Α. Βασιλείου: «Η Εθνική θα αναγνωριστεί ως η καλύτερη ασφαλιστική εταιρία»

Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη τύπου ο κ. Ανδρέας Βασιλείου ανακοίνωσε την τοποθέτησή του από το Δ.Σ. της εταιρίας ως εκπρόσωπος της Εθνικής Ασφαλιστικής σε θέματα τύπου και επικοινωνίας και μέλος της τετραμελούς Επιτροπής Στρατηγικής.

Ο κ. Βασιλείου έκανε μια μικρή ανασκόπηση της προσωπικής του επαγγελματικής διαδρομής. Μετά τις σπουδές του στη Νομική στην Αγγλία επήλθε η τραγωδία της ερήμωσης της Αμμοχώστου το 1974, γεγονός το οποίο του στέρησε τα ερείσματά του και έτσι αναγκάστηκε να επιλέξει διαφορετική επαγγελματική διαδρομή. Τότε επέλεξε συνειδητά την ασφαλιστική βιομηχανία και τη διαμονή του στην Ελλάδα, ενώ είχε τη δυνατότητα να μείνει στην Αγγλία ή την Ελβετία. «Είμαι Έλληνας από επιλογή», ανέφερε.

Σε σχέση με τη MetLife Alico, ανέφερε ότι αποχώρησε γιατί δε συμφωνούσε με τη στρατηγική κατεύθυνση που αποφασίστηκε μετά την εξαγορά της Alico από τη MetLife, αλλά εξακολουθεί να ενδιαφέρεται βαθιά για τους προσωπικούς και επαγγελματικούς φίλους που έχει αφήσει πίσω.

Επί τη ευκαιρία, θέλησε να διαψεύσει κατηγορηματικά τις φήμες ότι έχει έρθει στην Εθνική Ασφαλιστική για να εποπτεύσει την εξαγορά της από τη MetLife Alico. «Το Δ.Σ της Εθνικής Ασφαλιστικής με τίμησε με την εμπιστοσύνη του και σκοπεύω να τιμήσω αυτή την εμπιστοσύνη».

Τόνισε δε ότι έχει διαβεβαιώσεις ότι δεν θα υπάρχουν παρεμβάσεις πολιτικές ή άλλες στο έργο του και ότι έτσι και αλλιώς δεν είναι διατεθειμένος να ανεχθεί τέτοιες παρεμβάσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την πρώτη εισήγησή του την απέστειλε στο Δ.Σ. την Μεγάλη Παρασκευή, πέντε μόλις μέρες αφότου παρέλαβε μια τεράστια κούτα με αναφορές και στοιχεία για την εταιρία! Και αυτό παρά το γεγονός ότι είναι μη εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. και ότι η αμοιβή του είναι σχεδόν … συμβολική. Ήδη έχει βοηθήσει στην οριστικοποίησης της στρατηγικής για την αντιμετώπιση των απαιτήσεων του Solvency II και της αύξησης κεφαλαίου της εταιρίας.

Ο κ. Βασιλείου θα ασχοληθεί και με την ανάπτυξη των διεθνών εταιριών και συνεργασιών της Εθνικής Ασφαλιστικής, οι οποίες είναι περισσότερες και πιο αξιόλογες από ότι υπέθετε. Ήδη έχει βοηθήσει στην αλλαγή του οργανογράμματος της εταιρίας, στο οποίο προβλέπονται θέσεις υπευθύνων μάρκετινγκ και risk management (θέση που κακώς είχε καταργηθεί), αλλά και βελτιώσεις στους τομείς των νέων προϊόντων, της εκπαίδευσης, του ΙΤ και της υποστήριξης των πωλήσεων. 

Για τις θέσεις αυτές θα προτιμηθούν υφιστάμενοι εργαζόμενοι (μόνο εάν έχουν τα απαραίτητα προσόντα και τελείως αξιοκρατικά) και οι υπόλοιπες κενές θέσεις θα καλυφθούν με την πρόσληψη νέων εργαζομένων.

Ο κ. Βασιλείου εγκαινίασε μια νέα εποχή επικοινωνίας με τους εργαζομένους και τα δίκτυα πωλήσεων. Χαιρέτισε την επίτευξη συμφωνίας με τους εργαζομένους για τη νέα επιχειρησιακή σύμβαση και πιστεύει ότι με την αυξημένη τους απόδοση στο μέλλον θα αυξήσουν την παραγωγικότητά τους τόσο ώστε να υπερκαλύψουν τη μισθολογική διαφορά του 25% που έχουν οι νέες αμοιβές τους με το μέσο όρο των αμοιβών του κλάδου.

