Συναντά εμπόδια το ευρώ

Η ανακοίνωση του ανώτατου συνταγματικού δικαστηρίου της Γερμανίας ότι η απόφαση για τον μηχανισμό διάσωσης ESM θα ληφθεί κανονικά αύριο, παρά την ένσταση που εξέφρασε μέλος του χριστιανοδημοκρακτικού κόμματος CSU, ήρθε ως ανακούφιση στις αγορές κατά τις πρώτες ώρες της ευρωπαϊκής συνεδρίασης. Το ευρώ ενισχύθηκε και πάλι πάνω από το 1,2800 έναντι του δολαρίου, αν και δυσκολεύεται να διατηρήσει αυτό το επίπεδο. Η UBS σήμερα αναβάθμισε τη μηνιαία πρόβλεψή της για το ζεύγος υπό το επιχείρημα του σχεδίου απεριόριστης δυνατότητας αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, στο 1,3000 από το 1,2500.

Η ισοτιμία GBPUSD δοκίμασε νωρίτερα υψηλά 4 μηνών που κατέγραψε την Παρασκευή στο 1,6033 μετά την εντυπωσιακή συρρίκνωση του ελλείμματος εμπορικού ισοζυγίου τον Ιούλιο στη Βρετανία και το ρεκόρ των εξαγωγών (λόγω των εξαγωγών εκτός χωρών ΕΕ).

Το USDJPY δοκίμασε το 78,00 προς τα κάτω, ενώ το δολάριο συνεχίζει να δέχεται πιέσεις ενόψει τόσο της αυριανής απόφασης στη Γερμανία όσο και της συνεδρίασης της FOMC την ερχόμενη Πέμπτη.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών έχει μεταφερθεί και στην Ελλάδα με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble, να απορρίπτει νέο γύρο διαπραγματεύσεων για το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων που έχει συμφωνηθεί με την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Ποσοστιαίες μεταβολές έναντι του δολαρίου ΗΠΑ (ώρα 13:40)
NZD: +0,6%
CAD:+0,4%
AUD: +0,4%
JPY: +0,3%
CHF: +0,3%
EUR: +0,25%
GBP: +0,2%