Έως και 2 δισ. ευρώ οι ασφαλισμένες απώλειες από τον τυφώνα Isaac

Από 700 εκατ. έως και 2 δισ. ευρώ θα κοστίσει στις ασφαλιστικές εταιρείες ο τυφώνας Isaac, σύμφωνα με την εταιρεία διαχείρισης κινδύνων Air Worldwide. Στο μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε, υπολογίστηκαν οι ασφαλισμένες απώλειες σε εμπορικά και βιομηχανικά ακίνητα, σε κατοικίες και στο περιεχόμενό τους, σε οχήματα, καθώς επίσης οι πρόσθετες δαπάνες για κατοικίες και η διακοπή επιχειρηματικής δραστηριότητας. Πολλές περιοχές της Λουϊζιάνα και του Μισισιπή έχουν πλημμυρίσει ενώ πάνω από 100.000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς ρεύμα.

Οι επιστήμονες έχουν μέχρι τώρα επικεντρωθεί κυρίως στις ζημίες που προκαλούνται από τις πλημμύρες, καθώς οι καταστροφές που έχει προκαλέσει ο άνεμος δεν είναι εκτεταμένες. 

Οι κυριότερες ζημίες που έχουν έως τώρα καταγραφεί αφορούν σε ηλεκτροφόρα σύρματα, δέντρα και υποδομές στη Λουϊζιάνα και το Μισισιπή και σε καταστροφές σε στέγες, ρυμουλκούμενα και πινακίδες στη Νέα Ορλεάνη.

Προβλέψεις για τους τυφώνες του 21ου αιώνα

Στα επίπεδα των τελευταίων εκατό ετών θα κυμανθούν οι ζημίες από τους ατλαντικούς τυφώνες του 21ου αιώνα, σύμφωνα με το ερευνητικό κέντρο Willis Research Network, παρά τις αναμενόμενες αλλαγές από την υπερθέρμανση του πλανήτη. 

Η έρευνα διεξήχθη από τον επιστήμονα Tom Knutson στο Willis Research Network και τους συνεργάτες του στο Εργαστήριο Γεωφυσικής NOAA Fluid Dynamics και στηρίχθηκε στη χρήση των εξελιγμένων μοντέλων για τις προβλέψεις κλιματικών αλλαγών.
Αν και η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη θα έπρεπε να οδηγήσει σε φαινόμενα αυξημένης ισχύος, ωστόσο η ενδεχόμενη μείωση της συχνότητας που δείχνουν οι προβλέψεις αναμένεται ότι θα αντισταθμίσει την κατάσταση.