Ήδη πραγματοποιήθηκε και η πρώτη συνάντηση με τους Επιθεωρητές της εταιρίας, με σκοπό να ακούσει τις παρατηρήσεις και τις προσδοκίες τους. Η συνάντηση αυτή θα επαναλαμβάνεται τακτικά, με σκοπό την ουσιαστική υποβοήθηση των πωλήσεων της εταιρίας. Ενδεικτική ενέργεια που σηματοδοτεί τη νέα εποχή προσαρμοστικότητας και ευελιξίας ήταν ότι δόθηκε επί τόπου εντολή για αλλαγή σε σημεία κάποιων εγκυκλίων. Πηγές μας αναφέρουν ότι οι πλευρά των επιθεωρητών βρήκε τη συνάντηση ιδιαίτερα χρήσιμη και εποικοδομητική. «Κάτι αλλάζει στην Εθνική Ασφαλιστική…», μας τόνισαν.

Ο κ. Βασιλείου δεν παραγνωρίζει όμως τη χρησιμότητα κανενός δικτύου. Αναφέρθηκε σε «στρατηγική συμμαχικής εξέλιξης των δικτύων της εταιρίας», η οποία θα ξεδιπλωθεί προσεχώς. Σε ερώτηση για το κατά πόσο η εταιρία θα προχωρήσει στη δημιουργία δικτύου πωλήσεων μέσω internet, επιφυλάχθηκε να απαντήσει …

Ένας άλλος σημαντικός τομέας είναι η επίτευξη μεγαλύτερων συνεργιών με τη μητρική Εθνική Τράπεζα. Ήδη έχει συναντηθεί με τον Γενικό Διευθυντή Λιανικής Τραπεζικής κ. Αθανασόπουλο, όπως, φυσικά, με τον Πρόεδρο της εταιρίας κ. Δημόπουλο, ο οποίος είναι επικεφαλής στον τομέα των εταιρικών πελατών. Αναμένονται πολύ σύντομα πρωτοβουλίες με μετρήσιμα αποτελέσματα.

Ο στόχος της εταιρίας πλέον είναι ότι δεν επιθυμεί να χάνει μερίδια αγοράς, αλλά θα διεκδικήσει την αύξηση του κύκλου εργασιών της, με την προϋπόθεση ότι θα αυξάνεται ταυτόχρονα και η κερδοφορία της.

Ιδιαίτερη θετική εντύπωση μας έκανε η στάση του κ. Βασιλείου σε σχέση με την αγορά και τους ανταγωνιστές. Η Εθνική θα διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στη αγορά, με πολλαπλούς τρόπους. Ο ίδιος ο κ. Βασιλείου έχει εξουσιοδοτηθεί από το Δ.Σ. της εταιρίας να την εκπροσωπήσει στην ΄Ενωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, στις εκλογές της οποίας θα θελήσει να ηγηθεί ευρύτερου συνασπισμού δυνάμεων της αγοράς. Ήδη έχει συναντηθεί με τον Επόπτη, ζητώντας την παροχή κινήτρων για την επερχόμενη εποχή «συγχωνεύσεων και συνεργασιών», όπως ανέφερε. Ο Επόπτης ήταν θετικός, κατ’ αρχήν. «Η ασφαλιστική αγορά χρειάζεται καλές εταιρίες, ανεξαρτήτως ταυτότητας και σημαίας».

Είναι πεποίθησή του ότι δεν πρέπει να κλείσει καμία άλλη εταιρία στην αγορά και η Εθνική δεν θα επιτρέψει να συμβεί κάτι τέτοιο, καθώς η απαξίωση του θεσμού της ιδιωτικής ασφάλισης θα είναι τέτοια που θα πάει τον κλάδο δεκαετίες πίσω.

Στη συνάντηση αυτή είχα την ευκαιρία να αντιληφθώ καλύτερα γιατί η αγορά θεωρεί τον κ. Βασιλείου ηγετική προσωπικότητα του ασφαλιστικού χώρου. Πλήρης εμπειριών, με απόλυτη αυτοπεποίθηση, αλλά και τη διάθεση προσφοράς στον κοινό αγώνα ενός αλτρουιστή και «χορτασμένου» ανθρώπου, η επαναδραστηριοποίησή του στη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρία της χώρας είναι ευχής έργο.

Μετά από αυτή τη συνάντηση, ο στόχος που έχει θέσει ότι  «Η Εθνική θα αναγνωρίζεται από όλους ως η καλύτερη ασφαλιστική εταιρία εντός δυο ετών», φαίνεται ότι είναι λιγότερο ουτοπικός από ότι ακούγεται σε πρώτη ανάγνωση.

Εύχομαι προσωπικά καλή επιτυχία στο έργο του, για το καλό όλης της αγοράς.