Διατηρείται η φοροαπαλλαγή από δαπάνες για ασφάλιστρα

Τη διατήρηση της φοροαπαλλαγής για δαπάνες από ασφάλιστρα, προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τις προσεχείς ημέρες, παρά την κατάργηση των περισσοτέρων φοροαπαλλαγών που ισχύουν σήμερα.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2013, από το σύνολο των φοροαπαλλαγών, διατηρούνται μόνο οι φοροαπαλλαγές για ιατρικές επισκέψεις, νοσήλια και ασφάλιστρα ζωής.

Το ποσό του φόρου που προκύπτει με βάση την κλίμακα μειώνεται κατά 10% το οποίο υπολογίζεται επί του ποσού της ετήσιας δαπάνης που καταβάλλει ο φορολογούμενος για ασφάλιστρα ασφαλίσεων ζωής, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων και ασθένειας για την ασφάλιση του ίδιου, της συζύγου του και των τέκνων.

Το ποσό της δαπάνης ασφαλίστρων επί του οποίου υπολογίζεται η μείωση δεν μπορεί να υπερβεί 1.200 ευρώ για άγαμο και τα 2.400 ευρώ για οικογένεια.

Το ποσό αυτό υπολογίζεται αθροιστικά και για τους δύο συζύγους, μειώνει το φόρο μόνον εφόσον έχει περιληφθεί στην αρχική δήλωση και επιμερίζεται μεταξύ των συζύγων ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος του καθενός που φορολογείται σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις, όπως αυτό δηλώθηκε με την αρχική δήλωση.