Πιέσεις στο γεν λόγω Moody’s

Το γεν υποχώρησε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των ασιατικών αγορών, σημειώνοντας πτώση κατά 0,5% έναντι των βασικών ανταγωνιστών του. Οι traders προχώρησαν σε πωλήσεις του νομίσματος μετά την προειδοποίηση της Moody’s ότι μια πιθανή ακύρωση των δημοπρασιών ομολόγων λόγω πολιτικού αδιεξόδου είναι αρνητική για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ιαπωνίας. Ο οίκος πρόσθεσε ότι είναι καθοριστικής σημασίας η ομαλή λειτουργία της αγοράς ομολόγων όχι μόνο επειδή το δημόσιο χρέος της Ιαπωνίας είναι το υψηλότερο σε σχέση με τις υπόλοιπες αναπτυγμένες χώρες αλλά και επειδή οι καθαρές ανάγκες χρηματοδότησης της χώρας είναι εξίσου οι μεγαλύτερες σε σχέση με κάθε άλλη χώρα.

Στην πορεία της ημέρας, η προσοχή στρέφεται στον δείκτη ISM μεταποίησης στις ΗΠΑ με τις εκτιμήσεις να δείχνουν επιβράδυνση της δραστηριότητας τον Οκτώβρη. Αν επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο θα επηρεαστεί αρνητικά το επενδυτικό συναίσθημα αυξάνοντας τη ζήτηση του δολαρίου έναντι των υπόλοιπων νομισμάτων. Ακόμα ανακοινώνονται οι θέσεις απασχόλησης του ιδιωτικού τομέα ADP, οι οποίες αναμένονται αυξημένες κατά 135.000 τον Οκτώβρη έναντι 88.200 το Σεπτέμβρη.

Στην Ευρώπη αναμένουμε τον δείκτη PMI μεταποίησης στη Βρετανία με τους οικονομολόγους να κάνουν λόγο για μέτρηση στις 48,0 μονάδες και τον βιομηχανικό κλάδο να συρρικνώνεται για έκτο συνεχόμενο μήνα. Το αποτέλεσμα δεν εκτιμάται ότι θα προκαλέσει μεταβλητότητα στη στερλίνα δεδομένης της μικρής επιρροής του στη διαμόρφωση νομισματικής πολιτικής της BoE, της οποίας οι αξιωματούχοι αξιολογούν τον πρόσφατο γύρο μέτρων νομισματικής χαλάρωσης που υιοθέτησαν.