Οι προτάσεις του ΕΕΑ για δίκαιο φορολογικό σύστημα

Οι προτάσεις του φορέα εκφράζουν την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου για την ανάγκη να θεσπισθεί ένα απλό και διαφανές φορολογικό σύστημα, που θα είναι κατανοητό από τους φορολογούμενους και τις διοικητικές υπηρεσίες. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση στόχος είναι η ύπαρξη ”ενός φορολογικού συστήματος σταθερού και κοινωνικά δίκαιου που θα προστατεύει τα εισοδήματα των μισθωτών, των επιχειρήσεων και των συνταξιούχων.

Ένα φορολογικό σύστημα που θα πατάσσει τη φοροδιαφυγή, θα κατανέμει δικαιότερα τα φορολογικά βάρη και θα διευρύνει τη φορολογική βάση. Θα ενισχύει την επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητα. Την αειφόρο ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.
  
Ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α κύριος Γιάννης Ρεκλείτης επισήμανε πως «βλέπουμε μια πρωτοφανή στοχοποίηση των ελεύθερων επαγγελματιών, που θα κληθούν να πληρώσουν το μάρμαρο των αποτυχημένων πολιτικών όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Είναι ηλίου φαεινότερο όμως ότι τα κυβερνητικά σχέδια στην πράξη είναι απίθανο να οδηγήσουν σε αύξηση των εσόδων, καθώς από το άδειο ταμείο της επιχείρησης και του επαγγελματία  ο έφορος δεν μπορεί να περιμένει τίποτα».

Ο Γενικός Γραμματέας του Ε.Ε.Α κύριος Γιάννης Χατζηθεοδοσίου τόνισε πως «το εντυπωσιακό στοιχείο σε όσα συναποφασίζουν τρόικα και κυβέρνηση είναι ότι, παρότι έχει γίνει φανερό πως εμφορούνται από παράλογη αριθμολαγνεία, την ίδια ώρα δείχνουν να αγνοούν ή να αδιαφορούν για τα αδιάσειστα συγκριτικά στοιχεία της Ελλάδας με τον μέσο όρο της Ευρώπης. Στοιχεία που δείχνουν ότι η χώρα μας έχει υψηλότερους δείκτες φορολόγησης σε όλες τις επιμέρους κατηγορίες φόρων, έμμεσων και άμεσων». 

Ο Φοροτεχνικός Σύμβουλος του Ε.Ε.Α κύριος Παναγιώτης Παντελής υπογράμμισε πως «η αλόγιστη αύξηση φόρων νομοτελειακά οδηγεί και σε μεγαλύτερη φοροδιαφυγή, η οποία αποτελεί και τη μεγαλύτερη μάστιγα για την κοινωνία και την οικονομία, όχι όμως η φοροδιαφυγή των μικρών επιχειρήσεων και των επαγγελματιών, αλλά η φοροδιαφυγή μέσω ενδοομιλικών σχέσεων, off shore εταιριών, και απόκτησης ακινήτων που δεν δικαιολογούνται από το πόθεν έσχες».

 Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών προτείνει :

• Για τη φορολόγηση των εταιριών, των ατομικών επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών συντελεστής φορολογίας 15% στα καθαρά κέρδη 

• Η φορολογία των φυσικών προσώπων να γίνεται στο αδιανέμητο εισόδημα με αφορολόγητο όριο σταδιακά τις 12.000€ και τα έξοδα να ελέγχονται και να φυλάσσονται από πιστοποιημένους λογιστές.

• Οι συντελεστές  Φ.Π.Α. να είναι 18%, 8%, 5%.

• Περίοδος εξάμηνου «παγώματος» στις ληξιπρόθεσμες φορολογικές υποχρεώσεις των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων

• Δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Περιοχών (ΕΟΠ) σε παραμεθόριες περιοχές της χώρας και στα λιμάνια. Στις περιοχές αυτές θα υπάρχει ένα ειδικό φορολογικό καθεστώς και transit υπηρεσίες οι οποίες θα ενισχύσουν το διαμετακομιστικό εμπόριο”.

