Εμφανής η αποστροφή ρίσκου στις αγορές

O δείκτης PMI μεταποίησης της HSBC στην Κίνα έδωσε αφορμή για σημαντικές ρευστοποιήσεις στα νομίσματα υψηλού ρίσκου καθώς παραμένει για εντέκατο μήνα σε περιβάλλον συρρίκνωσης. Ο δείκτης βελτιώθηκε οριακά το Σεπτέμβρη στις 47,8 μονάδες από τις 47,6 μονάδες. 

Το δολάριο και το γεν είναι τα νομίσματα που βγήκαν κερδισμένα από τη συνεδρίαση των ασιατικών αγορών, ενώ τα commodity currencies σημείωσαν πτώση με την ισοτιμία AUDUSD να «χάνει» το επίπεδο του 1,0400 και το ζεύγος NZDUSD να υποχωρεί στο 0,8230. 

Πιέσεις εξακολουθεί να δέχεται και το αργό πετρέλαιο το οποίο συνεχίζει ακάθεκτο την καθοδική του πορεία φτάνοντας μια ανάσα από τα 91 δολάρια/βαρέλι. Το ευρώ διαπραγματεύεται κάτω από τα 1,3000 δολάρια.

Στις υπόλοιπες ανακοινώσεις στην Ασία, οι εξαγωγές στην Ιαπωνία υποχώρησαν για τρίτο διαδοχικά μήνα παρ’ όλο που ήταν καλύτερες των προσδοκιών. Στη Νέα Ζηλανδία το ΑΕΠ β’ τριμήνου σημείωσε αύξηση –έκπληξη 0,6% έναντι εκτίμησης για 0,4%, ενώ σε ετήσια βάση διαμορφώθηκε στο 2,6% σε σχέση με προηγούμενη αύξηση 2,4%.

«Βίαιη» διάσπαση για το αργό πετρέλαιο

Θα ήταν δύσκολο να μην παρατηρήσουμε την εντυπωσιακή κίνηση του πετρελαίου κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, σημειώνει ο αναλυτής του DailyFX, John Kicklighter. Το πιο ενεργό συμβόλαιο του αμερικανικού αργού υποχώρησε κατά 3,5% κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τις 23 Ιουλίου. Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί μια δραματική αντιστροφή της τρίμηνης ανόδου που ξεκίνησε στα τέλη του περασμένου Ιουνίου. Ο σημαντικότερος καταλύτης για αυτή την αντιστροφή ήταν συγκεκριμένος. Τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ εκτινάχθηκαν κατά 8,5 εκατ. σε εβδομαδιαία βάση-η μεγαλύτερη άνοδος από το Μάρτη-, τη στιγμή που δημοσιεύματα φέρουν τη Σαουδική Αραβία αποφασισμένη να διατηρήσει τις τιμές κάτω από τα 100 δολάρια/βαρέλι. Αυτή η διάσπαση φαίνεται ότι έχει γερές βάσεις αν και η αποστροφή ρίσκου θα μπορούσε να τη στηρίξει.