ΕΤΕ: Υποβολή δημόσιας πρότασης για την απόκτηση της Eurobank

Την υποβολή δημόσιας πρότασης για την απόκτηση της Eurobank ανακοίνωσε και επισήμως το βράδυ της Παρασκευής η Εθνική Τράπεζα. Η προσφορά της Εθνικής γίνεται με σχέση ανταλλαγής 58 νέες μετοχές για κάθε 100 μετοχές της Eurobank. Η αξία των νέων μετοχών είναι 1 ευρώ η μία. 

Η κεφαλαιοποίηση της ΕΤΕ µε βάση τη τιµή κλεισίµατος της µετοχής την Πέµπτη 4 Οκτωβρίου 2012, ανέρχεται σε 1,9 δισ.ευρώ  και αντίστοιχα της Eurobank ανέρχεται σε 603 εκατοµµύρια ευρώ. Η ολοκλήρωση της Δηµόσιας Πρότασης τελεί υπό την αίρεση σειράς εποπτικών και εταιρικών εγκρίσεων, συµπεριλαµβανοµένης της έγκρισης από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση των µετόχων της ΕΤΕ.

Μέτοχοι της Eurobank, που εκπροσωπούν συνολικά ποσοστό 43,6% του µετοχικού κεφαλαίου, έχουν δεσµευτεί να προσφέρουν τις µετοχές τους στη Δηµόσια Πρόταση.

Μετά την Ολοκλήρωση της Δηµόσιας Πρότασης, ο Προτείνων προτίθεται να προβεί σε συγχώνευση µε την Eurobank.

Η Εθνική Τράπεζα, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, θεωρεί πως η Δηµόσια Πρόταση προσφέρει πλεονεκτήµατα στρατηγικής σηµασίας καθώς ο ενιαίος φορέας αναµένεται:

– Μα δηµιουργήσει έναν διευρυµένο τραπεζικό όµιλο µε µεγαλύτερη σταθερότητα και βιωσιµότητα, ο οποίος θα συµβάλει στη χρηµατοδότηση της ανάκαµψης της Ελληνικής οικονοµίας και να βοηθήσει στην αποκατάσταση του κλίµατος εµπιστοσύνης στο ελληνικό χρηµατοπιστωτικό σύστηµα,

– Στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, η δυνατότητα συνδυασµού προϊόντων, δικτύων διάθεσης και ισολογισµών θα επιτρέψει στον νέο τραπεζικό όµιλο να ανταποκριθεί καλύτερα στις ανάγκες των πελατών σε όλη την περιφέρεια.

– Να επιτύχει υψηλό βαθµό συνεργειών και δηµιουργία αξίας µέσω ενός αξιόπιστου σχεδίου ενοποίησης, το οποίο θα συνδυάζει τα καλύτερα στοιχεία και από τα δύο ιδρύµατα, και να προσφέρει σηµαντικά βελτιωµένες δυνατότητες ανεξαρτητοποίησης από το Ταµείο Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας κατά τα επόµενα χρόνια.

Η Credit Suisse Securities (Europe) Lίmited ενεργεί ως χρηµατοοικονοµικός σύµβουλος της ΕΤΕ στο πλαίσιο της Δηµόσιας Πρότασης καθώς και κατά την επερχόµενη συγχώνευση.

Ο πρόεδρος της ΕΤΕ Γιώργος Ζανιάς τόνισε ότι «η πρόταση αυτή στοχεύει στη δημιουργία ενός διευρυμένου τραπεζικού ομίλου που θα αποτελέσει τον πυλώνα σταθεροποίησης του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και θα παράσχει την απαραίτητη χρηματοδότηση για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας».

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ Αλέξανδρος Τουρκολιάς, από την πλευρά του, υπογράμμισε ότι «με τη συγκεκριμένη κίνηση η Εθνική επιταχύνει την τάση ενοποίησης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, δημιουργώντας ένα βιώσιμο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, ικανό να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις που βιώνει η χώρα».

 Ο Ενιαίος Όµιλος

Η επωνυµία του ενιαίου οµίλου θα είναι Όµιλος Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ). Ο διευρυµένος όµιλος ΕΤΕ, µε βάση τις ενδιάµεσες οικονοµικές καταστάσεις των ΕΤΕ και Eurobank για τη περίοδο που έληξε 31 Μαρτίου 2012, θα είχε συνολικό ενεργητικό 177,7 δισ., δάνεια προς πελάτες 109,7 δις. και καταθέσεις 87,9 δισ. ευρώ.

Ο ενιαίος τραπεζικός όµιλος θα επωφεληθεί από ένα ισχυρό δίκτυο διανοµής µέσω 925 υποκαταστηµάτων σε όλη την Ελλάδα καθώς και από την βελτιωµένη παρουσία στη ΝΑ Ευρώπη µε ισχυρές θέσεις σε βασικές περιφερειακές αγορές όπως η Τουρκία, η Ρουµανία, η Βουλγαρία και η Σερβία.

Στη Ν.Α. Ευρώπη, το συνδυασµένο εύρος προιόντων, δικτύου καταστηµάτων και ενεργητικού θα επιτρέψει στο νέο Τραπεζικό Όµιλο τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των πελατειακών αναγκών στην ευρύτερη περιοχή.

Δυναµικό Συνεργειών

Εκτιµάται ότι ο ενιαίος όµιλος θα πετυχαίνει ετήσιες συνέργειες προ φόρων της τάξης των Euro 570 – 630 εκατ. από το τέλος του 2015.

Οι βασικές πηγές συνεργειών περιλαµβάνουν:

– Τον συνδυασµό του εγχώριου και περιφερειακού δικτύου των δύο τραπεζών, την ενοποίηση υποδοµών, συστηµάτων και κεντρικών εργασιών,

– Τη µείωση γενικών και διαχειριστικών εξόδων, τόσο εγχώρια όσο και διεθνώς,

-Τη βελτιστοποίηση της συλλογής καταθέσεων και της χρηµατοδοτικής στρατηγικής του ενιαίου οµίλου, και

– Την αύξηση του ποσοστού συναλλαγών µε τους υπάρχοντες πελάτες µέσω της διευρυµένης γκάµας προϊόντων και χρηµατοοικονοµική ευρωστία του ενιαίου οµίλου

Ο ενιαίος όµιλος σκοπεύει να διαχειριστεί το χρόνο υλοποίησης της διαδικασίας ενοποίησης µε ευέλικτο τρόπο µε στόχο να ελαχιστοποιήσει όσο το δυνατόν τυχόν κοινωνικές επιπτώσεις στους υπαλλήλους και των δύο τραπεζών λαµβάνοντας υπόψη και τις παρούσες συνθήκες

Διοικητικό συµβούλιο και διοίκηση

Οι κ.κ. Γεώργιος Ζανιάς και Αλέξανδρος Τουρκολιάς θα παραµείνουν ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύµβουλος αντίστοιχα στον νέο Όµιλο της ΕΤΕ.

Η πρόθεση για τις υπόλοιπες θέσεις του Διοικητικού Συµβουλίου είναι να κατανεµηθούν κατά τρόπο ανάλογο ανάµεσα στις δύο τράπεζες

Η επιλογή της Εκτελεστικής Επιτροπής, όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, καθώς και των άλλων υψηλόβαθµων διοικητικών θέσεων στον ενιαίο φορέα θα στηριχτεί σε µια προσέγγιση “οι καλύτεροι εκ των δύο” αντικατοπτρίζοντας τις αντίστοιχες δυνατότητες των δύο οργανισµών και διοικητικών οµάδων.