Interamerican: Η συνάντηση του Federation of Health Plans

Η Interamerican φιλοξένησε πρόσφατα στην Αθήνα τη διεθνή συνάντηση του International Federation of Health Plans, του οποίου η εταιρεία αποτελεί μέλος – το μοναδικό από την Ελλάδα. Θέμα της συνάντησης ήταν η ευρεία θεώρηση των ασφαλίσεων υγείας στις σημερινές οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες. Συζητήθηκε η διεθνής εμπειρία σχετικά με την προώθηση συγχρόνων προγραμμάτων υγείας στο πλαίσιο των εξελίξεων όσον αφορά στη συμπληρωματικότητα των δημοσίων και ιδιωτικών συστημάτων υγείας, τον έλεγχο του κόστους και τις νέες ανάγκες που διαμορφώνονται για υπηρεσίες και ασφαλιστική κάλυψη υγείας.

Ο Γ. Βελιώτης, γενικός διευθυντής ασφαλίσεων υγείας της Interamerican, παρουσίασε τη στρατηγική της εταιρείας στις ασφαλίσεις υγείας στο επίπεδο των προγραμμάτων με αιχμή τα ετησίως ανανεούμενα προγράμματα, τις υποδομές και το συνεχώς αναπτυσσόμενο δίκτυο υγείας, με έμφαση στην πρόληψη και την πρωτοβάθμια φροντίδα. Οι σύνεδροι αναγνώρισαν στις επιλογές της Interamerican διεθνώς καινοτόμες πρωτοβουλίες και υψηλή τεχνογνωσία, επισημαίνοντας ως πρότυπο σύστημα υγείας το Medisystem σε διεθνές επίπεδο.

Στις διαπιστώσεις των συνέδρων κυριάρχησε η εκτίμηση ότι η ασφαλιστική αγορά υγείας χρειάζεται απαραίτητα όγκο εργασιών, ώστε να είναι ευκολότερα διαχειρίσιμος ο κίνδυνος αλλά και για την πραγματοποίηση επενδύσεων που απαιτεί συνεχώς ο τομέας. Επίσης, με δεδομένα τα προβλήματα του δημόσιου συστήματος υγείας στην Ελλάδα, οι σύνεδροι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι απαραίτητο για τη χώρα να βρεθεί τρόπος συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στην ασφαλιστική κάλυψη υγείας, με βάση διεθνώς επιτυχημένες σχετικές πρακτικές.

To International Federation of Health Plans ιδρύθηκε πριν 44 χρόνια και αριθμεί 100 μέλη –εταιρείες και ενώσεις- από 31 χώρες, που διακρίνονται στον τομέα της υγείας. Σημειώνεται ότι μέλος του οργανισμού αποτελεί και η Achmea, μητρική της Interamerican, η οποία έχει όγκο ασφαλίστρων στην υγεία 12,4 δισ. ευρώ (πρώτη πανευρωπαϊκά). Εκτός της Achmea, στο συνέδριο συμμετείχαν εκπρόσωποι των μεγαλυτέρων παγκοσμίως οργανισμών στην υγεία:

Heslana Versicherungen AG (Ελβετία), Κaiser Permanente, Emblem Health και BUPA Latin American & the Carribean (ΗΠΑ), ΒUPA, Medibank Private, Health Guard HBF, HCF και NIB Ηealth Funds (Αυστραλία), ICAS (Ν. Αφρική), VHI Healthcare (Ιρλανδία), AXA PPP (Μ. Βρετανία) και Southern Cross Healthcare (Ν. Ζηλανδία).