back to top
33.9 C
Athens
Τρίτη 22 Ιουλίου 2025

Το ν/σ για τις φυσικές καταστροφές ευνοεί την ανάπτυξη και αξιοποίηση της ιδιωτικής ασφάλισης

…με τη δημιουργία Παρατηρητηρίου για την Ιδιωτική Ασφάλιση

του Γεώργιου Ανδρεόπουλου, Τεχνικού Διευθυντή της Syndea

- Advertisement -

Στην αντιμετώπιση των οικονομικών απωλειών από φυσικές καταστροφές με τη συνδρομή της ιδιωτικής ασφαλιστικής αγοράς προσανατολίζεται η Πολιτεία, με την κατάθεση προς διαβούλευση του νέου νομοσχεδίου «Ιδιωτική Ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών, κρατική αρωγή και προστασία, στεγαστική συνδρομή».

Με τις ρυθμίσεις επιδιώκεται η αντιμετώπιση σημαντικών ζητημάτων που πηγάζουν από την αυξανόμενη ένταση της κλιματικής αλλαγής, η οποία οδηγεί σε συχνότερη εκδήλωση καταστροφικών φυσικών φαινομένων, όπως δασικών πυρκαγιών, πλημμυρών, θυελλών και άλλων.

- Advertisement -

Ειδικότερα, από την 1.1.2025, θεσπίζεται η υποχρεωτική ασφάλιση για τις επιχειρήσεις με ετήσια ακαθάριστα έσοδα άνω των 2 εκατ. για πυρκαγιά από φυσικά αίτια, πλημμύρα και σεισμό. Η ασφάλιση θα πρέπει να καλύπτει κατ’ ελάχιστον τον κίνδυνο από υλικές ζημιές που θα προκληθούν σε ιδιόκτητες κτηριακές εγκαταστάσεις καθώς και σε λοιπά στοιχεία του ενεργητικού της επιχείρησης (εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, φορτηγά και αυτοκίνητα επαγγελματικής χρήσης, μέσα παραγωγής και αποθηκευμένα προϊόντα) και για ποσοστό 70% της αξίας του συνόλου του παραπάνω ενεργητικού.

Στις υπόχρεες επιχειρήσεις που δεν θα συμμορφωθούν με την άνω υποχρέωση θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο και θα εξαιρούνται από κάθε επιχορήγηση κρατικής αρωγής για υλικές ζημιές στα περιουσιακά τους στοιχεία που προέρχονται από φυσικές καταστροφές, περιλαμβανομένης και της στεγαστικής συνδρομής.

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο ευνοεί την ανάπτυξη και αξιοποίηση της ιδιωτικής ασφάλισης με τη δημιουργία Παρατηρητηρίου για την Ιδιωτική Ασφάλιση έναντι Φυσικών Καταστροφών, τη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής και τη στροφή στην υποχρεωτική ασφάλιση μεγάλων επιχειρήσεων και των ιδιωτικών οχημάτων έναντι του κινδύνου για ζημιές από φυσικές καταστροφές. Στόχος της νομοθετικής πρωτοβουλίας είναι να διαμορφωθούν ευνοϊκότερες συνθήκες για την επέκταση της ιδιωτικής ασφάλισης στη χώρα μας, η οποία παραμένει ακόμη σε χαμηλά επίπεδα.

Πρόκειται για το πρώτο σημαντικό βήμα, καθώς σε επόμενη φάση αναμένεται να δρομολογηθούν επιπρόσθετες νομοθετικές πρωτοβουλίες σε κατοικίες, αυτοκίνητα και επιχειρήσεις, με σκοπό να διαμορφωθεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών, όπου η ιδιωτική ασφάλιση θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και θα συμπράττει αρμονικά με την κρατική αρωγή.

Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της Πολιτείας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και εναρμονίζονται με αντίστοιχες πρακτικές που έχουν θεσπιστεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η ελληνική ασφαλιστική αγορά βρίσκεται μπροστά σε μια σημαντική πρόκληση ώστε να διευρύνει τις εργασίες της, να ενισχύσει την ασφαλιστική συνείδηση πολιτών και επιχειρήσεων και να συνδράμει σημαντικά στον περιορισμό των οικονομικών απωλειών που επιφέρει η κλιματική κρίση στο κράτος και τις επιχειρήσεις.

Από τη θεωρία, ωστόσο, ως την τελική εφαρμογή, ο δρόμος είναι μακρύς και χρειάζεται στενή συνεργασία και κατανόηση μεταξύ της Πολιτείας και των θεσμών της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς, ώστε να αποσαφηνιστούν και να συμφωνηθούν σημαντικά ζητήματα που απορρέουν από τους όρους, τις προϋποθέσεις, τη συνήθη ασφαλιστική πρακτική ανάληψης κινδύνων, τις προβλεπόμενες απαλλαγές, τα όρια κάλυψης και τους περιορισμούς των αντασφαλιστικών συμβάσεων.

