back to top
25.3 C
Athens
Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024

Το κλίμα, οι καταστροφικοί κίνδυνοι και η Ελληνική Ασφαλιστική Αγορά

Του Γιάννη Ρούντου*

Η εκδήλωση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), με θέμα με θέμα «Insurance industry contribution in building a sustainable future» (Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, 24/10) καθώς και η σύνδεση του θεσμικού φορέα της ασφαλιστικής αγοράς με το United Nations Environment Programme (UNEPFI), αποτελεί μια σοβαρή προσπάθεια πιο ουσιαστικής προσέγγισης του ζητήματος της βιωσιμότητας των ασφαλίσεων, σχετικά με την κλιματική κρίση. Σήμερα, τίθενται ερωτήματα, όπως:

- Advertisement -

Σε ποιά φάση ωριμότητας βρίσκονται οι ασφαλιστικές εταιρείες όσον αφορά στην αναγνώριση, αξιολόγηση, ενσωμάτωση και διαχείριση των κινδύνων από καταστροφικούς κινδύνους λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων, συνεπεία της κλιματικής αλλαγής;

Ποιά είναι η σημερινή αντίληψη από την ασφαλιστική αγορά της διαταραχής στην ισορροπία και τον διάλογο ανάμεσα στο φυσικό και οικιστικό περιβάλλον;

- Advertisement -

Ποιό είναι το επίπεδο της πρόβλεψης και περιορισμού των κινδύνων, ποιά είναι τα εργαλεία και ποιές οι εκτιμήσεις στην τιμολόγηση των ασφαλιζομένων κινδύνων;

Η ελληνική ασφαλιστική αγορά στους κλάδους ζημιών αντιμετωπίζει κατά τα τελευταία χρόνια συνεχώς αυξανόμενη ένταση καταστροφών, που αντανακλάται σε υψηλές αποζημιώσεις – απειλή για την κερδοφορία τους, σε συνδυασμό ωστόσο και με πολύ χαμηλά ποσοστά ασφάλισης, ιδιαίτερα σε κατοικίες.

Η μοντελοποίηση των καταστροφικών κινδύνων σε σχέση με το κλίμα σε τοπικό επίπεδο, έχει αναχθεί σε κρίσιμο ζήτημα. Μόλις πέρυσι υπήρξαν τα πρώτα αποτελέσματα μιας σημαντικής πρωτοβουλίας της Interamerican, που η εταιρεία είχε παρουσιάσει στο 15ο διεθνές επιστημονικό Συνέδριο Μετεωρολογίας «International Conference on Meteorology, Climatology and Atmospheric Physics – COMECAP2021» σχετικά με τις αναλύσεις της σχέσης έντονων καιρικών φαινομένων και οικονομικών επιπτώσεων.

Οι αναλύσεις βασίστηκαν στο έργο ΥΑΝΤΑΣ. Σε συνεργασία με την Geospatial Enabling Technologies (GET), εταιρεία διαχείρισης και αξιοποίησης της χωρικής πληροφορίας και με τη σημαντική συμβολή της μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το «ΥΑΝΤΑΣ – Πρότυπο σύστημα εκτίμησης και χαρτογράφησης της ευπάθειας και του καταστροφικού κινδύνου λόγω έντονων καιρικών φαινομένων στην Ελλάδα» είναι αναμφίβολα ένα θετικό βήμα.

Ομοίως, θετική είναι -έστω με μεγάλη καθυστέρηση- η συμπερίληψη της ΕΑΕΕ στο UNEPFI, δηλαδή στην επιταγή για ευθυγράμμιση της ελληνικής ασφαλιστικής βιομηχανίας με τις κατευθύνσεις της παγκόσμιας κοινότητας των ασφαλιστικών οργανισμών και για δεσμεύσεις στη βάση των Αρχών για Βιώσιμη Ασφάλιση (Principles for Sustainable Insurance – PSI) της Διακήρυξης του Rio de Janeiro (2012).

Ευρύτερα, στο πλαίσιο της βιωσιμότητας της ευρωπαϊκής ασφαλιστικής αγοράς, η EIOPA έχει προχωρήσει ήδη σε μια πρώτη αναφορά των επιπτώσεων που συνεπιφέρουν στα χαρτοφυλάκια των ευρωπαίων ασφαλιστών οι συνδεδεμένοι με την κλιματική αλλαγή κίνδυνοι μετάβασης. Οι εκτιμήσεις έχουν αποτυπωθεί από τον Δεκέμβριο 2020 στην Έκθεση «Sensitivity analysis of climate-change related transition risk», με βασικό συμπέρασμα πως η αλλαγή του κλίματος και οι πολιτικές που λαμβάνονται για τον μετριασμό της ή την προσαρμογή σε αυτήν, πρόκειται να είναι μοχλοί μετασχηματισμού της ασφαλιστικής βιομηχανίας κατά τον 21ο αιώνα.

Πλέον, στην Ευρώπη σημαντικοί πόροι κατευθύνονται για να κατανόηση των κινδύνων και των συνεπειών αυτού του μετασχηματισμού, ενώ ταυτόχρονα ενθαρρύνονται οι επιχειρήσεις να αξιολογήσουν και οι ίδιες τους κινδύνους αλλά και τις ευκαιρίες που δημιουργούνται, στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής και ενός σχεδίου δράσης της EIOPA κάτω από την ομπρέλα της βιώσιμης χρηματοδότησης (sustainable finance).

(*) Γιάννης Ρούντος: Σύμβουλος Σχέσεων, Επικοινωνίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ασφαλιστικές: Το δύσκολο 2024, ιδωμένα και ιδιοφυή μυαλά

Εκδοση Cat Bond από ασφαλιστικές στην Ελλάδα: δεν θα έπρεπε να μπει στο τραπέζι των συζητήσεων της ΓΣ της ΕΑΕΕ το 2024;

Μονοψήφια ή διψήφια θα κλείσει η αύξηση στην παραγωγή ασφαλίστρων;

Αυτό που θα θέλαμε να ακούσουμε σήμερα από την ΕΑΕΕ στην εκδήλωση για την κοπή της πίτας 2024, τα σχέδια της για την ενδυνάμωση του κλάδου και, αν ο κλάδος έχει προοπτικές να γράψει νέες δουλειές σε επιμέρους κλάδους που μέχρι σήμερα διαγράφουν μικρή ανάπτυξη, ανεξαρτήτως των υποσχέσεων των πολιτικών 

Γεφυρώνεται το ασφαλιστικό κενό προστασίας στην Ελλάδα;

Πόσα από αυτά που θα εφαρμόσει η Πολιτεία στην πράξη, πέραν των χειροκροτημάτων;.

Η ανασφάλιστη Ελλάδα και οι πολυλωγίες για την ασφάλιση

Η ΕΑΕΕ πρόσφατα σύναψε μνημόνιο συνεργασίας με την Αναπτυξιακή Τράπεζα σκοπός του οποίου είναι να γεφυρωθεί το χάσμα που υπάρχει μεταξύ ασφαλισμένων και οικονομικών ζημιών στις φυσικές καταστροφές και την περιουσία τόνισε σήμερα μιλώντας στο IW η Πρόεδρος της ΕΑΕΕ Ελύνα Παπασπυροπούλου. Τα πρώτα δείγματα γραφής θα φανούν μέχρι τέλος του χρόνου. 

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Placement ETE: Απροθυμία των ασφαλιστικών να συμμετάσχουν 

Οι τοποθετήσεις σε μετοχές της ΕΤΕ υπολογίζονται στα 150 εκατ. ευρώ στο σύνολο των ασφαλιστικών 

Interamerican: Θα προσεγγίσει το ορόσημο των 500 εκατ. ευρώ η παραγωγή το 2024

Την εκτίμηση ότι, η συνολική παραγωγή της Interamerican θα προσεγγίσει τα 500 εκατ. Ευρώ το 2024 έχουν πολλά στελέχη του ομίλου μετά το τέλος του γ' τριμήνου.

Aσφάλιση Κατοικίας/ΕΝΦΙΑ: Τα αποτελέσματα προβληματίζουν…

Η “καυτή πατάτα” του ζητήματος ασφάλισης κατοικιών, εν μέσω των ραγδαίων αλλαγών που επιφέρει στις ζωές μας η Κλιματική Κρίση είναι ένα ζήτημα που χρήζει άμεσης διευθέτησης.

Ασφαλιστικές εξελίξεις, ένας καυτός χειμώνας γεμάτος δράση

Περιμένουμε να δούμε το πως θα ομαδοποιηθούν οι κίνδυνοι

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Αιμοδοσία Συλλόγου Υπαλλήλων Groupama Ασφαλιστικής

Ο Σύλλογος Εργαζομένων της Groupama Ασφαλιστικής και οι εργαζόμενοί της, για άλλη μια φορά ως εθελοντές αιμοδότες έδωσαν το μήνυμα αλληλεγγύης και προσφοράς

Kaspersky: Αύξηση των επιθέσεων ransomware και spyware σε βιομηχανικά συστήματα ελέγχου το 2ο τρίμηνο του 2024

Η Kaspersky δημοσίευσε την έκθεσή της για το 2ο τρίμηνο του 2024 σχετικά με το τοπίο της ψηφιακής ασφάλειας για βιομηχανικά συστήματα ελέγχου

Ποιες αλλαγές φέρνει η νέα υπουργική απόφαση για την άσκηση ιδιωτικού έργου των γιατρών του ΕΣΥ

Με τη νέα υπουργική απόφαση η δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού...

“Οι καιροί αλλάζουν” για την ασφαλιστική αγορά και το Insurance world 

"Oι καιροί αλλάζουν" τραγούδησε δύο φορές ο Bob Dylan μία το 1964 και μία το 1992 σε κρίσιμες περιόδους του 20ου αιώνα. 

Σε 5 άξονες το Εθνικό Σχέδιο για το Δημογραφικό

Τα μέτρα που θα υλοποιηθούν, σταδιακά από το 2025,...