Επιστολή παρατηρήσεων απο τον G. Bernardino στο M. Barnier

Πιθανή είναι η καθυστέρηση της εφαρμογής της οδηγίας Solvency II μετά την αναβολή της ψηφοφορίας των προτεινόμενων τροποποιήσεων της Omnibus II από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στο πλαίσιο αυτό ο G. Bernardino σε επιστολή του προς το M. Barnier, αναφέρει πως η αβεβαιότητα για την εφαρμογή της οδηγίας υποβιβάζει την αξιοπιστία της Ευρώπης σε θέματα διεθνούς βεληνεκούς. 
Η ψηφοφορία που είχε προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο τελικά μετατίθεται το Νοέμβριο και όπως αναφέρει η διευθύντρια του ασφαλιστικού τμήματος της KPMG, κα Janine Hawes, η απόφαση αυτή ήταν αφενός αναμενόμενη λόγω της αδυναμίας του τριμερούς διαλόγου – μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης – να καταλήξει σε μια κοινή πολιτική πριν το καλοκαίρι και αφετέρου μπορεί να οδηγήσει στην καθυστέρηση εφαρμογής του κανονιστικού πλαισίου της Solvency II. 
«Όταν θα ψηφιστεί η Omnibus II, θα πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες διαδικασίες ώστε να οριστικοποιηθούν οι κανόνες της οδηγίας», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος των αρμοδίων οργάνων της Ε.Ε. είναι να εφαρμοστεί η Solvency II από την 1η Ιανουαρίου 2014, ωστόσο, φαίνεται ολοένα και λιγότερο ρεαλιστικό να ζητηθεί από τις ασφαλιστικές εταιρείες να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της Οδηγίας από τη στιγμή που το πλαίσιο παραμένει ασαφές.
Επιστολή παρατηρήσεων του Gabriel Bernardino προς το Michel Barnier

Εν τω μεταξύ ο επικεφαλής της EIOPA σε επιστολή του προς τον Ευρωπαίο Επίτροπό Μ. Barnier, αναφέρει ότι υπάρχει καθυστέρηση στην εφαρμογή της κοινοτικής  οδηγίας και επισημαίνει ότι δημιουργείται μεγάλη ανησυχία στον ασφαλιστικό κλάδο από την ασυνεννοησία μεταξύ της του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Επιτροπής και των μελών – κρατών. Μάλιστα καταλήγει τονίζοντας ότι αν υπάρξει απουσία των νέων κανόνων οι εποπτικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αναγκαστούν να διατυπώσουν δικές τους διαδικασίες για την παρακολούθηση και των ασφαλιστικών εταιρειών, γεγονός που θα οδηγήσει στη σύγκρουση του καθεστώτος εποπτείας μεταξύ των κρατών.