20.6 C
Athens
Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2024

“Δικαίωμα στη Λήθη”-Καλά νέα για τους καρκινοπαθείς συνανθρώπους μας

Nίκος Κεχαγιάογλου, ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ Κ2

Οι σημαντικές εξελίξεις στην ιατρική και φαρμακευτική επιστήμη έχουν οδηγήσει στην αύξηση της επιβίωσης των ογκολογικών ασθενών κατά 50% από το 2010 έως σήμερα. Τα ευχάριστα αυτά νέα δεν θα μπορούσαν να μην έχουν αντίκτυπο στον τρόπο που μέχρι σήμερα αντιμετωπίζονταν οι πάσχοντες συμπολίτες μας από τις ασφαλιστικές εταιρείες και τις τράπεζες.

- Advertisement -

Πιο συγκεκριμένα εντός του προσεχούς χρονικού διαστήματος αναμένεται να εγκριθεί και να τεθεί σε λειτουργία και στην Ελλάδα ο κώδικας για το ‘’Δικαίωμα στην Λήθη’’ που θα αφορά τους επιβιώσαντες από καρκίνο. Το δικαίωμα διαγραφής -όπως αλλιώς ονομάζεται- είναι το δικαίωμα να ζητά ο πολίτης την διαγραφή των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που τον αφορούν, εφόσον δεν επιθυμεί αυτά τα δεδομένα να αποτελούν αντικείμενο επεξεργασίας και εφόσον δεν υφίσταται νόμιμος λόγος να τα κατέχει ο υπεύθυνος επεξεργασίας δηλαδή η ασφαλιστική εταιρεία και η τράπεζα.

Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος έλαβε ήδη έγκριση από τα αρμόδια υπουργεία και τους φορείς για την θέσπιση κώδικα δεοντολογίας που θα εξασφαλίζει το προαναφερόμενο δικαίωμα, έτσι ώστε να καταργηθούν οι διακρίσεις από τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές. Η διάκριση αυτή οδηγούσε είτε σε άρνηση ασφάλισης αυτής της κατηγορίας των συνανθρώπων μας είτε στην υπερβολική χρέωση ασφαλίστρων. Έτσι λοιπόν με αυτήν την ρύθμιση θα ικανοποιηθεί το θεμιτό ενδιαφέρον των επιζώντων από τέτοια περιστατικά να έχουν πρόσβαση σε χρηματοοικονομικές και ασφαλιστικές υπηρεσίες.

- Advertisement -

Ο κώδικας αυτός έχει λάβει όλες τις εγκρίσεις και είναι πλέον θέμα συντονισμού υπουργείων για να τεθεί σε λειτουργία.

Το δικαίωμα στη λήθη αναγνωρίζεται σε αρκετές χώρες της Ε.Ε., όπως το Λουξεμβούργο, η Ρουμανία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, και πολύ πρόσφατα η Κύπρος, ενώ αποτελεί μέρος του Ευρωπαϊκού Σχεδίου για την Καταπολέμηση του Καρκίνου. 

Σύμφωνα με τον κώδικα, για την λήψη δανείου μέχρις ενός ποσού και για την σύναψη συμβολαίων ζωής, απαγορεύεται προασφαλιστικά η συνεκτίμηση του ιστορικού καρκίνου, εφόσον έχει παρέλθει συγκεκριμένος αριθμός ετών από την επιτυχή ολοκλήρωση του θεραπευτικού πρωτοκόλλου της νόσου (5 ή 10 έτη κατά περίπτωση), κατά τη διάρκεια των οποίων δεν υπήρξε κάποια υποτροπή ή θεραπευτική αντιμετώπιση.

Το θέμα αυτό είναι ζωτικής σημασίας ιδιαίτερα για όσους έχουν νοσήσει σε νεαρή ή παιδική ηλικία οι οποίοι από τώρα και στο εξής θα έχουν ισότιμη πρόσβαση για δάνεια και ασφαλίσεις ζωής.

Σύμφωνα με την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, υπολογίζεται ότι στην Ευρώπη 20 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν μετά από διάγνωση καρκίνου.

