Eurobank: Ικανοποιητική η εξέλιξη της εκτέλεσης του προϋπολογισμού

Η εκτέλεση του Προϋπολογισμού της Κεντρικής Κυβέρνησης για την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2012 κρίνεται ως ικανοποιητική. H Eurobank εκτιμά στο πρώτο τεύχος “7 Ημέρες Οικονομία” ότι η κυβέρνηση θα επιτύχει τον στόχο του ελλείμματος γενικής κυβέρνησης για το 2012 (-6.6% του ΑΕΠ για το 2012 σύμφωνα με το Προσχέδιο Προϋπολογισμού 2013) με δεδομένο ότι:

• Σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης θα επιτευχθεί ο στόχος για τα έσοδα του 2012 ενώ θα συνεχιστεί η προσπάθεια περιορισμού των πρωτογενών και άλλων δαπανών.

• Σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης θα συνεχιστεί η διαδικασία εξορθολογισμού των δαπανών των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης (ΟΤΑ, ΟΚΑ, κτλ) ενώ παράλληλα θα εκλείψουν δυσάρεστες εκπλήξεις όπως π.χ. αυτή της αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών για την περίοδο Ιανουαρίου- Αυγούστου 2012 εξαιτίας παλαιών και μη καταγεγραμμένων οφειλών του ΕΟΠΥΥ .

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2012, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε σε €12,7 δισ. μειωμένο κατά 37,1% σε ετήσια βάση και σημαντικά χαμηλότερο από τον αντίστοιχο στόχο για το 2012 (€13,5 δισ. στο Προσχεδίου Προϋπολογισμού 2013). Το πρωτογενές έλλειμμα για την ίδια περίοδο ήταν  €2,0 δισ.  επίσης χαμηλότερο του αντιστοίχου στόχου (€2,9 δισ).  Σημειώστε εδώ ότι οι στόχοι για το έλλειμμα έχουν αναθεωρηθεί σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Οι αναθεωρημένοι στόχοι παρουσιάζονται στο Προσχέδιο Προϋπολογισμού 2013.

Τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2012 ήταν ανήλθε σε €36,7 δισ. σημαντικά μειωμένα κατά €1,3 δισ. σε σχέση με τον αντίστοιχο στόχο για το 2012 (€38,0 δισ.) αλλά ουσιαστικά αμετάβλητα σε ετήσια βάση. Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ήταν €34,2 δισ.  χαμηλότερα κατά €0,5 δισ. έναντι του αντιστοίχου στόχου για το 2012. 

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών η συγκεκριμένη υστέρηση οφείλεται κυρίως α) στο πρόωρο κλείσιμο των διαχειριστικών καταστάσεων των τελωνείων της χώρας κατά το μήνα Σεπτέμβριο και β) στην παράταση για την πληρωμή υποχρεώσεων στις Δ.Ο.Υ. έως τις 3 Οκτωβρίου 2012. Σημειώστε εδώ ότι η συγκεκριμένη παράταση θα έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση εσόδων του Σεπτεμβρίου τον μήνα Οκτώβριο. Τα Έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ήταν σε €2,6 δισ. έναντι στόχου για €3,3 δισ. εξαιτίας καθυστερήσεων από τα Ευρωπαϊκά Κοινοτικά Ταμεία. 

Σημειώστε ότι μέρος των εσόδων προήλθε και από την είσπραξη €0,2 δισ. περίπου από τη Γαλλία και τη Φινλανδία ως μεταφορά αποδόσεων από την διακράτηση ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου στα χαρτοφυλάκια των Κεντρικών Τραπεζών τους στα πλαίσια της συμφωνίας Συμμετοχής του Ιδιωτικού Τομέα στη Συμφωνία Ανταλλαγής του Ελληνικού Χρέους (PSI). 

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2012 ανήλθαν στα €49,4  δισ.  μειωμένες κατά 13,3% σε ετήσια βάση και €2,2 δισ. σε σχέση με τον αντίστοιχο στόχο για το 2012 (€51,6  δισ.). Κάτι τέτοιο οφείλεται α) στον περιορισμό των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού (μειωμένες κατά 9.0% σε ετήσια βάση και κατά €0,1 δισ. έναντι του στόχου του 2012) και β) στις δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων οι οποίες είναι χαμηλότερες σε σχέση με το στόχο κατά €2,1 δισ.

Ποιο αναλυτικά, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ήταν στα €46.6 δις.  μειωμένες κατά 12.7% σε ετήσια βάση εξαιτίας της μείωσης α) στις πρωτογενείς δαπάνες, β) στις δαπάνες για εξοπλιστικά προγράμματα  και γ) στις δαπάνες για καταπτώσεις εγγυήσεων σε φορείς εντός και εκτός Γενικής Κυβέρνησης. Οι δαπάνες για τόκους σε καθαρή βάση ανήλθαν σε €10,7 δις. μειωμένες κατά  24.1% σε ετήσια βάση εξαιτίας του PSI και εντός των ορίων του αντίστοιχου στόχου για το 2012.