Το ευρώ σημείωσε το μεγαλύτερο ράλι από τις 3 Αυγούστου

Το ευρώ μας έχει συνηθίσει να κινείται βάσει φημών και προσδοκιών της αγοράς και επομένως το χθεσινό ράλι δεν μας προκάλεσε έκπληξη. Το ενιαίο νόμισμα ακολούθησε μια εντυπωσιακή ανοδική πορεία με εξαίρεση το «κλειδωμένο» EURCHF. Μάλιστα, η ισοτιμία EURUSD κατέγραψε τη μεγαλύτερη άνοδο από τις 3 Αυγούστου. Ίσως η σημαντικότερη διαπίστωση είναι ότι το ζεύγος κατάφερε να διατηρήσει τα κέρδη του παρ’ όλο που οι ευρύτερες τάσεις ρίσκου εξασθένισαν κατά τη συνεδρίαση της αμερικανικής κεφαλαιαγοράς. Αν η απόδοση του ευρώ έρχεται σε αντίθεση με αυτή της ανάληψης ρίσκου, από πού προήλθε η δυναμική του;

Στη χθεσινή ειδησεογραφία, ο εκπρόσωπος του κόμματος CDU της Γερμανίας ανέφερε ότι υπάρχουν περιθώρια συμβιβασμών για την Ελλάδα, όπως μια χρονική παράταση της αποπληρωμής των δανείων και χαμηλότερα επιτόκια, αν η χώρα εκπληρώσει τους δημοσιονομικούς της στόχους. Με τα υπάρχοντα δεδομένα κάτι τέτοιο μπορεί να θεωρηθεί πρόοδος αν και στην πραγματικότητα δεν έχει ειπωθεί κάτι νεότερο. Η προσοχή μας, όπως και τη αγοράς, στρέφεται στη συνάντηση Juncker-Σαμαρά.
Ο χρυσός «σπάει» το εύρος 3 μηνών. Θα υπάρξει συνέχεια;

Το ράλι στο ασήμι τη Δευτέρα, το οποίο οδήγησε στη διάσπαση ενός εύρους που διατηρούσε εδώ και αρκετό καιρό, αποτέλεσε θετικό οιωνό για το τι θα επακολουθούσε στο χρυσό. Το πολύτιμο μέταλλο χθες σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο από τις 25 Ιουλίου, με τους traders, όμως, να επικεντρώνονται περισσότερο στην εξέλιξη της κίνησης παρά στη δυναμική της. Έτσι, για πρώτη φορά μετά από 3 μήνες είδαμε το χρυσό να «σπάει» το στενό εύρος διαπραγμάτευσης και να ξεπερνά το επίπεδο των 1.535 δολαρίων. Πλέον διαπραγματεύεται στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές Μαΐου λόγω και της αύξησης του όγκου και θα πρέπει να αξιολογήσουμε τα δεδομένα που θα μπορούσαν να δώσουν συνέχεια σε αυτή την κίνηση.

Ελάχιστοι είναι οι καταλύτες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέα άνοδο το χρυσό και ένας από αυτούς είναι να επιμείνουν οι ρευστοποιήσεις στο δολάριο. Και αυτό καθώς η χθεσινή άνοδος του χρυσού εκπηγάζει κυρίως από την πτώση του δολαρίου. Ένας άλλος καταλύτης είναι η ενίσχυση των προσδοκιών για μια νέα στήριξη περιμένοντας έναν «πλούσιο» Σεπτέμβρη (συνεδριάσεις Fed, ΕΚΤ και ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής).