Σε πρόγραμμα προστασίας τα προϊόντα μακροπρόθεσμου ορίζοντα

Νέες κανονιστικές παρεμβάσεις για τις ασφαλιστικές εταιρείες σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να διασφαλίσει ότι από την εφαρμογή του Solvency II, το οποίο τελικά θα τεθεί σε ισχύ από 1η Ιανουαρίου του 2014, δεν θα πληγούν τα προϊόντα μακροπρόθεσμου ορίζοντα, όπως είναι τα επενδυτικά και τα συνταξιοδοτικά προγράμματα, οι παροχές Υγείας και οι καλύψεις αστικής ευθύνης.
 
Τα στελέχη της Ε.Ε. γνωρίζουν ότι το Solvency II θα επιφέρει κεφαλαιακές επιβαρύνσεις στο σύνολο των ασφαλιστικών εταιρειών, με αποτέλεσμα αν δεν ληφθούν μέτρα να υπάρξουν αρνητικές συνέπειες για βασικές κατηγορίες προγραμμάτων της αγοράς.
 
Επιδίωξη των κοινοτικών αρχών είναι να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των εν λόγω προγραμμάτων – κυρίως όσων προσφέρουν εγγυημένες αποδόσεις. Προκειμένου να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα και εν συνεχεία να παρουσιάσουν τις ορθές αποφάσεις, θα βασιστούν στα συμπεράσματα της άσκησης QIS 5.
 
Στόχος της όλης προσπάθειας θα είναι:
 
-          Να περιορίσουν τη μεταβλητότητα των αποδόσεων που προσφέρουν τα προγράμματα χωρίς εγγυημένη απόδοση.
-          Να διασφαλίσουν ότι τα προγράμματα εγγυημένης απόδοσης θα παραμείνουν βιώσιμα και μετά την εφαρμογή του Solvency -          Να καταστήσουν ευκολότερη την προσαρμογή των επενδυτικών προγραμμάτων στο νέο εποπτικό περιβάλλον.

Σημειώνεται ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο για το Solvency II θα ψηφιστεί από τα αρμόδια κοινοτικά όργανα το αργότερο έως το τέλος του έτους και ότι η προσαρμογή των εθνικών νομοθεσιών θα πρέπει να υλοποιηθεί έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2013.
Η σχετική απόφαση δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκή Ένωσης.