Σε «ψιλό κόσκινο» ο Ασφαλιστικός Τειρεσίας

Δύο βασικούς προβληματισμούς για την καθιέρωση του ασφαλιστικού Τειρεσία εξέφρασε χθες ο πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, κ. Χριστόφορος Πέτρου, στο πλαίσιο προγραμματισμένης συνάντησης την οποία είχε με υψηλόβαθμους παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς, της Εποπτικής Αρχής και των επιμελητηρίων, καθώς και με εκπροσώπους εταιρειών οι οποίες προσέφυγαν με επιστολές τους στο φορέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iw, o κ. Πέτρου τόνισε χθες στους συμμετέχοντες στη συνάντηση ότι πριν την όποια απόφαση της Αρχής θα πρέπει να εξεταστεί το κατά πόσο το καταστατικό της Τειρεσίας προβλέπει την υιοθέτηση κλαδικού αρχείου, ενώ απευθυνόμενος στην αγορά διερωτήθηκε αν και κατά πόσο οι ίδιες οι επιχειρήσεις μπορούν να εφαρμόσουν εμπορικές πρακτικές προκειμένου να εντοπίζουν όσους επιμένουν να μην αποδίδουν εμπρόθεσμα τα ασφάλιστρά τους και άρα να μειώσουν με δικά τους μέσα τα ανείσπρακτα ασφάλιστρα. 

Ανεξάρτητα πάντως από τις κατ΄ αρχήν αιτιάσεις του, ο κ. Πέτρου ζήτησε από τους εκπροσώπους της αγοράς να διατυπώσουν εντός 15 ημερών τυχόν ενστάσεις ή άλλες παρατηρήσεις ή και προτάσεις για το κείμενο που θα μπορούσε να υιοθετηθεί σχετικά με τον ασφαλιστικό Τειρεσία, αλλά και για το κατά πόσο θα πρέπει να προχωρήσει η υπόθεση του ηλεκτρονικού αρχείου, πριν η ίδια η Αρχή αποφανθεί καταρχήν για τη νομιμότητα της όλης προσπάθειας και εν συνεχεία και για τις ίδιες τις ρυθμίσεις.

Πάντως, χθες, πηγές του iw ανέφεραν ότι ασφαλιστές και διαμεσολαβούντες συγκρούσθηκαν για το θέμα του Τειρεσία, με τις ασφαλιστικές εταιρείες να επιμένουν από τη μια περί της σκοπιμότητας του όλου εγχειρήματος και τους διαμεσολαβούντες από την άλλη να δηλώνουν ότι η εφαρμογή μιας τέτοιας βάσης δεδομένων δεν έχει προηγούμενο στην ευρωπαϊκή αγορά και ότι η χρήση της θα οδηγήσει στην καταπάτηση των προσωπικών δεδομένων των επαγγελματιών.  

Στη χθεσινή συνάντηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, μετείχαν, μεταξύ άλλων, ο κ. Χ. Βογιατζής, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΔΕΙΑ) της Τραπέζης της Ελλάδος, ο κ. Γιαννης Μούργελας πρόεδρος της Τειρεσίας Α.Ε., από την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος η γενική διευθύντρια, κ. Μαργαρίτα Αντωνάκη και τα μέλη της διοίκησης κ.κ. Π. Παπανικολάου, Π. Δημητρίου και Φ. Μπράβος, εκ μέρους της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητήριων, οι κ.κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, και Στ. Βαρδαλάς, καθώς και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων, κ. Γ. Καραβίας.