Α. Βασιλείου: Ο διεκδικητής της επιτυχίας…

Γνωστός, επιτυχημένος και σαφώς στενά δεμένος με την εντυπωσιακή ανάπτυξη της Alico Ελλάδας και με τα όσα – ως κέντρο της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης – κατόρθωσε να παρουσιάσει στη χρηματοοικονομική κοινότητα, ο κ. Ανδρέας Βασιλείου έχει τον δικό ρόλο, λόγο, άποψη και κυρίως δημιουργική αποτελεσματικότητα στην ασφαλιστική αγορά. Βασικός συντελεστής, σήμερα, των εξελίξεων που διατρέχουν και θα διατρέξουν την Εθνική Ασφαλιστική έχει νέο όραμα, ξεκάθαρους στόχους και σαφώς, λόγω ιδιοσυγκρασίας, τη βεβαιότητα ότι η κορυφαία ελληνική ασφαλιστική θα φτάσει ακόμα υψηλότερα σε επίπεδο μεγεθών, διαδικασιών, προϊόντων,  μεριδίων αγοράς και «θα γίνει η καλύτερη εταιρεία στη χώρα». 

Ήδη μέσα σε ένα εξάμηνο έχουν γίνει οι βασικές τομές, έχουν ληφθεί αποφάσεις και το σχέδιο που θα «υπηρετήσει» τον στόχο προχωρεί. Συγκεκριμένα, η ανακεφαλαιοποίηση ολοκληρώθηκε και 500 εκατομμύρια ευρώ έχουν εισρεύσει στο ταμείο της εταιρείας, προχώρησε η αναμόρφωση της δομής της εταιρείας με την αλλαγή του οργανογράμματος, την αξιοποίηση παλιών και την πρόσληψη νέων στελεχών, δημιουργήθηκε ειδική ομάδα για την παρακολούθηση των ομαδικών ασφαλίσεων, άλλαξε η διαδικασία υποστήριξης των υπηρεσιών, δημιουργούνται νέα προϊόντα, αναπροσαρμόζονται οι αντασφαλιστικές συμβάσεις και έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις για την καινοτόμο εκπαίδευση των στελεχών καθώς και την ενίσχυση των διεθνών εργασιών της εταιρείας. Οι εξελίξεις αυτές που διατρέχουν την Εθνική και σηματοδοτούν την νέα πορεία της αποτελούν ένα ικανό δείγμα για τα όσα πρόκειται να ακολουθήσουν. Αποδεικνύουν ότι μέσα σε λίγο χρόνο μπορεί να γίνουν πολλά μέσα από δράσεις αποφάσεις και φυσικά τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από αυτά και μπορούν να υποστηρίζουν την πρόοδο. Και σίγουρα δε θα μπορούσαν να θεωρηθούν συμπτώσεις η τυχαία γεγονότα, καθώς η ιστορία των «πρωταγωνιστών» περιέχει γεγονότα και αποδείξεις.

Σε αυτούς, ανήκει και ο κύριος Βασιλείου που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κύπρο. Η Αμμόχωστος ήταν η πόλη στην οποία πέρασε τα παιδικά του χρόνια, μαζί με τα δύο αδέλφια του. Στιγμές ωραίες και συγκινητικές αναφέρει ο κ. Βασιλείου, όταν αναπολεί εκείνες τις ξέγνοιαστες εποχές, τις πλούσιες σε μάθηση, παιχνίδι, εξωστρέφεια. 

Οι επιδόσεις του στο σχολείο ιδιαίτερα καλές, και προπομπός για την πανεπιστημιακή του πορεία. Όταν τέλειωσε το γυμνάσιο, ακολούθησε ο στρατός κατά το κυπριακό «καταστατικό» και αμέσως μετά ήλθε στην Αθήνα όπου φοίτησε στη Νομική Αθηνών με μακροπρόθεσμες σκέψεις να δικηγορήσει στην Κύπρο. Ακολούθησε, το Λονδίνο όπου στο University College απόκτησε το master of  Lawς. Εκεί τον βρήκε η εισβολή στην Κύπρο, η οποία και ανέτρεψε τα επαγγελματικά του σχέδια που ήταν βασισμένα στη γενέτειρά του. Μετά από μια αναζήτηση μεταξύ Αγγλίας, Ελβετίας και Ελλάδας αποφάσισε να ζήσει και να εργαστεί στην Ελλάδα. 

Ήταν λοιπόν το 1975 στην Αθήνα όταν ο Ανδρέας, αναζητώντας εργασία, είχε εντοπίσει τρεις περιπτώσεις ασφαλιστικών εταιρειών που αναζητούσαν συνεργάτη. Ο λόγος που είχε εστιάσει το ενδιαφέρον του στην ασφαλιστική αγορά ήταν η εξειδίκευσή του στο ασφαλιστικό δίκαιο. 

Τελικά συνεργάστηκε με ελληνική ασφαλιστική εταιρεία της οποίας ο γενικός διευθυντής εκτίμησε πώς νέος συνεργάτης θα ήταν καλύτερα να κατευθυνθεί προς το μάνατζμεντ όπως και έγινε. 

