Ρεκόρ ασφαλισμένων ζημιών στο 2023

της Ελενας Ερμείδου

Με τις ασφαλισμένες ζημιές για φυσικές καταστροφές να φτάνουν στο διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου τα 93 δισεκατομμύρια δολάρια και συνολικά τις οικονομικές στα 290 δισεκατομμύρια δολάρια,  η ασφαλιστική αγορά πάει για ρεκόρ αποζημιώσεων.

Τα καιρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν και οι ακραίες θερμοκρασίες έχουν αυξήσει τις απώλειες από φυσικές καταστροφές για τον κόσμο φέτος, Σύμφωνα με την έκθεση, οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιπροσώπευαν το 74% όλων των παγκόσμιων ασφαλισμένων ζημιών μέχρι τον Σεπτέμβριο, συμπεριλαμβανομένων των 23 από τα 29 συμβάντα ζημιών από φυσικές καταστροφές του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Από τα 52 παγκόσμια συμβάντα φυσικών καταστροφών κόστους άνω του  1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, περισσότερα από τα μισά (28) προέρχονταν μόνο από τις ΗΠΑ.

Οι σοβαρές καταιγίδες στις ΗΠΑ συνεχίζουν να είναι ο πιο δαπανηρός κίνδυνος, αποτελώντας τα δύο τρίτα (60 δισεκατομμύρια δολάρια) όλων των απωλειών. Η συντριπτική πλειονότητα των ζημιών στις ΗΠΑ αποδίδεται σε καταιγίδες. Σημαντικά ωστόσο καιρικά συμβάντα καταιγίδων σημειώθηκαν και στην Ευρώπη.

Κατά τα  τρία πρώτα τρίμηνα του 2023 παρατηρήθηκε, επίσης  παγκοσμίως αυξημένη δραστηριότητα τροπικών κυκλώνων στις λεκάνες του Ατλαντικού και του Ειρηνικού Ωκεανού, συμπεριλαμβανομένου του τυφώνα Idalia (ΗΠΑ), του τυφώνα Haikui (Κίνα) και του τυφώνα Hilary (Μεξικό).

Τα αστικά κέντρα πυρήνας ζημιών

Οι φυσικές καταστροφές που τροφοδοτούνται από τα καιρικά φαινόμενα  και το κλίμα χτυπάνε τα αστικά κέντρα εκτινάσσοντας το κόστος ζημιών. Στο πλαίσιο αυτό οι αντασφαλιστές μειώνουν τις καλύψεις και αυξάνουν τις τιμές των ασφαλίστρων κάνοντας την ασφάλιση απαγορευτική ή «δύσβατη».

Το Ελ Νίνιο και η συνεχιζόμενη επίδραση της κλιματικής αλλαγής οδήγησαν σε αξιοσημείωτες πλημμύρες όπως η καταιγίδα Daniel στη Λιβύη. συνθήκες ξηρασίας στη Νότια Αμερική και πυρκαγιές στον Καναδά.

Επιπλέον, οι μηνιαίες μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες κατέρριψαν ρεκόρ  στο Βόρειο Ημισφαίριο στα τέλη της άνοιξης και τους καλοκαιρινούς μήνες. Στο νότιο ημισφαίριο, η Αυστραλία και αρκετές χώρες της Νότιας Αμερικής κατέγραψαν τις πιο καυτές χειμερινές τους περιόδους.

Τα φαινόμενα τροπικών κυκλώνων στην ξηρά είναι η κινητήριος δύναμη των περισσοτέρων ζημιών κινητήριες δυνάμεις για χρόνια υψηλών ζημιών στη βιομηχανία. Φέτος, η παγκόσμια δραστηριότητα μέχρι το τρίτο τρίμηνο κυμάνθηκε πλησίον και  ελαφρώς πάνω από τα κανονικά επίπεδα ενώ προσεχώς στο μέλλον ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί λόγω των πολύ ζεστών υδάτων στον Κόλπο του Μεξικού και την Καραϊβική Θάλασσα.

Ο Steve Bowen, Chief Science Officer, Gallagher Re, δήλωσε: «Φτάσαμε στο σημείο όπου οι ετήσιες ασφαλισμένες ζημίες που ξεπερνούν τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια πρέπει να θεωρούνται ως νέο φυσιολογικό και το 2023 βρίσκεται σε καλό δρόμο για να ξεπεράσει ξανά αυτό το σύνολο.

Η έκθεση επεσήμανε επίσης ότι το χάσμα της ασφαλιστικής προστασίας των 197 δισεκατομμυρίων δολαρίων (68%), υπογραμμίζοντας τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που υπάρχουν για τους αντασφαλιστές.