Το 50% των εταιρειών δε θα είναι έτοιμες το 2014 για τη Solvency II

Η Ernst & Young διεξήγαγε μελέτη για την ετοιμότητα των ασφαλιστικών εταιρειών στις απαιτήσεις που ορίζει η Solvency II. Είναι μία μελέτη η οποία συμπεριέλαβε 19 ευρωπαϊκές χώρες και 160 συμμετέχοντες. Συνολικά στην έρευνα έχουν συμμετάσχει 110 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ασφαλιστική αγορά. Στόχος ήταν να δούμε την προετοιμασία των ασφαλιστικών εταιρειών σχετικά με τους τρεις πυλώνες της οδηγίας, την ποσοτικοποίηση, τη διαχείριση και την αναφορά των κινδύνων αλλά και που βρίσκονται οι εταιρείες σε σχέση με τις αλλαγές που φέρνει η οδηγία στα αναλογιστικά και τα μηχανογραφικά συστήματα.

Το κύριο συμπέρασμα είναι ότι οι μισές ασφαλιστικές εταιρείες δεν θα είναι έτοιμες να εφαρμόσουν την Οδηγία την 1/1/2014. Είναι μία παραδοχή από τις ίδιες εταιρείες που επηρεάζει και τις αποφάσεις της ΕΕ σε σχέση με την ημερομηνία υλοποίησης της οδηγίας.
 
Σε σχέση με την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στους τρεις πυλώνες:
α) στο σύνολό της η ασφαλιστική αγορά βρίσκεται σε καλό επίπεδο προετοιμασίας στον πρώτο πυλώνα. Έχει κατανοήσει τις απαιτήσεις και έχει συμμετάσχει σε ασκήσεις ποσοτικοποίησης.

 β) στο δεύτερο πυλώνα μόνο το 17% των εταιρειών έχουν ήδη θέσει σε λειτουργία τμήματα διαχείρισης κινδύνου και λαμβάνουν τις αποφάσεις στηριγμένες στα αποτελέσματα αυτών των τμημάτων

 γ) λίγες εταιρείες έχουν εμβαθύνει στις απαιτήσεις του τρίτου πυλώνα.

* O κ. Λάμπρος Γκόγκος είναι Partner Ασφαλιστικών & Αναλογιστικών Υπηρεσιών στην Κεντρική & Νοτιανατολική Ευρώπη της Ernst & Young

* Ομιλία από το Insurance Money Conference