Μ. Χατζηδημητρίου: Ο στοχαστής της κορυφής…

του Γιάννη Ε. Βερμισσώ

Με αναμφισβήτητα ισχυρούς δεσμούς με την Alico, ο κ. Μιχάλης Χατζηδημητρίου βρίσκεται στην κορυφή της ιεραρχίας της εταιρείας και οραματίζεται τη συνέχιση της ανοδικής της πορείας, τη βελτίωση των μεγεθών της και την περαιτέρω σφαιρική ανάπτυξή της μέσα από στρατηγικές κινήσεις και παρεμβάσεις. 

Ως επικεφαλής του ομίλου MetLife Alico στην ανατολική και νότια Ευρώπη (Κύπρος, Βουλγαρία, Σερβία, Ρωσία, Ουκρανία), σήμερα καλείται εκ των συνθηκών να διαχειριστεί τις δυσκολίες, αλλά και τις προκλήσεις της αγοράς. 

Άνθρωπος που αγαπά την κίνηση και την εξέλιξη, στηρίζει τη δουλειά του σε μια βασική αρχή: ότι πάντα μπορούν να γίνουν περισσότερα από όσα αξιόλογα έχουν επιτευχθεί. Αυτή είναι και η κινητήριος δύναμη για το επόμενο βήμα, την επόμενη κατάκτηση, την άνοδο σε μια ακόμα κορυφή. 

Πτυχιούχος Οικονομικών και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, ο κ. Χατζηδημητρίου έχει δημιουργήσει την προσωπική του ιστορία στην ασφαλιστική αγορά, η οποία υπερβαίνει τις τρεις δεκαετίες. Μέσα στο διάστημα αυτό, η αναγνώρισή του είναι πλέον επιβεβαιωμένη και η αποδοχή του αξιοθαύμαστη, όχι μόνο στα στενά όρια της χώρας, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Ο λόγος είναι προφανής, καθώς ο κ. Χατζηδημητρίου ανήλθε στην ιεραρχία της Alico σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς πριν αναλάβει τη σημερινή του θέση, είχε διατελέσει επικεφαλής του Agency System της Alico σε όλο τον κόσμο και η έδρα του ήταν στο Willmington, Delaware. Η θέση του ως υπεύθυνος του παγκόσμιου Δικτύου Πωλήσεων Agency της MetLife περιελάμβανε το Αποκλειστικό και Ανεξάρτητο Δίκτυο Γραφείων Πωλήσεων για το σύνολο της MetLife, εκτός της Ιαπωνίας, καταδεικνύοντας το εύρος των αρμοδιοτήτων, αλλά και τις ευθύνες της συγκεκριμένης θέσης. 

Ξεκίνησε τη σχέση του με την Alico έχοντας την ευθύνη του Τμήματος Εκπαίδευσης, ενώ αργότερα ηγήθηκε του Δικτύου Γραφείων Πωλήσεων στην Ελλάδα. 

Όταν η εταιρεία ξεκίνησε την επέκτασή της στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, ορίστηκε επικεφαλής του Δικτύου Γραφείων Πωλήσεων της Περιφερειακής Διεύθυνσης και υπεύθυνος για την ίδρυση και τη διαχείριση των αντίστοιχων δικτύων στις χώρες αυτές. 

Ταυτόχρονα, ως «Country Champion», είχε υπό την ευθύνη του έναν αριθμό χωρών, παρέχοντας υποστήριξη στο σύνολο των δραστηριοτήτων τους. 

Το 2004 ορίστηκε επικεφαλής του Δικτύου Γραφείων Πωλήσεων της Alico παγκοσμίως, εκτός της Ιαπωνίας, και σύντομα οι αρμοδιότητές του επεκτάθηκαν και στο Δίκτυο Ανεξάρτητων Γραφείων Πωλήσεων. 

Επιπλέον, παρουσιάζει μια ιδιαίτερα επιτυχημένη πορεία όσον αφορά στην ίδρυση και διαχείριση Δικτύων Γραφείων Πωλήσεων, ενώ η θέση του ως Country Champion τού έχει προσφέρει ευρεία γνώση όσον αφορά στη διαχείριση του συνόλου των δραστηριοτήτων της ασφαλιστικής εταιρείας. 

Σήμερα, στις προτεραιότητές του, επί των οποίων μεθοδεύει τις ατομικές και συλλογικές ενέργειες των στελεχών της επιχείρησης, είναι η διατήρηση της Alico στην κορυφή, τόσο ως προς την ποιότητα των προϊόντων της όσο και ως προς την παραγωγή και τα μερίδια αγοράς, που για την Ελλάδα εστιάζονται στους τομείς των ομαδικών ασφαλίσεων και των συνταξιοδοτικών προγραμμάτων.
Ως μέλος της ομάδας των στελεχών που βοήθησαν στην εγκαθίδρυση ορισμένων από τις εταιρείες που ανήκουν στην περιοχή της ανατολικής και νότιας Ευρώπης, παρακολούθησε και την ανάπτυξή τους. Πιστεύει ακράδαντα ότι οι εταιρείες αυτές στελεχώνονται από αξιόλογους επαγγελματίες και έχουν συνδράμει σημαντικά στην ανάπτυξη της εταιρείας συνολικά, ανοίγοντας παράλληλα το δρόμο στις ασφάλειες ζωής στις αγορές αυτές όπου δραστηριοποιούνται. 

Ακόμα θεωρεί ότι η Metlife Alico έχει πολλά και σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, καθώς διαθέτει την εμπειρία, τα μέσα και τη δυνατότητα να προσφέρει άριστης ποιότητας ασφαλιστικό έργο. 

Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμά ότι αποτελεί καθήκον των στελεχών της εταιρείας να αξιοποιήσουν αυτά τα πλεονεκτήματα, σε μια αγορά που έχει ανάγκη από τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που η ασφαλιστική προσφέρει.