Η οικονομική ύφεση αυξάνει τη ζήτηση στην ασφάλιση ευθυνών

Οι επιχειρήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική (ΕΜΕΑ) αγοράζουν υψηλότερα όρια στην ασφάλιση ευθύνης υπό το φόβο αύξησης των πιθανών απαιτήσεων σε περίοδο οικονομικής ύφεσης. Η αυξητική τάση στη ζήτηση και το ανταγωνιστικό κόστος ασφάλισης οδήγησαν, σύμφωνα με έρευνα της Marsh, «Liability Insurance Buyers Report 2012», που μόλις κυκλοφόρησε, στην αύξηση των ορίων ασφάλισης που αγοράζουν σήμερα οι επιχειρήσεις σε σχέση με ότι ίσχυε πριν 4 χρόνια.

Με βάση την ίδια έρευνα η αύξηση των ορίων που καταγράφεται σε όλη την ευρύτερη περιοχή του EMEA, είναι 7% συγκρίνοντας  με το 2008 και τις χρονιές που ακολούθησαν  και παρουσίαζαν καθοδική τάση. Με την εκδήλωση  της οικονομικής ύφεσης, ο μέσος όρος των ορίων ασφάλισης αυξήθηκε, από 29 εκατομμύρια ευρώ το 2008 σε 31 εκατομμύρια ευρώ το 2012 ύστερα από την μεγαλύτερη αύξηση που είχε λάβει στα 32 εκατομμύρια ευρώ, το 2011.

Στην βορειοδυτική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Μεγάλης Βρετανίας, ο μέσος όρος ορίων ασφάλισης ευθύνης αυξήθηκε κατά 40%, από 40 εκατομμύρια ευρώ το 2008 σε 56 εκατομμύρια ευρώ το 2012. Ενώ, αξίζει να σημειωθεί ότι εξαίρεση στον κανόνα αποτελεί ο Νότος όπου ο μέσος όρος αγοράς ορίων ασφάλισης μειώθηκε 39% από 23 εκατομμύρια ευρώ το 2008 σε 14 εκατομμύρια ευρώ το 2012.

ΟAlain Petit-Lambotte, Επικεφαλής του ΕΜΕΑ Casualty Practice της Marsh, δήλωσε ότι η οικονομική αστάθεια αύξησε στην αντίληψη των αγοραστών την αξία της προστασίας που μπορεί να προσφέρει η ασφάλιση, σε μια περίοδο που υπάρχει μεγάλη δυνατότητα εξεύρεσης κάλυψης και ιδιαίτερα ευνοϊκή τιμολόγηση για πολλές επιχειρήσεις.
Ήδη από το 2008, οι περισσότερες επιχειρήσεις ήταν σε θέση να αντιμετωπίσουν το κόστος των επιπλέον ορίων ασφάλισης ευθύνης που θεωρούσαν ότι ήταν φρόνιμο να αγοράσουν. Εντούτοις αυτές οι ευνοϊκές συνθήκες δοκιμάστηκαν σε ορισμένες περιοχές του ΕΜΕΑ, όπως στη Μέση Ανατολή, όπου εκεί οι ασφαλιστές στην προσπάθειά τους να μειώσουν το κόστος εφάρμοσαν αυστηρότερα κριτήρια ασφάλισης των συγκεκριμένων κινδύνων.

Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της έρευνας της Marsh, το κόστος ασφάλισης από το 2006 μέχρι σήμερα έχει μειωθεί συνολικά κατά 22%, ενώ τα διαθέσιμα κεφάλαια ανάληψης κινδύνων από την ασφαλιστική αγορά, για τις επιχειρήσεις που εδρεύουν στην περιοχή του ΕΜΕΑ ξεπερνάει σήμερα τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Παρατηρείται όμως, για κάποιες επιχειρήσεις συμπεριλαμβανομένων των φαρμακευτικών που έχουν έκθεση στην αγορά της Αμερικής, εκείνες κυρίως που εκτίθενται σε κινδύνους που συνδέονται με επαγγελματικές ευθύνες για πρόκληση ασθενειών και με ευθύνες ελαττωματικών  προϊόντων καθώς και μικρότερες επιχειρήσεις  που τα όρια έκθεσης σε κίνδυνο ξεπερνούν τα έσοδά τους, να  αντιμετωπίζουν δυσκολίες, σήμερα, να εξασφαλίσουν τα όρια ασφαλιστικής κάλυψης  που ζητούν. Οι ασφαλιστικές εταιρίες θεωρούν αυτές τις περιπτώσεις ιδιαίτερου κινδύνου και επιλέγουν είτε να προσφέρουν μικρότερα όρια κάλυψης είτε να εφαρμόσουν αυστηρότερους όρους ασφάλισης.