back to top
23.5 C
Athens
Τρίτη 21 Απριλίου 2026

Η Εθνική Ασφαλιστική γράφει την νέα σελίδα

της Ελενας Ερμείδου

Κοντεύει να συμπληρωθεί μία 10ετία από τότε που οι Ευρωπαϊκές και Αμερικάνικες Αρχές αποφάσισαν να διαχωρίσουν τις θυγατρικές ασφαλιστικές των τραπεζών.  Στην Ευρώπη μετά την χρηματοπιστωτική κρίση και την έλευση της Οδηγίας για την Φερεγγυότητα ΙΙ υπήρξαν σωρεία εξαγορών που ολοκληρώθηκαν τα τελευταία χρόνια, στην Ελλάδα προσώρας υπήρξε μόνο μία: αυτή της ΑΤΕ Ασφαλιστικής που εξαγοράστηκε από την Γερμανική Ergo. Μένει να διαχωριστεί η Εθνική Ασφαλιστική από την μητρική της, την ΕΤΕ, ωστόσο έχει καθυστερήσει.

- Advertisement -

Η Exin κατέληξε σε ένα φιάσκο που όμως ήταν ορατό από τον Οκτώβριο του 2017, οι ευθύνες του οποίου δεν βαρύνουν μόνο τον Φέρφιλντ, αλλά και αυτούς που επέλεξαν έναν ‘μνηστήρα’ που δεν είχε το ποσό των 718 εκατ. ευρώ και περίμενε από δανεικά.

Σήμερα και μετά την έξοδο της Fosun στο παραπέντε, η Gongbao, η οποία μετά την κατάρρευση του μύθου της Exin, είχε δηλώσει ενδιαφέρον να εξαγοράσει την Εθνική Ασφαλιστική συνδυάζοντας ίδια κεφάλαια. και δανεισμό, υπέβαλε προσφορά 676 εκατ. ευρώ.

- Advertisement -

Τα πράγματα, ωστόσο περιπλέκονται γιατί στο τραπέζι έχει πέσει και η πιθανότητα του IPO, πώληση μέσω χρηματιστηρίου ποσοστού 51% που σε μία τέτοια συγκυρία σημαίνει καθυστέρηση. Εύλογες είναι από κάθε άποψη οι ανησυχίες του ΤΧΣ.

Η ΕΤΕ ακόμα δεν έχει ανοίξει λεπτομέρως τα χαρτιά της σε ό,τι αφορά το deal με Gongbao, το ρόλο της ICBC στην Ελλάδα και στην Gongbao. Επίσης και για πως θα διαχειριστεί την προσφορά των κινέζων στην περίπτωση που κινηθεί μέσω δημόσιας προσφοράς, αλλά και τι θα γίνει με το bancassurance.

Κάποιοι εκτός ασφαλιστικής αγοράς δηλώνουν ότι η ΕΤΕ θα αξιώσει μεγαλύτερο τίμημα, ενώ κάποιοι άλλοι εντός ασφαλιστικής αγοράς θεωρούν ότι ακόμα και τα 676 εκατ. ευρώ είναι πολλά, καθώς απαιτείται να καταβληθούν σοβαρά κονδύλια, ώστε να μεταμορφωθεί η Εθνική Ασφαλιστική και να γίνει μία ασφαλιστική σύγχρονη. Κάνουν αναφορά για κάτω των 600 εκατ.

