Ευρώ: «Ανακωχή» στο $1,29

Κοντά στα χαμηλά επίπεδα εβδομάδας διαπραγματεύεται σήμερα η ισοτιμία EURUSD καθώς μια σειρά θεμάτων απασχολεί τους επενδυτές, όπως είναι η Ισπανία, η παγκόσμια ανάπτυξη, η Ελλάδα και η νομιμότητα γύρω από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ. Το ευρώ ταλαντεύεται γύρω από τα 1,2900 δολάρια. Ας δούμε μερικές από τις σημαντικότερες εξελίξεις της ημέρας:

H καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel, δήλωσε ότι οι προοπτικές της Γερμανίας και της Ευρώπης είναι αβέβαιες και ότι η κρίση χρέους θα χρειαστεί αρκετό καιρό ακόμα μέχρι να αντιμετωπιστεί πλήρως. «Ακόμα επικρατεί δυσπιστία στις αγορές αν οι χώρες της Ευρωζώνης θα καταφέρουν να αποπληρώσουν τα χρέη τους μακροπρόθεσμα», ανέφερε σε συνέδριο που διοργανώνει η Ομοσπονδία Γερμανικών Βιομηχανιών. Αναφορικά με την δημιουργία τραπεζικής ένωσης τόνισε ότι τάσσεται υπέρ αλλά χωρίς βιαστικές κινήσεις.

Στις σημερινές δημοπρασίες ομολόγων, η Ιταλία δανείστηκε 3,94 δισ. ευρώ από τη δημοπρασία 24μηνων τίτλων με μηδενικό κουπόνι και σημαντική υποχώρηση στο κόστος δανεισμού στο 2,53%, στο χαμηλότερο επίπεδο από αντίστοιχη δημοπρασία του Μαρτίου. Νωρίτερα η Ισπανία άντλησε 3,983 δισ. ευρώ από τη δημοπρασία έντοκων γραμματίων 3μηνης και 6μηνης διάρκειας με μεγαλύτερες αποδόσεις σε σχέση με τις αντίστοιχες προηγούμενες.

Ο S&P «έκοψε» σήμερα τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη για το 2012 σε συρρίκνωση της οικονομίας κατά 0,8% από το -0,7% και για το 2013 σε μηδενική ανάπτυξη από ανάπτυξη 0,3%.

Επίσης, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης ανέφερε ότι η πρωτοβουλία της Τράπεζας της Ελβετίας να «φρενάρει» την άνοδο του ελβετικού φράγκου, προκάλεσε ανακύκλωση κεφαλαίων από την περιφέρεια της Ευρωζώνης προς τον «πυρήνα», επιδεινώνοντας τις αποκλίσεις στις συνθήκες των χρηματοοικονομικών αγορών. 

Μάλιστα, εκτιμά ότι η SNB αγόρασε περίπου 80 δισ. ευρώ σε κρατικά ομόλογα που εκδόθηκαν από τις χώρες του «πυρήνα», Γερμανία και Γαλλία, Ολλανδία, Φινλανδία και Αυστρία τους πρώτους επτά μήνες του 2012. Και προσθέτει ότι οι αγορές ομολόγων αντιστοιχούν στο περίπου 48% των συνολικών ετήσιων ελλειμμάτων όλων των χωρών του «πυρήνα» για το 2012, πάνω από το 9% για το 2011. «Κατά την άποψή μας αυτό συνέβαλλε στην μείωση των αποδόσεων στα ομόλογα αυτών των κρατών το 2012», επισημαίνει ο οίκος.