Oι Ευρωπαίοι ασφαλιστές για την επεξεργασία των μέτρων β΄ επιπέδου στην αναθεώρηση του Solvency II

Μετά την ολοκλήρωση κατ’ ουσίαν της διαδικασίας για την υιοθέτηση της πρότασης οδηγίας για την αναθεώρηση του Solvency, η οποία επετεύχθη τον Δεκέμβριο 2023 (με την προσωρινή έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) και μετέπειτα τον Απρίλιο 2024 (με την οριστική έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου- βλ. Εγκ. 24 679/29.4.2024) επίκειται να ενεργοποιηθούν επισήμως πλέον οι διεργασίες για την έκδοση των μέτρων δευτέρου επιπέδου, ως επακόλουθο των αλλαγών που επήλθαν στο 1ο επίπεδο ρυθμίσεων.

Ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε εντολή στην ΕΙΟΡΑ να της παράσχει την Τεχνική Συμβουλή της σε συγκεκριμένους τομείς ρυθμίσεων της νέας οδηγίας (βλ. Εγκ. 24 689/13.5.2024).

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, η ΕΑΕΕ απέστειλε στις 14.5.224 επιστολή προς την ΤτΕ μεταφέροντας τις βασικές περιοχές προβληματισμού των ευρωπαίων ασφαλιστών, όπως αυτές διατυπώθηκαν σε κείμενο θέσεων της Insurance Europe σε σχέση με την επικείμενη ανάπτυξη των προβλεπόμενων μέτρων δευτέρου επιπέδου, τα οποία θα εξειδικεύσουν τεχνικά τις αλλαγές που επήλθαν στο 1ο επίπεδο της οδηγίας.