Χαριστική βολή της ΤτΕ στα «ελαστικά» αποθέματα

Ψαλίδι στις απαιτήσεις των ασφαλιστικών εταιρειών από ανεξόφλητα ασφάλιστρα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ασφαλιστική τοποθέτηση βάζει η Τράπεζα της Ελλάδος, επισημαίνοντας ότι, με βάση τα ισχύοντα, ασφάλιστρα των οποίων η απόδοση υπερβαίνει τους τρεις μήνες δεν θα μπορούν να υπολογιστούν ως απόθεμα, αλλά ούτε και στον εποπτικό ισολογισμό των εταιρειών.

Σε επιστολή που απέστειλε χθες στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, η Τ.τ.Ε. τονίζει επίσης ότι «η ανωτέρω  διαδικασία θα αξιοποιηθεί άμεσα για τον ακριβή προσδιορισμό του διαθέσιμου περιθωρίου φερεγγυότητας και μελλοντικά για την εκτίμηση των κεφαλαιακών αναγκαίων βάση του Solvency II».

Η παρέμβαση αυτή της Τράπεζας της Ελλάδος έμμεσα περιορίζει τις καθυστερήσεις στις καταβολές των ασφαλίστρων στους τρεις μήνες, καθότι πέραν του διαστήματος αυτού άλλες απαιτήσεις των ασφαλιστικών εταιρειών δεν θα μπορούν να περιλαμβάνονται στον υπολογισμό των αποθεμάτων τους.

Στην πράξη δηλαδή η Τ.τ.Ε. μεταφέρει στην αγορά το μήνυμα ότι οι χρόνοι πληρωμών θα πρέπει να επιταχυνθούν, για να μπορούν οι εταιρείες να καλύπτουν τα αποθέματά τους, γεγονός το οποίο θα περιορίσει αισθητά και τη γκρίζα ζώνη στις συναλλαγές μεταξύ ασφαλισμένων – διαμεσολαβούντων – ασφαλιστικών εταιριών, ζώνη στην οποία βρίσκονται σήμερα εγκλωβισμένα κάποια εκατοντάδες εκατομμύρια  ευρώ. 

Όπως έχει ήδη γράψει το iw τα ασφάλιστρα που δεν έχουν αποδοθεί για διάστημα από τρεις μήνες έως και πάνω από ένα χρόνο, ξεπερνούν τα 900 εκατ. ευρώ, παραμένοντας σε υψηλά επίπεδα σε μια περίοδο κατά την οποία οι ασφαλιστικές εταιρείες επιδιώκουν να τονώσουν τη ρευστότητά τους.

Στην επιστολή της Τ.τ.Ε. αναφέρεται επίσης ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες οφείλουν κατά την υποβολή των στοιχείων του Μητρώου Ασφαλιστικής Τοποθέτησης και του Εποπτικού Ισολογισμού της 30ης Σεπτεμβρίου 2012 και έκτοτε, να υποβάλλου ν και αρχείο με όλες τις αναγκαίες πληροφορίες και στοιχεία, που επιτρέπουν τον ακριβή προσδιορισμό του χρόνου που παραμένουν ανεξόφλητες οι απαιτήσεις ασφαλίστρων ανά κλάδο, ασφαλιστήριο συμβόλαιο και βεβαίωση ασφαλίστρου.
«Με βάση τα στοιχεία αυτά» συνεχίζει η Τ.τ.Ε. στην επιστολή της «θα υπολογιστεί το ποσό των ανωτέρω απαιτήσεων, που είναι δυνατό να χρησιμοποιηθεί ως ασφαλιστική τοποθέτηση, κατά το μέτρο που αντιστοιχεί σε ασφάλιστρα που η καθυστέρηση στην απόδοσή τους δεν υπερβαίνει του τρείς μήνες από την ημερομηνία οφειλής τους, είτε αυτές αφορούν σε επίδικες αποφάσεις, είτε σε μη διακανονισθέντες ή διακανονισθέντες με γραμμάτια ή επιταγές».

Για το λόγο αυτό η Τ.τ.Ε. υπογραμμίζει ότι κάθε εταιρεία θα πρέπει ήδη να διαθέτει κατάλληλα συστήματα και εσωτερικές διαδικασίες που της επιτρέπουν, μεταξύ άλλων:

-          Να καταγράφει ξεχωριστά και με βάση κατάλληλα στοιχεία τεκμηρίωσης, τις απαιτήσεις από ασφάλιστρα που έχουν καταστεί απαιτητές κατά το τελευταίο τρίμηνο και
-          Να παρακολουθεί όλες τις απαιτήσεις από ασφάλιστρα με βάση το χρόνο που παραμένουν ανεξόφλητες, ώστε να είναι αδύνατη η έγκαιρη λήψη μέτρων για την περιστολή του πιστωτικού κινδύνου.