Εντείνονται οι ρευστοποιήσεις στο δολάριο

Η άνοδος στα νομίσματα υψηλής απόδοσης σε συνδυασμό με τη σταθερότητα των αγορών σε ευρώ προκάλεσαν πρόβλημα στο δολάριο κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, μειώνοντας δραματικά τη θεμελιώδη ελκυστικότητά του. Ωστόσο, τόσο οι κεφαλαιαγορές όσο και το EURUSD θα πρέπει να λάβουν σημαντικές αποφάσεις το επόμενο 48ωρο της τρέχουσας εβδομάδας. Προκειμένου να κρατήσουν τον ανοδικό ρυθμό, οι επενδυτές θα πρέπει να συνεχίσουν τις αγορές ώστε οι δείκτες των αμερικανικών μετοχών να σκαρφαλώσουν σε υψηλά 4 ετών (στις 13.660 μονάδες για τον Dow Jones) και το EURUSD να ενισχυθεί πάνω από το 1,3165 και τα υψηλά του περασμένου Απριλίου.

Αναφορικά με το δολάριο, αυτή η εβδομάδα δεν ήταν ευνοϊκή. Από τη στενή συσσώρευση της Δευτέρας, ο δείκτης Dow Jones FXCM Dollar Index (ticker = USDollar) έχει υποχωρήσει κατά 80 pips σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τις επιθετικές ρευστοποιήσεις που είχε δει το πρώτο μισό του Σεπτεμβρίου. Η χθεσινή πτώση του 0,4% ήταν η μεγαλύτερη σε δύο εβδομάδες. Τεχνικά οι traders αναγνωρίζουν τη σημασία αυτής της δραματικής υποχώρησης, η οποία ξεκίνησε από το πάνω μέρος του πτωτικού καναλιού που οδήγησε το νόμισμα σε χαμηλότερα επίπεδα από τα υψηλά την 1η Ιουνίου.

Το τελευταίο 48ωρο της εβδομάδας κυριαρχούν θεμελιώδεις εξελίξεις. Τα εταιρικά οικονομικά αποτελέσματα γ’ τριμήνου στις ΗΠΑ έχουν δώσει ένα δείγμα και οι επενδυτές φαίνεται ότι καθησυχάστηκαν από την ικανότητα των μεγαλύτερων αμερικανικών τραπεζών και εταιρειών να ξεπεράσουν τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς. Στην πορεία, εκτιμούμε ότι μόνο η ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής θα μπορούσε να προσφέρει στις τάσεις επενδυτικού ρίσκου.