Πρόταση για ΑΜΚ στην Αγροτική Ασφαλιστική

Την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Αγροτικής Ασφαλιστικής, θα προτείνει προς τη γενική συνέλευση το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας που συνεδριάζει αύριο Τετάρτη για να εγκρίνει τα αποτελέσματα της προηγούμενης οικονομικής χρήσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες το ύψος της προτεινόμενης αύξησης θα ανέλθει στα 250 εκατ. ευρώ και προκρίνεται από το νέο μέτοχο, την τράπεζα Πειραιώς σε συμφωνία με την Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να αποκατασταθεί η κεφαλαιακή επάρκεια της εταιρείας. 

Το χρονοδιάγραμμα της αύξησης αναμένεται να αποφασιστεί από τη γενική συνέλευση και σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες θα υλοποιηθεί άμεσα, πριν το τέλος του χρόνου. Στόχος είναι κεφαλαιακή ενίσχυση να γίνει με μετρητά και εφάπαξ, χωρίς δηλαδή να αξιοποιηθεί η δυνατότητα της χρονικής παρέκκλισης, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδα για την απορρόφηση των ζημιών που είχε ο ασφαλιστικός κλάδος λόγω της συμμετοχής του στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Η επιλογή αυτή εκτός από την έγκριση της εποπτικής αρχής, έχει λάβει και την έγκριση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. 

Να σημειωθεί ότι η εταιρεία εμφάνισε το 2011 αρνητική καθαρή θέση κατά 137,4 εκατ. ευρώ, εξαιτίας της ζημιάς που κατέγραψε η εταιρεία από τη συμμετοχή της στο PSI plus. Η απομείωση του χαρτοφυλακίου των ελληνικών ομολόγων ύψους 360 εκατ. ευρώ, ήταν και η βασική αιτία που οδήγησε την ΑΤΕ Ασφαλιστική σε ζημιογόνα χρήση, ενώ σε οργανικό επίπεδο η χρήση έκλεισε με κερδοφορία. 

Στη λειτουργική κερδοφορία έχει συμβάλλει η μείωση του προσωπικού κατά 34% τα τελευταία χρόνια και η μείωση του μισθολογικού κόστους κατά 35% σε σχέση με το 2009, ενώ συνολικά η μείωση των λειτουργικών δαπανών φτάνει το 40%. 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του 2011, έτσι όπως έχουν δημοσιευθεί για εποπτικούς σκοπούς, το καθαρό αποτέλεσμα πριν από φόρους ήταν αρνητικό κατά 98,8 εκατ. ευρώ και οφείλεται στο αποτέλεσμα των επενδύσεων, αλλά και σε απομειώσεις στα ακίνητα. Η συνολική παραγωγή του 2011 διαμορφώθηκε στα 214 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 57 εκατ. ευρώ είναι ασφάλιστρα του κλάδου ζωής, ενώ στα 81 εκατ. ευρώ διαμορφώνονται τα ασφάλιστρα του κλάδου γενικών και στα 76 εκατ. ευρώ τα ασφάλιστρα του κλάδου αστικής ευθύνης αυτοκινήτου.

Η αύξηση αποτελεί μέρος της ευρύτερης συμφωνίας του ομίλου της τράπεζας Πειραιώς για την απόκτηση της ΑΤΕbank, χωρίς ωστόσο το σενάριο της πώλησης της ΑΤΕ Ασφαλιστικής να έχει αποκλειστεί. Το σενάριο της πώλησης προκρίνεται σε μεταγενέστερο στάδιο και αφού προηγουμένως αποκατασταθεί το επενδυτικό κλίμα στη χώρα.

Να σημειωθεί ότι σήμερα ο όμιλος της Πειραιώς δεν διαθέτει ασφαλιστική εταιρεία και εξαντλεί τη συμμετοχή του στον κλάδο μέσα από το 30% που ελέγχει μετοχικά στην Ευρωπαϊκή Πίστη, ενώ έχει συνάψει στρατηγικές συμφωνίες για τον κλάδο ζωής και τον κλάδο γενικών με τον ολλανδικό όμιλο της ING και το γερμανικό όμιλο της ERGO αντίστοιχα.