Το 91% των CEOs πιστεύει ότι πρέπει να γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο

Το 74% των CEOs εκφράζουν με βεβαιότητα κι ένα επιπλέον 17% τείνουν να συμφωνούν με την άποψη ότι οι προτάσεις της Τρόικας για απολύσεις στο Δημόσιο θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα. Θετική επίδραση στην ανταγωνιστικότητα θα έχει τόσο η αύξηση των ωρών εργασίας (όπως δηλώνει με βεβαιότητα ένας στους τρεις CEOs και με πιο συγκρατημένη αλλά θετική άποψη ένας στους πέντε), όσο και η μείωση της αποζημίωσης απόλυσης στους 2 μισθούς (με βεβαιότητα σύμφωνα με τους τέσσερις στους δέκα CEOs και με λιγότερο ισχυρή αλλά θετική άποψη ένας στους πέντε). Αντίθετα, έξι στους δέκα CEOs πιστεύουν ότι η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 έτη δεν θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα.

Άνοδο στις 103 μονάδες σημείωσε ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος (ΕΑΣΕ/ICAP-CEO General Index) το 3ο τρίμηνο του 2012, όπως καταγράφηκε από την 3μηνιαία έρευνα που διεξάγεται σε ένα δείγμα 2.340 Διευθυνόντων Συμβούλων/Γενικών Διευθυντών των μεγαλυτέρων ελληνικών επιχειρήσεων από την Εταιρεία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ) σε συνεργασία με την ICAP Group. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε την περίοδο 24/09/2012 έως 03/10/2012.

Ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος (ΕΑΣΕ/ICAP-CEO General Index) το τρίτο τρίμηνο του 2012 διαμορφώθηκε στις 103 μονάδες συνεχίζοντας για τέταρτο τρίμηνο την ανοδική του πορεία. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων ανά τάξη μεγέθους δείχνει βελτίωση του κλίματος σε όλα τα μεγέθη επιχειρήσεων. Ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης (ΕΑΣΕ-CEO Current Status Index) βελτιώθηκε έναντι του προηγούμενου τριμήνου, ενώ συνεχίζεται η ανοδική πορεία του δείκτη προσδοκιών, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 127 μονάδες.

Αναλυτικά, οι επιμέρους δείκτες καταγράφουν τις παρακάτω εξελίξεις για το 3ο τρίμηνο του 2012:

Ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης της χώρας σημείωσε άνοδο και διαμορφώθηκε στις 113 μονάδες. Το ποσοστό των CEOs που θεωρεί ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι δυσμενέστερη έναντι του περασμένου έτους μειώθηκε σε 82% έναντι 94% του προηγούμενου τριμήνου. Παράλληλα, όμως, αυξήθηκε σε 15% (έναντι 5% το προηγούμενο τρίμηνο) το ποσοστό των CEOs που θεωρεί ότι η τρέχουσα οικονομική κατάσταση παραμένει ίδια. Συνεχίζονται οι θετικές προσδοκίες των CEOs για την οικονομική κατάσταση της χώρας ένα έτος μετά που αποτυπώνονται στην νέα άνοδο του δείκτη στις 166 μονάδες. Την εξέλιξη του δείκτη επηρέασε θετικά η αύξηση σε 32% του ποσοστού των CEOs που πιστεύουν ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας θα βελτιωθεί στο επόμενο έτος, έναντι 23% το προηγούμενο τρίμηνο.

Ο δείκτης της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης του κλάδου στον οποίο δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις σημείωσε σημαντική άνοδο στις 97 μονάδες έναντι 85 του πρώτου τριμήνου του 2012. Καθοριστική στην εξέλιξη του δείκτη είναι η μείωση του ποσοστού των CEOs που πιστεύουν ότι η τρέχουσα κατάσταση είναι δυσμενέστερη έναντι του περασμένου έτους σε 75% έναντι 85% του προηγούμενου τριμήνου. Ο δείκτης προσδοκιών συνέχισε την ανοδική πορεία και διαμορφώθηκε στις 143 μονάδες. Ωστόσο, παρουσιάζονται διαφοροποιήσεις μεταξύ των τομέων. Θετικές είναι οι προσδοκίες για το επόμενο έτος των CEOs εμπορικών επιχειρήσεων, ενώ στον τομέα της βιομηχανίας και των υπηρεσιών σημειώθηκε κάμψη του δείκτη.

Συνεχίζεται το αισιόδοξο το κλίμα που επικρατεί μεταξύ των CEOs σχετικά με την τρέχουσα πορεία των επιχειρήσεων που διοικούν, με τον δείκτη να σημειώνει νέα άνοδο κατά το τρίτο τρίμηνο στις 61 μονάδες. Σημαντικότερη είναι η άνοδος του δείκτη στο εμπόριο και τις υπηρεσίες έναντι της βιομηχανίας. Βελτιωμένες έναντι του προηγούμενου τριμήνου είναι οι προσδοκίες των CEOs για την οικονομική κατάσταση της εταιρείας τους το επόμενο έτος. Ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 126 μονάδες έναντι 116 του προηγούμενου τριμήνου. Το ποσοστό των CEOs που αισιοδοξούν ότι θα βελτιωθεί η κατάσταση των επιχειρήσεων τους το επόμενο έτος αυξήθηκε σε 47% έναντι 38% το προηγούμενο τρίμηνο.