Το σίγουρο είναι ότι το σίριαλ δεν σταματά εδώ, συνεχίζεται και η Εθνική Ασφαλιστική ξεκινά να γράφει την νέα σελίδα στην ιστορία της.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Εθνική Ασφαλιστική: Ισχυρές επιδόσεις και σταθερή πορεία ανάπτυξης το 2025

Η Εθνική Ασφαλιστική ολοκλήρωσε το οικονομικό έτος 2025 καταγράφοντας ισχυρή αύξηση της κερδοφορίας της και επιβεβαιώνοντας την ανθεκτικότητα

Η Εθνική Ασφαλιστική πρωταγωνιστεί στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό 
με Bronze διάκριση

Μια σημαντική αναγνώριση για τη στρατηγική της επένδυση στην τεχνολογική καινοτομία απέσπασε η Εθνική Ασφαλιστική στα φετινά Digital Finance Awards

Νέα δεδομένα για το κουτί πρώτων βοηθειών στα οχήματα – Ενισχύονται οι απαιτήσεις από τον Ιούνιο

Η Εθνική Ασφαλιστική υπενθυμίζει ότι η ασφάλεια στο δρόμο δεν εξαντλείται στη σωστή οδήγηση, αλλά προϋποθέτει και προετοιμασία για το απρόβλεπτο

Το επόμενο μεγάλο νέο για την Εθνική Ασφαλιστική

Τριετής συλλογική σύμβαση εργασίας σμιλεύεται στα γραφεία της Διοίκησης

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ατλαντική Ένωση: Αποτελέσματα 2025, στόχοι για το 2026

Το εταιρικό πλάνο περιλαμβάνει επενδύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό, νέα προϊόντα και δυναμικούς κλάδους

Σήμα Διαφορετικότητας: Έως 20/4 δηλώσεις συμμετοχής στην ημερίδα του ΕΕΑ και του Υπ. Κοινωνικής Συνοχής

Η Ημερίδα με θέμα «Σήμα Διαφορετικότητας: Γίνε Εργοδότης ίΣων Ευκαιρίων» θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στις 21 Απριλίου

Η LiveOn λανσάρει την EventAtlas: τη νέα πλατφόρμα για ολοκληρωμένη διαχείριση εγγραφών & συμμετοχών για events

Η LiveOn ανακοινώνει το λανσάρισμα της EventAtlas, μια νέα, all-in-one λύση για τη διαχείριση συμμετοχών σε events

Νέα εποχή για το Επικουρικό Κεφάλαιο: Ο Ηρακλής Δασκαλόπουλος μιλά στο IW Talks

Στα πενήντα χρόνια από την ίδρυσή του, το Επικουρικό Κεφάλαιο καταγράφει την καλύτερη φάση της ιστορικής του πορείας, με εικόνα ισχύος

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Συνεχίζεται η βελτίωση οικονομικών μεγεθών για τη ΜΙΝΕΤΤΑ Ασφαλιστική

Η συνολική παραγωγή των μικτών εγγεγραμμένων ασφαλίστρων σημείωσε αύξηση 19,3%, ενώ το πελατολόγιο διευρύνθηκε κατά 22%

Με τη συμμετοχή της NAK Insurance Brokers ξεκινά την Τετάρτη 22/4 το Delphi Economic Forum XI

Ο CEO Νίκος Κατσιμπέρης θα λάβει μέρος στο πάνελ με τίτλο «From Prevention to Protection: Greece's NatCat Strategy»

10th Health Innovation Conference: Αβεβαιότητα για την πρόσβαση των Ελλήνων στην καινοτομία στην υγεία

Το #hico26 έρχεται στις 19/5 να φωτίσει τις προκλήσεις αλλά και τις ευκαιρίες σε μια περίοδο έντονων μεταρρυθμίσεων και τεχνολογικής μετάβασης

Μαζική συμμετοχή στο Υβριδικό Σεμινάριο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης του Ομίλου ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ

Η ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ δημιουργεί ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό οικοσύστημα που προετοιμάζει τους συνεργάτες της για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες του αύριο

Το MDRT Hellas για την απώλεια της Φωτεινής Μόσχου

«Με βαθιά θλίψη αποχαιρετούμε τη Φωτεινή Μόσχου, ένα νέο μέλος της οικογένειας του MDRT Academy, που έφυγε τόσο ξαφνικά και άδικα από τη ζωή»