Στην τελική ευθεία τα stress test

Για το τέλος του χρόνου μετατίθεται η υλοποίηση των νέων stress test που θα υποβληθούν οι τέσσερις ασφαλιστικές εταιρείες, που συμμετέχουν από ελληνικής πλευράς στην άσκηση προσομείωσης που προγραμματίζει η αρμόδια Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA- European Insurance and Occupational Pensions Authority).

Η EIOPA, φέρεται να προσανατολίζεται τελικά στη διεξαγωγή των τεστ με στοιχεία εννεαμήνου του 2012 και το ενδιαφέρον επικεντρώνεται μεταξύ άλλων στις κατευθύνσεις που θα δοθούν για την αποτίμηση του χαρτοφυλακίου των ομολόγων.

Αν και η έκθεση του ελληνικού ασφαλιστικού κλάδου σε ελληνικά ομόλογα μετά την ολοκλήρωση του PSI, έχει περιοριστεί στα 950 εκατ. ευρώ, η περαιτέρω πτώση των ελληνικών τίτλων, ενδέχεται να επηρεάσει περαιτέρω την αποτίμησή τους, ενόψει της πραγματοποίησης των stress test σε τρέχουσες τιμές.

Σύμφωνα με όσα έχει γνωστοποιήσει μέχρι στιγμής η Ευρωπαϊκή Αρχή στο επικείμενο τεστ αντοχής τα σενάρια θα αφορούν τη σύγκριση των απαιτούμενων εποπτικών κεφαλαίων και όχι των ελάχιστων, ενώ η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων θα γίνει ανά χώρα και όχι συνολικά για την ευρωπαϊκή αγορά.

Σημειώνεται ότι από ελληνικής πλευράς οι τέσσερις ασφαλιστικές εταιρείες που θα συμμετάσχουν στα stress test είναι η Εθνική Ασφαλιστική, η EFG Eurolife, η  Αγροτική Ασφαλιστική και η Ευρωπαϊκή Πίστη, ενώ σε ανάλογα τεστ θα υποβληθούν και οι θυγατρικές στην Ελλάδα των πολυεθνικών ασφαλιστικών ομίλων.