Η ομιλία του Bernanke είναι αυτή που θα καθορίσει την τάση των αγορών

Οι ευρωπαϊκές μετοχές εξακολουθούν να κινούνται αδύναμα, οδεύοντας προς μια δεύτερη εβδομάδα απωλειών, καθώς οι επενδυτές είναι έτοιμοι για την πολύ-αναμενόμενη ομιλία του Ben Bernanke.

Στην Ευρώπη, οι δείκτες κινούνται για μια ακόμα εβδομάδα σε κόκκινο έδαφος, αφού τα σημάδια επιβράδυνσης είναι πολύ σημαντικά. Ήδη η Γερμανία έχει αρχίσει να εμφανίζει πολύ προβληματικά μακροοικονομικά στοιχεία, ενώ στην Ισπανία αρκετές επαρχίες είναι γνωστό ότι δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους και σπεύδουν ή αναμένεται να σπεύσουν για βοήθεια στην κεντρική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με αναλυτές, το Jackson Hole θα ξεκινήσει με τους επενδυτές να έχουν αποτιμήσει μεγαλύτερες προσδοκίες από αυτές που πραγματικά μπορεί να προσφέρει ο Πρόεδρος της Fed. Με τις προσδοκίες να είναι αυξημένες και με τον Bernanke να αναμένεται να ακολουθήσει μια ομιλία που δεν θα δώσει ώθηση στις αγορές, υπάρχει το κατάλληλο περιβάλλον για την αύξηση της μεταβλητότητας.

Ήδη τα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκα πρόσφατα, έδειξαν ότι μια νέα κίνηση από τη Fed, δεν μπορεί να δικαιολογηθεί. Επίσης, η Μπεζ Βίβλος που ανακοινώθηκε την Τετάρτη, άφησε μια νότα αισιοδοξίας για το μέλλον της αμερικανικής οικονομίας, ενώ ακόμα και το ΑΕΠ για το δεύτερο τρίμηνο, σημείωσε άνοδο 1,7%.

Οδεύοντας προς την ομιλία του Bernanke θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι αναμένεται αύξηση της μεταβλητότητας στις αγορές. Αν και η ομιλία δεν μπορεί να προβλεφθεί με σημαντικό ποσοστό επιτυχία, τις περισσότερες φορές παρατηρείται το φαινόμενο, οι οποιαδήποτε σημαντική ανακοίνωση να κινείται προς τη μεριά της τάσης των αγορών. Αυτή την ώρα, οι αγορές δείχνουν ότι θα μπορούσαν να κινηθούν προς χαμηλότερα επίπεδα.