Η αναμενόμενη απόφαση της ΕΚΤ «φρέναρε» την αντίδραση του ευρώ

H EKT έθεσε τις βάσεις για ένα νέο, ανορθόδοξο πρόγραμμα στήριξης προκειμένου να καταπολεμήσει την συνεχιζόμενη κρίση χρέους στην Ευρωζώνη. Γιατί, όμως, το ευρώ δεν πραγματοποίησε διάσπαση; 

Δύο ήταν τα γενικότερα προβλήματα της χθεσινής ανακοίνωσης του Mario Draghi: Το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο και η αγορά έχει απόλυτη συνείδηση των προβλημάτων της εφαρμογής του, χωρίς να έχουν δοθεί συγκεκριμένες λεπτομέρειες. Ως προς την απόφαση αυτή καθ’ αυτή, η ΕΚΤ παρέκαμψε το ζήτημα μεταβολής των επιτοκίων και προχώρησε απευθείας στις προσπάθειες στήριξης, οι οποίες και τροφοδότησαν την «όρεξη» των κερδοσκόπων, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Το αποτέλεσμα ήταν η παρουσίαση ενός προγράμματος αγοράς ομολόγων OMT προκειμένου να αποκλιμακωθούν οι αποδόσεις των περιφερειακών ομολόγων και να καταπολεμηθεί μια πτυχή της ευρύτερης χρηματοοικονομικής κρίσης. Ένα απεριόριστο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων τύπου SMP ήταν αυτό ακριβώς που περιμέναμε, όπως και οι προϋποθέσεις και η απουσία λεπτομερειών ως προς την υλοποίησή του. Οι επενδυτές πλέον φαίνεται ότι έχουν αναισθητοποιηθεί σε «ανοιχτές» δεσμεύσεις και αναζητούν είτε μια σοβαρή λύση είτε μια λύση ρευστότητας. Κανένα από τα δύο δεν συνέβη.

Το ευρώ αντέδρασε περισσότερο σύμφωνα με την ευρύτερη βελτίωση του ρίσκου. Αν το επενδυτικό συναίσθημα επιδεινωθεί, αναμένουμε να αναδυθούν αμφιβολίες ως προς την αποτελεσματικότητα των προσπαθειών της ΕΚΤ.