Η συνεργασία του κράτησε μέχρι και το 1979. Τότε ήλθε μια νέα πρόκληση. Μετακινήθηκε στην Alico, όπου ανέλαβε καθήκοντα διοικητικού μάνατζερ και πολύ γρήγορα έγινε γενικός διευθυντής. Τότε ο κ. Βασιλείου έβαλε τους πρώτους του στόχους, που δεν ήταν άλλοι από το να γίνει η Alico η καλύτερη – από κάθε άποψη – ασφαλιστική εταιρεία στην Ελλάδα. Κάτι που σήμερα ο ίδιος  καθώς και πολλοί άλλοι, πιστεύουν ότι το κατάφερε. Μια σημαντική πτυχή της προσωπικής ιστορίας του κ. Βασιλείου είναι ότι  συνέχιζε την ακαδημαϊκή του ανάπτυξη η οποία συμπληρώθηκε με το FLMI (Fellow Of Life Management Institute) και το Οικονομικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το 1989 έγινε αντιπρόεδρος της Alico Ευρώπης και στη συνέχεια το 1991 ανέλαβε καθήκοντα περιφερειακού προέδρου & CEO της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Τότε εργάστηκε πολύ σκληρά, το οποίο βέβαια του άρεσε, και έτσι κατάφερε κάτι πολύ σημαντικό: οι Έλληνες της Alico να δημιουργήσουν ένα τεράστιο δίκτυο εταιρειών σε 13 χώρες, με ποιότητα και παραγωγικότητα μοναδική κάτι που του έδωσε τη 2η θέση στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του Ομίλου με την Ιαπωνία να κατέχει την πρώτη θέση.
Αλλά και στην Ελλάδα ο κ. Βασιλείου ηγήθηκε επιτευγμάτων της εταιρείας του, καθώς η Alico, που το 1982 ήταν μια μικρή εσωστρεφής εταιρεία αναπτύχθηκε στα δομικά της μεγέθη και την κερδοφορία της με έντονους ρυθμούς και ιδιαίτερα στα τελευταία πέντε χρόνια που από την 5η θέση και με μερίδιο 10%, βρέθηκε στη 2η θέση της αγοράς με μερίδιο 15% το 2011.

Στην Alico έδειξε όλες του τις δυνάμεις και γι’ αυτό πέρασε από μια σειρά επιτελικών θέσεων. Το 1995 εξελέγη στο Διοικητικό Συμβούλιο της Alico και ονομάστηκε AIG Chief Regional Executive Officer για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. 
Το 2001 ανέλαβε καθήκοντα Senior Vice President της Alico και το 2003 τη θέση του Executive Vice President της εταιρείας. Παράλληλα, ήταν υπεύθυνος για την Ισπανία και την Πορτογαλία από το 1994 έως το 2001, ενώ από το 2001 έως το 2005, κατείχε επίσης τη θέση του προέδρου της Alico στη Μέση Ανατολή, την Αφρική και τη Νότια Ασία.

O κ. Βασιλείου, μέχρι το τέλος Μαρτίου 2012, ήταν Executive Vice President της MetLife Group Inc. και President & CEO της περιφέρειας κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης της εταιρείας και αποχώρησε όταν η περιφέρεια καταργήθηκε από την Metlife και η Ελλάδα έπαυσε να είναι περιφερειακό κέντρο.

Όλα αυτά τα χρόνια, βασική του αρχή – η οποία και παραμένει αναλλοίωτη – ήταν μία: να είναι κάθε μέρα καλός και χρήσιμος, μια αξία που, όπως αναφέρει, είχε μάλλον λάβει από την οικογένειά του. 

Παρά την ενασχόλησή του με τόσα πολλά πράγματα και τη συνεχή εργασία, ο κ. Βασιλείου βρίσκεται σε απόλυτη ισορροπία με το χρόνο του και τις ενασχολήσεις του. Μπορεί και βρίσκει χρόνο για την οικογένειά του, τις μικρές απολαύσεις της ζωής και χαίρεται την κάθε στιγμή, δηλώνοντας ότι του αρέσουν τα καλά πράγματα και οι ωραίοι άνθρωποι. Και καταλήγει: «εφόσον θέλεις, έχεις και χρόνο»!

Σήμερα βρίσκεται μπροστά σε μια νέα πρόκληση. Ως  Α’ αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και ως μέλος της Επιτροπής Στρατηγικής της Εθνικής Ασφαλιστικής σε συνεργασία με όλη τη διοίκηση και τα στελέχη της εταιρείας μεθοδεύει μέσα από διαδικασίες και αποφάσεις την επίτευξη του οραματικού στόχου που είναι να καθιερωθεί η Εθνική στην συνείδηση των πολιτών ως η καλύτερη –σε όλα- ασφαλιστική εταιρεία της ελληνικής αγοράς.

* Ο Ανδρέας Βασιλείου, είναι Α’ αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Εθνικής Ασφαλιστικής και μέλος της Επιτροπής Στρατηγικής