Στο μικροσκόπιο της ΤτΕ οι υποχρεώσεις του Επικουρικού

Φύλλο και φτερό έκανε η Τράπεζα της Ελλάδος τους φακέλους με τις εκκρεμείς ζημιές του Επικουρικού Κεφαλαίου προκειμένου να διαπιστώσει τις πραγματικές διαστάσεις της μαύρης τρύπας στα οικονομικά του, και, βάσει σχετικού πορίσματος που θα ανακοινώσει άμεσα, οι υποχρεώσεις του φορέα φαίνεται πως κινούνται σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα των 600 εκατ. ευρώ που υπολογίζονται σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iw, ελεγκτές της εποπτικής αρχής, αφού επί μήνες ανέλυσαν διεξοδικά ένα μεγάλο αριθμό φακέλων με τροχαία ατυχήματα, αξιολόγησαν τις αποζημιώσεις πολύ χαμηλότερα, όχι μόνο από τις εκτιμήσεις που έκανε το Επικουρικό όποτε κληρονομούσε ζημιές από εταιρείες των οποίων οι άδειες ανακαλούνταν , αλλά και από τις αξιολογήσεις στις οποίες προέβησαν εν συνεχεία οι υπηρεσίες του.

Με βάση τα στοιχεία του υπό διαμόρφωση πορίσματος, αλλά και τις τελευταίες πληροφορίες, οι ορθές αξιολογήσεις των εκκρεμών ζημιών δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε περιορισμό της μαύρης τρύπας του Επικουρικού ακόμη και κατά μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Πηγές του iw αναφέρουν ότι η Τράπεζα της Ελλάδος θα ζητήσει από το Επικουρικό Κεφάλαιο, πέρα από το σύμβουλο που έχει ήδη προσλάβει για την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του, να προσλάβει και ειδικούς αξιολογητές, οι οποίοι θα κληθούν να υπολογίσουν το πραγματικό άνοιγμα του φορέα.

«Αν οι υποχρεώσεις του Επικουρικού είναι τελικά κατά πολύ μικρότερες των 600 εκατ. ευρώ όπως εκτιμάται ότι είναι σήμερα, αλλάζει και η στρατηγική για τη σωτηρία του φορέα» αναφέρουν πηγές του iw, που προσθέτουν ότι «μετά τις νέες αξιολογήσεις των φακέλων, αλλά και την εφαρμογή των προς ψήφιση ρυθμίσεων για τον περιορισμό των αποζημιώσεων του Επικουρικού, είναι πολύ πιθανό το έλλειμμά του να περιοριστεί στα επίπεδα των 250 εκατ. ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση» αναφέρουν «οι λύσεις που θα μπορούσαν να επιδιωχθούν είναι πολλές, μεταξύ των οποίων η έκδοση ενός νέου δανείου ή και η οικονομική συνεισφορά της ίδιας της αγοράς» τονίζουν χαρακτηριστικά.