Deloitte: Στοιχεία για την επιτυχία στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα

Η Deloitte δημοσιεύει την αναφορά με τίτλο: «Στοιχεία για την επιτυχία: Επαναπροσδιορίζοντας την επιτυχία για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε έναν μεταμορφωμένο κλάδο», η οποία συντάχθηκε από τις Παγκόσμιες Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες της Deloitte μεταξύ 120 οικονομικών στελεχών από όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με την αναφορά, το 46% των στελεχών των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών που ερωτήθηκαν θεωρούν ότι το ρυθμιστικό περιβάλλον παραμένει το κορυφαίο ζήτημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, ιδιαίτερα στην Ευρώπη και μεταξύ των τραπεζών. Επιπλέον, τα περισσότερα στελέχη -37%- που απάντησαν στην έρευνα δήλωσαν ότι η ρυθμιστική αλλαγή έχει επηρεάσει αρνητικά τους θεσμούς, ενώ μόνο το 1/4 των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι η αλλαγή αυτή είχε θετικό αντίκτυπο.

«Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά την παγκόσμια αναταραχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης, οι εταιρείες παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών αγωνίζονται για την επιτυχία σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο κλάδο», δήλωσε ο Chris Harvey, Global Leader, Global Financial Services Industry, DTTL. «Για να ευδοκιμήσουν σε αυτό το περιβάλλον, οι εταιρείες πρέπει να επιτύχουν σε πολλαπλά μέτωπα. Η έρευνά μας αποκαλύπτει πέντε βασικά στοιχεία τα οποία οι εταιρείες παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών θα πρέπει να αντιμετωπίσουν, προκειμένου να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη».
Σύμφωνα με την έρευνα της Deloitte, η αναδιάρθρωση, οι αποδόσεις των επενδύσεων, οι σχέσεις με εποπτικές και ρυθμιστικές αρχές, οι χρηματοοικονομικές αναφορές και η διαχείριση κινδύνου είναι τα πέντε στοιχεία που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην προώθηση των εταιριών προκειμένου να λάβουν ηγετικές θέσεις στην αγορά.

Αναδιάρθρωση
Μόνο το 29% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι τα ιδρύματά τους ήταν ικανοποιημένα από την διατήρηση της επιχειρηματικής τους στρατηγικής. Αυτή τη στιγμή, περίπου το 70% αναζητάει κάποιο είδος αναδιάρθρωσης. Η πλειοψηφία -58% όσων αναζητούν αναδιάρθρωση- επιλέγουν είτε το ενδεχόμενο αλλαγής των μοντέλων λειτουργίας τους ή τη μείωση του κόστους.

Αποδόσεις Επενδύσεων
Σύμφωνα με την έρευνα, οι αναιμικές προοπτικές ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια ωθούσαν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στο να επικεντρώνονται περισσότερο στις εσωτερικές βελτιώσεις. Για την περαιτέρω βελτίωση της απόδοσης των ιδίων κεφαλαίων, ο κλάδος των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στηρίζει την ποιότητα των δεδομένων (49%), χρησιμοποιώντας στοιχεία – Analytics – (37%), και γενικά εκσυγχρονίζοντας την τεχνολογία για να είναι πιο ολοκληρωμένη, ευέλικτη και επεκτάσιμη.
Επιπλέον, πολλές εταιρίες προσπαθούν να διεκδικήσουν μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά μέσω της απόκτησης νέων πελατών (51%), κατέχοντας μεγαλύτερο οικονομικό μερίδιο από τους υπάρχοντες πελάτες (46%) και εστιάζοντας σε βασικές δραστηριότητες (45%), νέα προϊόντα και προσφερόμενες υπηρεσίες (35%).

Σχέσεις με εποπτικές και ρυθμιστικές αρχές
Περίπου το 70% των ερωτηθέντων περιμένουν περισσότερες κανονιστικές αλλαγές τα επόμενα χρόνια. Ως εκ τούτου, η πλειοψηφία (60%) των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αναζητά την ανάπτυξη στενότερης σχέσης με τις τοπικές ρυθμιστικές αρχές, επιδιώκοντας τον διάλογο και την αλληλογραφία, έτσι ώστε να μπορούν να επηρεάσουν τις ρυθμιστικές αρχές και να βελτιώσουν την παραγωγικότητα. Περισσότερο από το ένα τρίτο (35%) των στελεχών, πιστεύει ότι οι καλύτερες σχέσεις με τις τοπικές ρυθμιστικές αρχές της αγοράς μπορεί να οδηγήσουν σε βελτιωμένη δομή διακυβέρνησης. 

Χρηματοοικονομικές αναφορές
Πολλά μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εξακολουθούν να λειτουργούν με τα κληροδοτημένα συστήματα που δεν συμπίπτουν με τα συστήματα που προστέθηκαν αργότερα, δημιουργώντας καθυστερήσεις στην προετοιμασία των δημοσιονομικών καταστάσεων και μειώνοντας τη δυνατότητα έγκαιρης υποβολής χρηματοοικονομικών αναφορών. Ως αποτέλεσμα, πολλοί οργανισμοί συναντούν δυσκολίες κατά την ανταλλαγή στοιχείων με τις ρυθμιστικές αρχές. Επομένως, όλοι οι τομείς του κλάδου αναμένουν κάποια αναβάθμιση στη διαχείριση των δεδομένων και την υποβολή χρηματοοικονομικών αναφορών για το καλύτερο φιλτράρισμα των δεδομένων στα αρμόδια άτομα με τη μορφή που απαιτείται από τις ρυθμιστικές αρχές και καθιστώντας τα πιο χρήσιμα για όσους λαμβάνουν αποφάσεις στις επιχειρήσεις.

Διαχείριση Κινδύνου
Σύμφωνα με την έρευνα της Deloitte, από τους μεγαλύτερους κινδύνους που αντιμετωπίζει ο κλάδος είναι η αγορά (45%), η κανονιστική συμμόρφωση (39%), και η επιχειρησιακή λειτουργία (36%). Όλο και περισσότερο, τα διοικητικά συμβούλια και τα ανώτερα στελέχη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων επανεξετάζουν την προσέγγισή τους στη διαχείριση κινδύνων, συμπεριλαμβανομένων των πλαισίων του κινδύνου, της διακυβέρνησης και των μεθόδων με τις οποίες θα αντιμετωπίσει αυτούς και άλλους κινδύνους. Κατά συνέπεια, τα ιδρύματα προσπαθούν να βελτιώσουν την ποιότητα των δεδομένων (46%) και τους ελέγχους (42%), καθώς και την τεχνολογία και τα συστήματα (41%) για τη διαχείριση κινδύνου μέσα σε ένα πιο διαφανές πλαίσιο.
«Οι εμπειρίες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης έχουν δημιουργήσει μια αγορά χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, όπου η επιτυχία οδηγείται από πολλούς παράγοντες», πρόσθεσε ο Harvey. «Με την άνοδο των νέων επενδυτών και των μη παραδοσιακών ανταγωνιστών, ο ανταγωνισμός είναι πιο έντονος από ποτέ. Η ανάπτυξη σε αυτό το περιβάλλον θα πραγματοποιηθεί εστιάζοντας σε βασικές προτεραιότητες, όπως η ενίσχυση των σχέσεων με τους πελάτες και τους ρυθμιστικούς φορείς, καθώς και με μια διορατική προσέγγιση για τους κινδύνους και τις ευκαιρίες που υπάρχουν στην αγορά».