Από το περιοδικό Insurance World (Αφιέρωμα Ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφώ/ Έλενα Ερμείδου, Τεύχος Μάιος-Ιούνιος 2024)

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ο ΣΕΜΑ στο NATCAT Summit: Η ασφάλιση των ΜμΕ έναντι φυσικών καταστροφών δεν είναι έξοδο, αλλά επένδυση

Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΜΑ John Croker μίλησε για τη χαμηλή διείσδυση της αγοράς στις ΜμΕ, παρά την υποχρεωτικότητα, και για την ανάγκη αλλαγής κουλτούρας

Η ΕΑΕΕ για την υπαγωγή στο άρθρο 23 του νόμου για την ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών

Πρόκειται για το άρθρο του νόμου Ν. 5116/2024 που αφορά την καταβολή αχρεωστήτως καταβληθέντων σε δόσεις

Φυσικές καταστροφές: Έκθεση της GFIA για τον σχεδιασμό χρήσεων γης

Καθώς οι φυσικές καταστροφές αυξάνονται σε συχνότητα και κόστος, η GFIA ζητά ενίσχυση του ρόλου των ασφαλιστικών στον σχεδιασμό χρήσεων γης

Τα 4 σενάρια κλιματικού κινδύνου για την ευρωζώνη – Πού βρισκόμαστε σήμερα

Τα σενάρια του NGFS εξετάζουν την κοινή επίδραση καταστροφών και πολιτικών σε ΑΕΠ, πληθωρισμό και χρηματοπιστωτική σταθερότητα έως το 2030

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ρεκόρ καταστροφών, οι πρώτες εκτιμήσεις από την ΑΟΝ και την Gallagher Re

Το παγκόσμιο χάσμα ασφαλιστικής προστασίας εκτιμήθηκε προσωρινά σε μόλις 38%, η χαμηλότερη τιμή που έχει καταγραφεί για πρώτο εξάμηνο και ..

Η «επόμενη μέρα» της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης

Η ασφαλιστική διαμεσολάβηση διανύει περίοδο μετάβασης, με τις παραδοσιακές πρακτικές να δοκιμάζονται.

SVV: Γιατί ο ασφαλιστικός κλάδος πρέπει να δραστηριοποιηθεί άμεσα απέναντι στην ΤΝ

Είναι απλώς μια περαστική μόδα ή μήπως η τεχνητή νοημοσύνη θα μεταμορφώσει τον κλάδο....όλες οι απαντήσεις ....

Επιθεώρηση Χρυσολόγου: Επιτυχία και ανθρωπιά σε απόλυτη αρμονία

Η δύναμη της γνώσης. Η υπεραξία της εμπειρίας. Η αγάπη για το αντικείμενο της δουλειάς. Ο ίδιος ο άνθρωπος...

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

ΕΑΕΕ προς Υπουργείο, ΔΕΕΙΑ: Διατήρηση φερεγγυότητας χωρίς τεχνητά εμπόδια στις επενδύσεις

Ενημερωτική εγκύκλιος και επιστολή της ασφαλιστικής ένωσης σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις γύρω απ' την οδηγία Solvency II

ΕΥΡΩΠΗ HOLDINGS: Δωρεά στη ΣΚΑΪ HOPE για ενίσχυση των αεροδιακομιδών ασθενών

Η μητρική τής ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική υποστηρίζει σταθερά δράσεις που ενισχύουν την πρόσβαση σε κρίσιμες υπηρεσίες υγείας και βοηθούν το κοινωνικό σύνολο

Στη Generali Hellas η Ευρωκλινική

H Akkadia Holdings Limited ανακοινώνει την υπογραφή συμφωνίας για τη μεταβίβαση του συνόλου των μετοχών της στον Όμιλο Ευρωκλινικής στην Generali Hellas.

Ο ΣΕΜΑ στο NATCAT Summit: Η ασφάλιση των ΜμΕ έναντι φυσικών καταστροφών δεν είναι έξοδο, αλλά επένδυση

Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΜΑ John Croker μίλησε για τη χαμηλή διείσδυση της αγοράς στις ΜμΕ, παρά την υποχρεωτικότητα, και για την ανάγκη αλλαγής κουλτούρας

ΗΠΑ: Οικογενειακή υπόθεση η επίθεση μολότοφ σε ασφαλιστικό πρακτορείο;

Άνδρας κατηγορείται για επίθεση με μολότοφ σε ασφαλιστικό πρακτορείο της Φλόριντα, ανταγωνιστή της... αδερφής του