H ετοιμότητα των ασφαλιστικών στις απαιτήσεις της Solvency II και της ΤτΕ

Την προετοιμασία των ασφαλιστικών στο νέο πλαίσιο λειτουργίας που οριοθετεί η Solvency II, το επίπεδο εσωτερικής οργάνωσής των εταιρειών και τους νέους κανόνες εκτίμησης των κινδύνων συζήτησαν οι συμμετέχοντες στο δεύτερο πάνελ του Insurance Money Conference 2012, που έγινε στις 11 Οκτωβρίου, στο InterContinental.

O κ. Λάμπρος Γκόγκος, Partner Ασφαλιστικών & Αναλογιστικών Υπηρεσιών στην Κεντρική & Νοτιανατολική Ευρώπη της Ernst & Young, τόνισε ότι οι ασφαλισμένοι χρειάζονται τη μακροχρόνια σχέση με την ασφαλιστική τους εταιρεία, με την ασφαλιστική αγορά να λειτουργεί σε ένα κοινό πανευρωπαϊκό πλαίσιο. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, «Η Solvency II ενισχύει τον ασφαλισμένο και τις καλά οργανωμένες ασφαλιστικές εταιρείες». 

Ο κ. Βασίλης Νικηφοράκης, Γενικός Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών της Eurolife Ασφαλιστικής, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα νέα δεδομένα σχετικά με το πώς θα αποτιμώνται οι μακροχρόνιες εγγυήσεις, καθώς και οι εφεξής μεγαλύτερες κεφαλαιακές ανάγκες των εταιρειών εξαιτίας της Solvency II. 

«Η Solvency II προτρέπει τις εταιρείες να σχεδιάσουν τη στρατηγική τους βάσει των κεφαλαίων τους, τώρα αλλά και στο μέλλον». Η Solvency II δημιουργεί πολλές απαιτήσεις στο κομμάτι των υποχρεώσεων, ενώ οι αγορές διαπιστώνουν ότι τα risk free επιτόκια έχουν πέσει πολύ χαμηλά. Αυτό δημιουργεί μεγαλύτερες απαιτήσεις από τις ασφαλιστικές εταιρείες, σύμφωνα με τον κ. Νικηφοράκη. 

Η Άλκηστις Χριστοφίλου, LSE Εταίρος της Κ. Ρόκας & Συνεργάτες, επικεντρώθηκε στο μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων και εφαρμογής οδηγιών των καινούριων εποπτικών αρχών που δημιουργούνται στην Ευρώπη. Είπε, μεταξύ άλλων, ότι στην Ευρώπη υπάρχουν πολλές ταχύτητες σε ό,τι αφορά τις χώρες, αλλά και τις εταιρείες στον ασφαλιστικό κλάδο. 

Ένα από τα σημαντικά προβλήματα στην Ευρώπη σύμφωνα με την κα Χριστοφίλου, είναι ότι η εποπτεία των εταιρειών γίνεται σε εθνικό επίπεδο, με το πλαίσιο λειτουργίας των εποπτικών αρχών να μην έχει ακόμα αποσαφηνιστεί, γεγονός που επιδεινώθηκε λόγω της κρίσης. Επίσης, σύμφωνα με την κ. Χριστοφίλου, ένα ζήτημα που θα απασχολήσει στο άμεσο μέλλον την ασφαλιστική αγορά είναι τι «ένδυμα» θα έχουν τα προϊόντα (τραπεζικό, ασφαλιστικό κ.λπ.) 

 Γενικότερα οι ομιλητές ανέπτυξαν το θέμα της ετοιμότητας των ασφαλιστικών εταιρειών να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της Solvency II και της εποπτικής αρχής τόσο στην Ελλάδα όσο και πανευρωπαϊκά.

Το video του πάνελ  II μπορείτε να δείτε εδώ