Ο δείκτης τρεχουσών δαπανών για επενδύσεις παγίου κεφαλαίου σημείωσε άνοδο και διαμορφώθηκε στις 73 μονάδες έναντι 63 του προηγούμενου τριμήνου. Το 13% των CEOs δήλωσε ότι τρέχουσα επενδυτική δαπάνη των επιχειρήσεων που διοικούν είναι υψηλότερη σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο έναντι του προηγούμενου τριμήνου (11%). Ο δείκτης επενδυτικών προσδοκιών συνέχισε την ανοδική πορεία και διαμορφώθηκε στις 106 μονάδες. Από την κλαδική ανάλυση των αποτελεσμάτων διαπιστώνεται ότι οι CEOs των εμπορικών επιχειρήσεων είναι αισιόδοξοι για την εξέλιξη των επενδύσεων στις επιχειρήσεις τους κατά τον επόμενο χρόνο, σε αντίθεση με την βιομηχανία και τις υπηρεσίες όπου ο δείκτης σημείωσε κάμψη.

Ο δείκτης για την τρέχουσα απασχόληση σημείωσε οριακή άνοδο στις 53 μονάδες έναντι 52 το προηγούμενο τρίμηνο. Ένας στους πέντε CEOs δήλωσε ότι ο αριθμός των εργαζομένων στις επιχειρήσεις τους ήταν υψηλότερος σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος (έναντι 15% το προηγούμενο τρίμηνο), ενώ παράλληλα αυξήθηκε σε 50% (έναντι 46% το προηγούμενο τρίμηνο) το ποσοστό των CEOs στις επιχειρήσεις των οποίων σημειώθηκε μείωση της απασχόλησης. Η εξέλιξη αυτή υποδηλώνει αύξηση της κινητικότητας στην απασχόληση. Ο δείκτης προσδοκιών απασχόλησης παρουσίασε κάμψη στις 93 μονάδες έναντι 97 μονάδων το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που αναμένει το επόμενο έτος μείωση της απασχόλησης αυξήθηκε σε 37% έναντι 32% το προηγούμενο τρίμηνο.

Εκτός των βασικών ερωτήσεων που υποβάλλονται κάθε τρίμηνο στους CEOs, ζητήθηκε επιπλέον η γνώμη τους σχετικά με το αν οι προτάσεις της Τρόικας για τα παρακάτω θέματα θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής Οικονομίας. Τρεις στους τέσσερις CEOs πιστεύουν ότι οι απολύσεις στο Δημόσιο θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα. Ένας στους τρεις CEOs εκφράζει την απόλυτη βεβαιότητα ότι η αύξηση των ωρών απασχόλησης θα έχει θετική επίδραση στην ανταγωνιστικότητα ενώ το 19% πιστεύει ότι το μέτρο αυτό θα επιδράσει μάλλον θετικά. Η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη, σύμφωνα με το 59% των CEOs, δεν θα οδηγήσει σε βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Το 38% των CEOs θεωρεί ότι η μείωση των αποζημιώσεων απόλυσης στους 2 μισθούς θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής οικονομίας έναντι ποσοστού 42% που πιστεύει το αντίθετο, ενώ ένας στους πέντε CEOs κλίνει προς την άποψη ότι το μέτρο αυτό θα έχει μάλλον θετική επίδραση.

Δήλωση Προέδρου Δ.Σ. ΕΑΣΕ & Διευθύνοντος Συμβούλου Ομίλου ICAP Νικήτα Κωνσταντέλλου

«Ο δείκτης οικονομικού κλίματος το 3ο τρίμηνο του 2012 σημείωσε αύξηση στις 103 μονάδες έναντι 96 του προηγούμενου τριμήνου συνεχίζοντας την ανοδική του πορεία για τέταρτο τρίμηνο. 

Η εξέλιξη του δείκτη εκφράζει την εδραιωμένη πεποίθηση των CEOs ότι ο Επιχειρηματικός τομέας είναι αυτός που θα συμβάλλει αποφασιστικά στην προσπάθεια εξόδου της Ελληνικής οικονομίας από την ύφεση. Για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό ένας στους δύο CEOs πιστεύει ότι οι επιχειρήσεις που διοικούν το επόμενο έτος θα βρίσκονται σε καλύτερη οικονομική κατάσταση σε σχέση με την τρέχουσα, ενώ μόλις το 16% δήλωσε ότι θα βρίσκονται σε χειρότερη θέση. 

Από την άλλη οι Εκτιμήσεις για την απασχόληση δεν είναι θετικές αφού το 37% των CEOs δηλώνει ότι θα έχουν λιγότερο προσωπικό ένα χρόνο μετά, έναντι 15% που πιστεύει ότι θα έχουν περισσότερο. Είναι αξιοσημείωτο ότι το 91% των CEOs θεωρούν ότι πρέπει η Κυβέρνηση να προχωρήσει σε απολύσεις στο Δημόσιο, ενώ η θετική επίδραση μέτρων όπως η αύξηση των ωρών απασχόλησης και η μείωση των αποζημιώσεων απόλυσης υποστηρίζεται από μικρότερο ποσοστό των CEOs. Τέλος, είναι ενδιαφέρον ότι έξι στους δέκα CEOs είναι αντίθετοι με την αύξηση του Ορίου Συνταξιοδότησης στα 67 έτη.»