Ξεχώρισαν στερλίνα και γεν

Στερλίνα, γεν και δολάριο Νέας Ζηλανδίας ξεχώρισαν από τη συνεδρίαση των ασιατικών αγορών έως και την συνεδρίαση της Ευρώπης που βρίσκεται σε εξέλιξη, για διαφορετικούς λόγους το καθένα.

Το δολάριο Νέας Ζηλανδίας ενισχύθηκε καθώς η κεντρική τράπεζα της χώρας διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στο 2,5% και επισήμανε για πρώτη φορά την πτώση του πληθωρισμού στο 0,8%, αναμένοντας, όμως, να επιστρέψει κοντά στο μέσο του εύρους που έχει θέσει ως στόχο (1%-3%). Το σενάριο μιας μείωσης των επιτοκίων στο μέλλον στηρίζεται στην πιθανότητα πτώσης του πληθωρισμού κάτω από τον στόχο σε συνδυασμό με μια επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας. Ωστόσο, προς το παρόν, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να προκρίνεται με την κεντρική τράπεζα να παραμένει σχετικά αισιόδοξη και το τοπικό νόμισμα να διατηρεί το πιο ελκυστικό του χαρακτηριστικό, την απόδοση.

Έτσι, η ισοτιμία NZDUSD ξεπέρασε το 0,8200 φτάνοντας πάνω από το 0,8240.

Η ισοτιμία USDJPY τελικά κατάφερε να διασπάσει τα 80,00 γεν μετά από δημοσιεύματα που θέλουν την Τράπεζα της Ιαπωνίας να επεκτείνει την επόμενη εβδομάδα το πρόγραμμα αγοράς assets κατά 10 τρισ. γεν στα 90 τρισ. γεν. Την ίδια στιγμή, το ίδιο πρακτορείο μετέδωσε ότι το υπουργικό συμβούλιο θα ανακοινώσει νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας ύψους 700 δισ. γεν την ερχόμενη Παρασκευή.

Η στερλίνα έλαβε σημαντική ώθηση με την ισοτιμία GBPUSD να ξεπερνά κατά πολύ το 1,6100 δοκιμάζοντας το 1,6135 μετά τα στοιχεία ΑΕΠ γ’ τριμήνου της Βρετανίας που έδειξαν την οικονομία να επιστρέφει σε τροχιά ανάπτυξης (+1,0%) από τρία συνεχόμενα τρίμηνα ύφεσης. Παρ’ όλα αυτά, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας προειδοποίησε ότι η χώρα έχει ακόμα δρόμο να διανύσει μέχρι να επιστρέψει η οικονομία της σε υγιή κατάσταση.

Το EURUSD παραμένει πάνω από το 1,3000. Η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι οι καταθέσεις στις ισπανικές τράπεζες σημείωσαν την πρώτη αύξηση σε διάστημα έξι μηνών, ενώ στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα από το Μάιο.

Στη συνεδρίαση της αμερικανικής κεφαλαιαγοράς, η προσοχή στρέφεται στα νέα επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ, στις παραγγελίες διαρκών αγαθών και στις εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών.