Η μόνη αξιόπιστη διέξοδος από την κρίση είναι η παραμονή μας στην ευρωζώνη

«Η μοναδική αξιόπιστη διέξοδος της Ελλάδας από την κρίση είναι η παραμονή μας στην Ευρωζώνη και η ταυτόχρονη υλοποίηση ενός επιτυχούς προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, παραγωγικής ανάπτυξης και μεταρρυθμιστικής ανασυγκρότησης της οικονομίας και των θεσμών, στο πλαίσιο πάντα της ευρωπαϊκής οικογένειας.  Οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική εγκυμονεί υψηλότερο κόστος και σοβαρούς και, πιθανά, μη διαχειρίσιμους οικονομικούς, κοινωνικούς, πολιτικούς και εθνικούς κινδύνους, που θα ήταν ολέθριο για όλους μας να υποτιμηθούν.  Άρα, η μάχη για τη δημιουργία μιας παραγωγικής και ανταγωνιστικής ελληνικής οικονομίας πρέπει να δοθεί μέσα και όχι έξω από την Ευρωζώνη». Τα παραπάνω τόνισε ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank κ. Νικόλαος Καραμούζης σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Eurobank Κύπρου χθες (18 Οκτωβρίου 2012) στη Λεμεσό με τη συμμετοχή 150 πελατών καθώς και υψηλόβαθμων στελεχών της Eurobank Κύπρου και του ομίλου Eurobank.

Στην εκδήλωση, την οποία άνοιξε με χαιρετισμό του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank Κύπρου κ. Μιχάλης Λούης, παρουσιάστηκαν οι οικονομικές και επενδυτικές εξελίξεις στην εγχώρια και τις διεθνείς αγορές. Τις παρουσιάσεις έκαναν ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης οικονομικός σύμβουλος και επικεφαλής της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών του ομίλου Eurobank, ο κ. Αντώνης Αντωνίου Ανώτερος Διευθυντής Private Banking της Τράπεζας στην Κύπρο και ο κ. Κωνσταντίνος Νικάκης Senior Sales Trader της Eurobank Κύπρου.

Στο χαιρετισμό του ο κ. Μ. Λούης, αναφέρθηκε στη δύσκολη συγκυρία για την κυπριακή οικονομία τονίζοντας μεταξύ άλλων πως η Κύπρος πρέπει να αξιοποιήσει την εμπειρία της Ελλάδας «ως μια ευκαιρία ώστε να γίνουμε, σαν χώρα, πιο ανταγωνιστικοί, παραγωγικοί και εξωστρεφείς και οι πόροι της οικονομίας να κατευθύνονται προς την ανάπτυξη, παρά στη συντήρηση ενός υπερμεγέθους και πολυέξοδου δημόσιου τομέα. Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, ο Όμιλός μας και ιδιαίτερα η Τράπεζά μας είναι περήφανη για όσα έχουν επιτευχθεί στην Κύπρο τα τελευταία πέντε χρόνια».

Με αφορμή τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, ο κ. Καραμούζης επεσήμανε ότι οι δύο μεγάλες προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες είναι, αφενός η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησής τους και αφετέρου η διαδικασία δημιουργίας ισχυρότερων τραπεζικών σχημάτων, μέσω συγχωνεύσεων και εξαγορών.  Ειδικότερα, ανέφερε ότι  «η δημιουργία μεγαλύτερων τραπεζικών σχημάτων στην Ελλάδα είναι μία αναγκαιότητα, διότι πρώτον δημιουργούνται σημαντικές συνέργειες, που τροφοδοτούν τη δημιουργία εσωτερικού πλεονάσματος κεφαλαίων (internal capital generation), με τα οποία οι τράπεζες θα επιταχύνουν την αποπληρωμή της κρατικής βοήθειας και δεύτερον, διότι εκτιμάται ότι τα ισχυρότερα και μεγαλύτερα τραπεζικά σχήματα, θα έχουν ευκολότερη και ταχύτερη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίου και θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν καλύτερα, πιθανές οικονομίες κλίμακος και σκοπού».  

Αναφερόμενος στην πρόσφατη δημόσια πρόταση της Εθνικής Τράπεζας προς τους μετόχους της Eurobank, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας επεσήμανε ότι η ολοκλήρωση της συγχώνευσης των δύο τραπεζών «δημιουργεί μία μεγάλη και ισχυρή τράπεζα, ανάμεσα στις 20 μεγαλύτερες της Ευρώπης,  με ενεργητικό κοντά στα 180 δις Ευρώ, 53.000 εργαζόμενους, σημαντική παρουσία σε πολλές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και ηγετική παρουσία σε όλες τις χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες στην Ελλάδα. Θα συνδυάζει την παράδοση με το δυναμισμό, την πελατοκεντρική προσέγγιση με την εμπιστοσύνη, το σύγχρονο προσανατολισμό με την ιστορία και τις αξίες της χώρας». Και ο κ. Καραμούζης κατέληξε «είμαι βέβαιος ότι η νέα Τράπεζα θα πρωταγωνιστήσει στην επανεκκίνηση  της ελληνικής οικονομίας, στη χρηματοδότηση των πελατών  και στην έξοδο της Ελλάδας από την κρίση». 

Από την πλευρά του ο κ. Λούης, αναφερόμενος στην πορεία της Τράπεζας στην Κύπρο υπογράμμισε οτι «σήμερα, η Τράπεζά μας είναι θωρακισμένη ώστε να αντιμετωπίσει επιτυχώς τις δυσμενείς συνθήκες αλλά και να στηρίξει τους πελάτες μας και την κυπριακή οικονομία από θέση ισχύος. Διαθέτοντας πολύ υψηλό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, ο οποίος ξεπερνά το 25%, με εκπαιδευμένο και πιστό προσωπικό, σύγχρονη τεχνολογική υποδομή, σημαντική πλεονάζουσα ρευστότητα, ικανοποιητική κερδοφορία και χωρίς δανειακή έκθεση σε χώρες με ομόλογα υψηλού κινδύνου, κοιτάμε μπροστά και είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε να αποτελούμε αρωγό στις αναπτυξιακές προσπάθειες και πρωτοβουλίες των πελατών μας».

Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν επίσης την παρουσίαση του κ. Γκίκα Χαρδούβελη με θέμα «Η κρίση στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη και ο Δρόμος της Ανάπτυξης». 

Σύμφωνα με την παρουσίαση του κ. Χαρδούβελη, η περιοριστική δημοσιονομική πολιτική που οι διαδοχικές κυβερνήσεις ακολούθησαν από το 2010 οδήγησε στην μείωση του ελλείμματος από -15,5% του ΑΕΠ το 2009 σε -9,2% του ΑΕΠ το 2011 ενώ για το 2012 αναμένεται στα επίπεδα του -6,6% του ΑΕΠ. Με δεδομένο ότι θα ληφθούν τα μέτρα των €13,5 δισ. για την περίοδο 2013-14 το έλλειμμα του ΑΕΠ αναμένεται να φτάσει το -4.2% του ΑΕΠ το 2013 και στο -2,1% του ΑΕΠ το 2014. Το πρωτογενές έλλειμμα του 2009 (-10,6% του ΑΕΠ) θα αντιστραφεί σε πλεόνασμα 1,1% το 2013. Η συγκεκριμένη περιοριστική πολιτική όμως είχε σημαντικό κόστος για την ελληνική οικονομία που ήδη διανύει την πέμπτη συνεχόμενη χρονιά με αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ οι προοπτικές για το μέλλον δεν είναι ευοίωνες. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Eurobank Research και με δεδομένη την εφαρμογή των μέτρων ύψους €13,5 δισ. για την περίοδο 2013-14, ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2012 και το 2013 αναμένεται στο -6.7% και -3.7% αντίστοιχα. 

Σε αυτό πλαίσιο η ελληνική κυβέρνηση είναι αναγκαίο να αναλάβει μια σειρά από πρωτοβουλίες για να βελτιώσει την αξιοπιστία της χώρας, να αυξήσει την ρευστότητα της οικονομίας και τελικά να βελτιώσει το οικονομικό κλίμα. Για να επιτύχει κάτι τέτοιο πρέπει άμεσα να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για τα μέτρα των €13,5 δισ. για την περίοδο 2013-14 και να προωθήσει μια σειρά από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις όπως, η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, η αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης, η προώθηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και η απελευθέρωση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών. 

Η πορεία της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας δεν αναμένεται εύκολη, όμως υπάρχουν εκείνες οι προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και συγκεκριμένα: η διαφαινόμενη στροφή της οικονομίας σε ένα εξωστρεφές αναπτυξιακό υπόδειγμα, η αναμενόμενη λύση των προβλημάτων του τραπεζικού τομέα μέσω της ανακεφαλαιοποίησης και η παροχή της αναγκαίας ρευστότητας στην αγορά, η δημιουργία του κατάλληλου επιχειρηματικού περιβάλλοντος μετά την εφαρμογή των διορθωτικών μεταρρυθμίσεων και η αναγκαία και μέχρι σήμερα πολλές φορές εξαγγειλθήσα  αναδιοργάνωση του Ελληνικού Δημοσίου.

Στο πλαίσιο των παρουσιάσεων, οι κ.κ. Αντώνης Αντωνίου και Κωνσνταντίνος Νικάκης, ανέλυσαν τις επενδυτικές δυνατότητες που παρέχει η Eurobank στους πελάτες της. Στην παρουσίαση με θέμα «Διεθνείς Κεφαλαιαγορές και Παράγωγα – Η Πύλη σας στις Διεθνείς Αγορές» παρουσιάσθηκαν τα «εργαλεία» και οι υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που παρέχονται από έμπειρα και εξειδικευμένα στελέχη, καθώς και ο ρόλος της Κύπρου ως ένα διεθνές κέντρο παροχής υπηρεσιών, το οποίο μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην έξοδο της κυπριακής οικονομίας από την τρέχουσα οικονομική κρίση.-