Στην τελική ευθεία το σχέδιο Εσωτερικού Ελέγχου

Στην τελική ευθεία μπαίνει από την Τράπεζα της Ελλάδος η προετοιμασία του ασφαλιστικού κλάδου για την προσαρμογή στο νέο κανονιστικό περιβάλλον που θα επιφέρει το Solvency II. 

Παρά την παράταση που εξασφάλισε η ασφαλιστική βιομηχανία για την οριστική υιοθέτηση της οδηγίας Φερεγγυότητα II έως το 2014, η εποπτική αρχή εμφανίζεται αποφασισμένη για την έγκαιρη προσαρμογή των ελληνικών ασφαλιστικών εταιρειών και έχει ολοκληρώσει την επεξεργασία του σχεδίου για τον εσωτερικό έλεγχο, που αναμένεται να τεθεί σταδιακά σε εφαρμογή. 

Οι αλλαγές συνιστούν καθοριστικό βήμα για την εσωτερική οργάνωση των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, που καλούνται να αναπροσαρμόσουν τον τρόπο λειτουργίας τους υιοθετώντας νέες δομές διοίκησης και λήψης αποφάσεων στη βάση της συστηματικής παρακολούθησης όλων των μορφών κινδύνων που αντιμετωπίζει μια ασφαλιστική επιχείρηση. 

Επόμενο στάδιο αποτελεί η υιοθέτηση της οδηγίας για το Solvency, που αποτελεί αντικείμενο νομοθετικής πρωτοβουλίας και το σχετικό νομοσχέδιο έχει δοθεί ήδη προς διαβούλευση από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Το σχέδιο του Εσωτερικού Ελέγχου μπορείτε να δείτε εδώ