Αλλάζει ο τραπεζικός χάρτης

Ο τραπεζικός χάρτης αλλάζει άρδην στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις επιταγές της Τρόικας, με έναν από τους βασικούς στόχους να γίνουν πιο ασφαλείς και οι καταθέσεις. Σύμφωνα με το σχέδιο που βρίσκεται σε εξέλιξη, οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες, οι συστημικές τράπεζες Εθνική, Alpha, Eurobank και Πειραιώς θα πρέπει να κλείσουν από ένα deal που θα τους διασφαλίσει ρευστότητα, μεγαλύτερο μέγεθος και περισσότερη ασφάλεια, καθώς θα έχουν καταστεί πιο συστημικές.

Η Πειραιώς πήρε την good ATE και απέκτησε μεγαλύτερο μέγεθος, άρα έγινε πιο συστημική, απέκτησε ρευστότητα και βρίσκεται σε συζητήσεις με τη γαλλική Société Generale για την απόκτηση της Γενικής Τράπεζας. Απομένουν οι Εθνική, Alpha και Eurobank για να κλείσουν deal. 

Οι δύο πρώτες «μάχονται» για την απόκτηση της Emporiki, ενώ η Εθνική και η Eurobank αναμένεται να «κτυπηθούν» και για το Τ.Τ. (κατέχουν ήδη ποσοστό το οποίο βγαίνει προς πώληση), ενώ υπάρχει και το σενάριο να σπάσει σε «καλή» και «κακή» τράπεζα, όπως η Atebank, και να περάσει σε κάποια μεγάλη τράπεζα. Ανάλογες κινήσεις προβλέπονται και για τις άλλες μικρές τράπεζες, οι οποίες θα περάσουν στον έλεγχο των μεγάλων τραπεζών. 

Στη δεύτερη φάση, και ίσως την ουσιαστικότερη, θα πρέπει οι συστημικές τράπεζες που έχουν ήδη εξαγοράσει κάποια άλλη τράπεζα να συγχωνευθούν μεταξύ τους, με στόχο οι 4 μεγάλες τράπεζες να γίνουν… δύο.