Το ευρώ σκαρφαλώνει πάνω από το $1,29

Το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο έδωσε το «πράσινο φως» για την επικύρωση του ESM από τις δύο βουλές της Γερμανίας και αν και έθεσε συγκεκριμένους όρους για τη συμμετοχή της Γερμανίας που δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 190 δισ. ευρώ, τροφοδότησε τη συνέχεια στο χθεσινό ράλι του ευρώ έναντι του δολαρίου, του γεν και της στερλίνας.

Ο Jean-Claude Juncker, στη συνέχεια, δήλωσε ότι θα συγκαλέσει την πρώτη συνάντηση των μελών του διοικητικού συμβουλίου του μηχανισμού ESM στις 8 Οκτωβρίου προκειμένου να ολοκληρωθούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες και διαδικασίες ώστε να τεθεί σε ισχύ.

Νωρίτερα ο Jose Manuel Barroso, παρουσίασε το σχέδιο της τραπεζικής ένωσης της Ευρώπης ενώπιον του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, με ενισχυμένο ενιαίο εποπτικό ρόλο από την ΕΚΤ και έλεγχο από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Ο πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε την αναγκαιότητα ομοσπονδιοποίησης της Ευρώπης στο πλαίσιο της δημοσιονομικής της ενοποίησης.
Ειδικότερα, το EURUSD αναρριχήθηκε πάνω από τα 1,2900 δολάρια σε νέα υψηλά 4 μηνών, το EURGBP έφτασε το 0,8020 και το EURJPY ενισχύθηκε πάνω από τα 100,50 γεν. Η ισοτιμία AUDUSD άγγιξε το 1,0500 επίπεδο που δεν κατάφερε να κρατήσει.
Θετική ήταν η ανταπόκριση της απόφασης και στις αγορές ομολόγων με τις αποδόσεις των περιφερειακών ομολόγων να συρρικνώνονται. Ειδικότερα, οι αποδόσεις των 10ετών ιταλικών ομολόγων πλησίασαν το 5%, ενώ οι αντίστοιχες των ισπανικών υποχωρούν στο 5,6%.

Η στερλίνα ξεπέρασε τα 1,6100 δολάρια μετά και τα θετικά στοιχεία στον τομέα της ανεργίας, αφού οι αιτούντες για επιδόματα ανεργίας στη Βρετανία υποχώρησαν τον Αύγουστο σε χαμηλά 2ετίας.

Στην Ευρωζώνη ανακοινώθηκε με αύξηση 0,6% η βιομηχανική παραγωγή τον Ιούλιο έναντι εκτιμήσεων για άνοδο μόλις 0,1% σε μηνιαία βάση μετά από πτώση 0,6% τον Ιούνιο.

Στην Ιαπωνία, ο υπουργός Οικονομικών απέδωσε σε κερδοσκοπικές κινήσεις την πορεία που ακολουθεί από χθες το γεν, τονίζοντας ότι θα ληφθούν αποφασιστικά μέτρα αν κριθεί αναγκαίο. Η ισοτιμία USDJPY εξακολουθεί να δέχεται πιέσεις αν και παραμένει ελαφρώς πάνω από το χαμηλό της 1ης Ιουνίου στα 77,63 γεν.