Πιθανή ενίσχυση του δολαρίου αν απογοητεύσει τις αγορές ο Bernanke

Αν και οι συσχετίσεις έχουν αποδυναμωθεί λόγω της καλοκαιρινής ραστώνης, το επενδυτικό συναίσθημα φαίνεται ότι είναι ο βασικός οδηγός για τα σημαντικότερα νομισματικά ζεύγη. Η ισοτιμία USDJPY αποτελεί τη μοναδική εξαίρεση αν και η ισχυρή συσχέτισή της με τις αποδόσεις των 10ετών Treasuries εξακολουθεί να τη συνδέει με τη διάθεση για ρίσκο (το αμερικανικό χρέος θεωρείται ασφαλές καταφύγιο). Τα ευρύτερα θέματα που απασχολούν τους traders, όπως είναι οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας και η ευρωπαϊκή κρίση χρέους, είναι αυτά που βρίσκονται στο προσκήνιο.

Όλη η προσοχή στρέφεται στο συμπόσιο στο Jackson Hole στο τέλος της εβδομάδας και στην ομιλία του Ben Bernanke. Το 2010 ο πρόεδρος της Fed είχε ανακοινώσει στο συγκεκριμένο μέρος τα σχέδιά του για ένα QE2. Την περασμένη εβδομάδα τα πρακτικά της συνεδρίασης της FOMC του Αυγούστου αποκάλυψαν μια στροφή προς μια νέα στήριξη της οικονομίας αν και οι δηλώσεις του αξιωματούχου της James Bullard έσπευσαν να αναιρέσουν την ισχύ τους. Ο Bullard τόνισε ότι τα πρακτικά δεν έλαβαν υπόψη τους τα θετικά οικονομικά στοιχεία του Ιουλίου και του Αυγούστου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Fed δεν βλέπει πλέον το λόγο να επεκτείνει τη νομισματική πολιτική της. Μάλιστα, και οι οικονομικές μετρήσεις που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στηρίζουν τις θέσεις του Bullard.

Με τα στοιχεία να είναι αντιφατικά, οι traders θα εξετάσουν και τις επερχόμενες οικονομικές ανακοινώσεις: στοιχεία μεταποίησης, Μπεζ Βίβλος και καταναλωτική εμπιστοσύνη Αυγούστου. Οι μεσοπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό παραμένουν κοντά στους στόχους της Fed (στο 2%) και το κόστος δανεισμού είναι φτηνότερο σε σχέση με την περίοδο εφαρμογής του QE2 αφού οι αποδόσεις των 10ετών Treasuries βρίσκονται κοντά σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ. Επίσης, τα οικονομικά στοιχεία είναι σαφώς καλύτερα των προσδοκιών από τα μέσα Ιουλίου και έπειτα. Υπό αυτές τις συνθήκες είναι πιθανό η Fed να διατηρήσει στο οπλοστάσιό της ένα QE3 για την περίπτωση που η Ευρώπη πυροδοτήσει μια πιστωτική κρίση αντίστοιχη με αυτή που προκάλεσε η χρεοκοπία της Lehman Brothers το 2008.

Αναφορικά με την Ευρωζώνη, οι εξελίξεις για την Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα και η έλλειψη νέων στοιχείων για ένα πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ μπέρδεψαν τους επενδυτές. Τώρα η προσοχή στρέφεται στις συναντήσεις των υπουργών Οικονομικών της Γαλλίας και της Γερμανίας, στην αξιολόγηση του προγράμματος της Πορτογαλίας και σε μια σειρά δημοπρασιών ομολόγων σε Ισπανία και Ιταλία. Δεν διαφαίνεται καμία πρόοδος στον ορίζοντα και μια αποστροφή ρίσκου ενδεχομένως να λειτουργήσει ως τιμωρία στην ολιγωρία των ευρωπαίων αξιωματούχων.