 Γιάννης Ρεκλείτης

Η πραγματοποίηση της σημερινής συνέντευξης τύπου κατέστη απολύτως αναγκαία, όχι μόνο γιατί χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις αγωνιούν, αλλά και γιατί το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών αισθάνεται την υποχρέωση να υψώσει τη φωνή της λογικής απέναντι στην φοροεισπρακτική φρενίτιδα που διακατέχει την τρόικα, και δυστυχώς φαίνεται πως έχει διαποτίσει και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Ακόμα και την ύστατη ώρα, μπορεί η κυβέρνηση να εισακούσει τις εκκλήσεις των καθημερινών πρωταγωνιστών της πραγματικής οικονομίας, που είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Όλες αυτές τις ημέρες ακούμε για αύξηση των εσόδων, νέους φόρους, και βλέπουμε μια πρωτοφανή στοχοποίηση των ελεύθερων επαγγελματιών, που θα κληθούν να πληρώσουν το μάρμαρο των αποτυχημένων πολιτικών όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Είναι ηλίου φαεινότερο όμως ότι τα κυβερνητικά σχέδια στην πράξη είναι απίθανο να οδηγήσουν σε αύξηση των εσόδων, καθώς από το άδειο ταμείο της επιχείρησης και του επαγγελματία ο έφορος δεν μπορεί να περιμένει τίποτα…

Αντίθετα, η ολοκληρωμένη Πρόταση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου στοχεύει σε ένα κοινωνικά δίκαιο φορολογικό σύστημα με αναπτυξιακό χαρακτήρα, το οποίο θα δίνει κίνητρα για επενδύσεις, θα διευρύνει τη φορολογική βάση, και θα δημιουργεί νέες θέσεις απασχόλησης. Έτσι μόνο, θα καταφέρει το κράτος να επιτύχει τους στόχους που έχει δεσμευθεί απέναντι σους δανειστές, αλλά και να τηρήσει τις υποχρεώσεις του απέναντι στους πολίτες.

Έχετε ήδη πάρει στα χέρια σας την αναλυτική δέσμη των προτάσεών μας και ένα μικρότερο συνοπτικό κείμενο με τα βασικότερα σημεία. Θα ήθελα ωστόσο να σας επισημάνω τις βασικές αρχές πάνω στις οποίες πιστεύουμε ότι πρέπει να στηρίζεται ένα πραγματικά δίκαιο και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα :

- Θα πρέπει να δημιουργεί ένα ανταγωνιστικό φορολογικό πλαίσιο για τις μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, το οποίο θα βασίζεται σε ρεαλιστικούς φορολογικούς συντελεστές.

- Να καταργεί οριστικά τις έκτακτες εισφορές

- Να προβλέπει την καταβολή του ΦΠΑ σε πραγματικό χρόνο

- Φυσικά θα πρέπει να καταργηθεί ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων αφού είναι η αιτία της φορολογικής αυθαιρεσίας που διέπει σήμερα το φορολογικό μας σύστημα.

- Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει περίοδος έξι μηνών που θα «παγώσουν», χωρίς να χαριστούν, οι ληξιπρόθεσμες φορολογικές υποχρεώσεις των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων για να συνέλθει η αγορά και να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της. Ουσιαστικά πρέπει να επιστραφεί ο χρόνος της παρατεταμένης ακυβερνησίας κατά την διάρκεια της οποίας η αγορά στην κυριολεξία ισοπεδώθηκε.

- Θα πρέπει να υπάρξει διακανονισμός όλων των μέχρι σήμερα εκκρεμών φορολογικών, τελωνειακών και κοινωνικοασφαλιστικών οφειλών με ρύθμιση των οφειλομένων σε περισσότερες δόσεις.

- Και επίσης να καθιερωθεί ανεξάρτητος μηχανισμός με την συμμετοχή των Επιμελητηρίων για την εξωδικαστική επίλυση φορολογικών διαφορών με διαιτητικά χαρακτηριστικά, ώστε να αποφεύγεται η χρονοβόρα και γραφειοκρατική σημερινή διαδικασία.