Από το NEWSLETTER ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΚΙΝΔΥΝΩΝ Κ2

Σχετικές δημοσιεύσεις

Προκλητική υποκρισία Πολάκη σε βάρος καρκινοπαθών γυναικών

Πέρσι τον Ιούλιο μια γκάφα του Π. Πολάκη είχε ως αποτέλεσμα εκατοντάδες γυναίκες με καρκίνο του μαστού να μην έχουν πρόσβαση σε σωτήρια εξέταση. Σήμερα αποκαλύπτουμε ότι τον Μάρτιο εξέδωσε νέα, διορθωτική απόφαση. Όμως, δεν τη δημοσίευσε στη Διαύγεια!

Πάλι ακυρώνονται χημειοθεραπείες στο Αττικό

 Ερωτηματικά προκαλεί η σχετικά συχνή, τελευταία, αναβολή (ουσιαστικά ακύρωση) προγραμματισμένων χημειοθεραπειών στο Αττικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.Σύμφωνα με νέα καταγγελία που δέχτηκε το Virus (διαθέσιμα τα...

Διευκρινήσεις ΕΟΠΥΥ για το «προσδόκιμο επιβίωσης»

Σε αναθεώρηση των εντύπων γνωμάτευσης αναφορικά με συγκεκριμένο ραδιοφάρμακο για το οποίο ο θεράπων ιατρός καλείται να αποφανθεί για το προσδόκιμο επιβίωσης του ασθενούς...

ΙΣΑ: Στον εισαγγελέα για τις καθυστερήσεις στις ακτινοθεραπείες

Ζητά να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες, καθώς τίθεται σε κίνδυνο η υγεία και η ζωή των ογκολογικών ασθενών

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Aσφάλιση Κατοικίας/ΕΝΦΙΑ: Τα αποτελέσματα προβληματίζουν…

Η “καυτή πατάτα” του ζητήματος ασφάλισης κατοικιών, εν μέσω των ραγδαίων αλλαγών που επιφέρει στις ζωές μας η Κλιματική Κρίση είναι ένα ζήτημα που χρήζει άμεσης διευθέτησης.

Ασφαλιστικές εξελίξεις, ένας καυτός χειμώνας γεμάτος δράση

Περιμένουμε να δούμε το πως θα ομαδοποιηθούν οι κίνδυνοι

Η υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης στην ασφαλιστική αγορά παρουσιάζει τόσο κινδύνους όσο και ευκαιρίες

Βρισκόμαστε στην αρχή μιας εντυπωσιακά ενδιαφέρουσας εποχής, η οποία θα χαρακτηριστεί από την επανάσταση που θα φέρουν οι νέες τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης

Πώς ασφαλίζονται οι κατοικίες για φυσικές καταστροφές, τι αλλάζει

Δύο σημαντικά κίνητρα δίνει το νέο σχέδιο νόμου για την ασφάλιση κατοικιών έναντι φυσικών καταστροφών

Δημοφιλή Άρθρα


 

 

Ροή Ειδήσεων

Άνοδος κυβερνοεγκλημάτων με στόχο ηλικιωμένους

Οι βασικές κυβερνοεπιθέσεις έρχονται με τη μορφή ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing) και τεχνολογικών απατών και επιθέσεων

Έρευνα ΠΟΥ για την επίδραση των κινητών τηλεφώνων στην εμφάνιση καρκίνου του εγκεφάλου

Νέα στοιχεία  από πρόσφατη ανασκόπηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που δημοσιεύθηκε από τους Karipidis et al στο Environmental International, αναφέρουν

Interamerican: Θα προσεγγίσει το ορόσημο των 500 εκατ. ευρώ η παραγωγή το 2024

Την εκτίμηση ότι, η συνολική παραγωγή της Interamerican θα προσεγγίσει τα 500 εκατ. Ευρώ το 2024 έχουν πολλά στελέχη του ομίλου μετά το τέλος του γ' τριμήνου.

Γενική διευθύντρια της Insurance Europe η Thea Utoft Høj Jensen

Η Insurance Europe, η ευρωπαϊκή ομοσπονδία ασφαλίσεων και αντασφαλίσεων, ανακοίνωσε σήμερα ότι η Thea Utoft Høj Jensen διορίστηκε νέα γενική διευθυντρια.

Aσφάλιση Κατοικίας/ΕΝΦΙΑ: Τα αποτελέσματα προβληματίζουν…

Η “καυτή πατάτα” του ζητήματος ασφάλισης κατοικιών, εν μέσω των ραγδαίων αλλαγών που επιφέρει στις ζωές μας η Κλιματική Κρίση είναι ένα ζήτημα που χρήζει άμεσης διευθέτησης.