κινδύνους, κάτι το οποίο έπραξαν έτσι κι αλλιώς για τις καταστροφές από πυρηνικά ατυχήματα λόγω της Ιαπωνίας.