Ανάσα για τις ασφαλιστικές η παράταση της Solvency II

Αποτελεσματικότερη προετοιμασία για το Solvency II, θα εξασφαλίσει για τις ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες, η παράταση που έχει δοθεί, μεταθέτοντας την προσαρμογή στο νέο κανονιστικό πλαίσιο στις αρχές του 2015. 

Παρά το γεγονός ότι το 70% των ελληνικών ασφαλιστικών εταιρειών, δηλώνει ότι θα είναι σε θέση να εφαρμόσει τους νέους κεφαλαιακής επάρκειας στο τέλος του 2013, η παντελής απουσία εξοικείωσης με τις απαιτήσεις του Πυλώνα II και III, δημιουργεί αμφιβολίες για το κατά πόσο η αισιοδοξία που εκφράζεται είναι ρεαλιστική.

Αυτό προκύπτει από πανευρωπαϊκή έρευνα της Ernst & Young, που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2012, καλύπτοντας πάνω από 100 ασφαλιστικές εταιρείες σε 19 χώρες. Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στο πρόσφατο Insurance Money Conference από το κ. Λάμπρο Γκόγκο Partner στο συμβουλευτικό τμήμα της E&Y και υπεύθυνο των Αναλογιστικών και Ασφαλιστικών Υπηρεσιών Κεντρικής και Νοτιανατολικής Ευρώπης. 

Σύμφωνα με τα ευρύματα της έρευνας, το υψηλό ποσοστό ετοιμότητας που δηλώνει ότι θα επιτύχει ο ελληνκός ασφαλιστικός κλάδος μέχρι τα τέλη του 2013, υπερτερεί σε σχέση με το αντίστοιχο ευρωπαϊκό που διαμορφώνεται μόλις στο 52%, ενώ στο 30% ανέρχεται ο βαθμός ετοιμότητας μέχρι τα τέλη του 2014.  Αντίθετη είναι η εικόνα σε ότι αφορά την ετοιμότητα των ελληνικών ασφαλιστικών εταιρειών για την προσαρμογή τους στις απαιτήσεις του Πυλώνα II, η οποία με βάση πάντα τις απαντήσεις στο σχετικό ερωτηματολόγιο, περιορίζεται στο χαμηλότερο επίπεδο της κλίμακας (2 έναντι 2,7 των ευρωπαϊκών ασφαλιστικών εταιρειών). 

Ο χαμηλός βαθμός προετοιμασίας σε ότι αφορά τον Πυλώνα II, δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα, για την κατανόηση του νέου κανονιστικού πλαισίου, σε ότι αφορά στις ποιοτικές προδιαγραφές της φερεγγυότητας, δηλαδή τις αρχές εσωτερικού ελέγχου και την εταιρική διακυβέρνηση. 

Παντελής είναι η έλλειψη προετοιμασίας σε ότι αφορά τις απαιτήσεις του Πυλώνα III, καθώς σε ποσοστό 70% οι ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες, απαντούν ότι δεν έχουν προσεγγίσει τις απαιτήσεις, που αναφέρεται στους κανόνες δημοσίευσης και διαφάνειας των οικονομικών και εποπτικών στοιχείων.