Γιάννης Χατζηθεοδοσίου

Με τα νέα εξοντωτικά μέτρα φορολόγησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών που ετοιμάζεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση, εισάγει την οικονομία και τους φορολογούμενους σε ένα τούνελ μακρύ, σκοτεινό και δύσβατο, από το οποίο, ακόμη και αν υπάρχει φως στην άκρη του, πολλοί λίγοι είναι αυτοί που θα καταφέρουν να επιβιώσουν ως το τέρμα της διαδρομής για να το δουν…

Το εντυπωσιακό στοιχείο σε όσα συναποφασίζουν τρόικα και κυβέρνηση είναι ότι, παρότι έχει γίνει φανερό πως εμφορούνται από παράλογη αριθμολαγνεία, την ίδια ώρα δείχνουν να αγνοούν ή να αδιαφορούν για τα αδιάσειστα συγκριτικά στοιχεία της Ελλάδας με τον μέσο όρο της Ευρώπης. Στοιχεία που δείχνουν ότι η χώρα μας έχει υψηλότερους δείκτες φορολόγησης σε όλες τις επιμέρους κατηγορίες φόρων, έμμεσων και άμεσων.

  Έχουμε υψηλότερο φόρο προσωπικού εισοδήματος, υψηλότερο φόρο εταιρικών κερδών και υψηλότερο ΦΠΑ. Και ενώ το οικονομικό επιτελείο γνωρίζει ότι οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα, τους αποτελειώνουν, εξαλείφοντας το αφορολόγητο και φορολογώντας τους, ακόμη και με 35% από το πρώτο ευρώ.

Απέναντι σε αυτή τη κυβερνητική μανία αύξησης των φόρων που είναι σίγουρο ότι δεν θα οδηγήσει σε αύξηση των δημόσιων εσόδων, αλλά μόνο σε αύξηση των λουκέτων και της ανεργίας, υπάρχει η πρόταση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας για μια αποτελεσματική και δίκαιη φορολογική μεταρρύθμιση.

Θα ήθελα, πριν δώσω το λόγο στον φοροτεχνικό μας σύμβουλο κύριο Παντελή, που θα σας αναλύσει την Πρόταση όπως την υιοθέτησε το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου, να σας παραθέσω τους βασικούς άξονες της Πρότασης μας οι οποίοι αφορούν στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Πρόκειται για ορισμένα αυτονόητα αλλά και κάποια καινοτόμα φορολογικά εργαλεία που μπορούν να βγάλουν την υγιή επιχειρηματική δραστηριότητα από τον βάλτο που βρίσκεται σήμερα.

 - Πρώτα και κύρια να υπάρχει άμεση, συνεπής και συστηματική επιστροφή του Φ.Π.Α προς τις επιχειρήσεις. 

  – Μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις, ώστε να ενισχυθεί το επενδυτικό περιβάλλον. Στον συγκεκριμένο τομέα, η χώρα μας υστερεί σημαντικά έναντι των γειτονικών χωρών.

  – Μεγαλύτερα φορολογικά κίνητρα για τα αδιανέμητα κέρδη που επενδύονται στις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως κατηγορίας βιβλίων που τηρούν.

  – Θέσπιση φορολογικών κινήτρων για τις συνεπείς φορολογικές συμπεριφορές. Τα όποια μέτρα ρύθμισης οφειλών θα πρέπει να συνοδεύονται και από αντιμέτρα έκπτωσης φόρου για τους συνεπείς φορολογούμενους.

  – Απαραίτητο θεωρούμε να συσταθεί ένα συμβουλευτικό όργανο με συμμετοχή των εκπροσώπων των Επιμελητηρίων προκειμένου να εξετάζονται οι υψίστης σημασίας φορολογικές  μεταβολές.

  -  Να ενισχυθεί η εξαγωγική δραστηριότητα με τη δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Περιοχών (ΕΟΠ) σε παραμεθόριες περιοχές της χώρας και στα λιμάνια. Στις περιοχές αυτές θα υπάρχει ένα ειδικό φορολογικό καθεστώς και transit υπηρεσίες οι οποίες θα ενισχύσουν το διαμετακομιστικό εμπόριο.

 - Τέλος, να υπάρχει ορθολογική επικαιροποίηση και συγκεκριμενοποίηση των εκπιπτόμενων δαπανών των επιχειρήσεων, ώστε να εξασφαλίζεται διαφάνεια και σταθερό πλαίσιο κατά τους φορολογικούς ελέγχους.

Την πρόταση του ΕΕΑ μπορείτε να δείτε αναλυτικά εδώ